Alle soorten granen van Lassie

02 november 2020 – Leestijd 9 minuten
2880x1160px alle soorten granen 566686

Bij Lassie houden we van lekker gevarieerd koken, zonder gedoe. Maar we zijn ook gek op een gezonde maaltijd. Eten waar je je fitter door voelt. Energieker. En met voldoende voedingsstoffen waar kinderen goed van kunnen groeien. Daarom leggen we met onze verschillende soorten granen een goede basis voor een gebalanceerde maaltijd met voldoende eiwitten, koolhydraten en vitamines en mineralen. Gezonde gerechten dus en natuurlijk lekker makkelijk te bereiden. Maar welke soorten granen zijn er allemaal precies?

Wat zijn granen eigenlijk?

Laten we beginnen bij het begin: wat zijn granen? Granen zijn de eetbare zaden van grassen. Ze bevatten heel wat goede voedingsstoffen: koolhydraten, eiwitten, vezels, vitamines (B1, B2, B6 en E) en mineralen (o.a. ijzer, calcium, fosfor en magnesium). Het is dus niet gek dat graan in grote delen van de wereld het basisvoedsel vormt. En het allerleukste? Er zijn veel verschillende soorten granen die je kunt gebruiken als basis voor een lekkere maaltijd!

Soorten granen

Ook bij Lassie hebben we allerlei soorten granen in het assortiment. Bekende én minder bekende varianten, geschikt voor gerechten uit verschillende wereldkeukens. Daar kun je pas écht lekker gevarieerd mee koken. Laten we daarom eens kijken wat er allemaal te vinden is!

Rijst

Van alle soorten granen is rijst misschien wel de bekendste. De karakteristieke korrels vormen immers de basis van veel populaire Mediterraanse, Indiase en Aziatische gerechten. En ieder gerecht vraagt weer om één van de vele soorten rijst:

Witte rijst (Toverrijst)
Bij reguliere witte rijst wordt de korrel helemaal schoongemaakt en ontdaan van het kaf en het vliesje. Daardoor blijft bijvoorbeeld onze Toverrijst lekker lang goed en krijg je altijd een lekker zacht bordje rijst met neutrale smaak voor je neus. Bekijk alle Toverrijst recepten!

Zilvervliesrijst
Zilvervliesrijst wordt gezien als de meest gezonde variant. Tijdens de verwerking wordt namelijk het vliesje aan de korrel gelaten, waardoor er extra voedingsstoffen en vezels behouden blijven. Lees er hier meer over of check onze zilvervliesrijst recepten!

Tover Zilver rijst
Onze Tover Zilver rijst bevat zowel witte- als zilvervliesrijst. Het is je klassieke witte rijst, maar dan met een gezonde twist. Lekker makkelijk als je je kinderen even nét wat meer voedingsstoffen binnen wilt laten krijgen. Of als je 100% zilvervliesrijst net een stap te groot vind. En dat lukt overigens prima met onze Tover Zilver rijst recepten!

Basmatirijst
Onze Basmatirijst is ook geslepen witte rijst, maar heeft een wat langere korrel met een ietwat nootachtige smaak. Het wordt mooi luchtig als je het kookt en past daarom perfect bij Indiase curry’s of een Midden-Oosterse pilav. Lees er hier alles over of laat je verrassen door onze basmatirijst recepten!

Pandanrijst
Ook wel jasmijnrijst genoemd vanwege de geur en de lichtzoetige smaak. Onze witte, geslepen Pandanrijst (ook met extra vezels!) wordt lekker zacht en een beetje plakkerig als je het kookt. Perfect voor Thaise recepten! Klik hier voor wat meer informatie over deze rijstsoort of bekijk gewoon onze pandanrijst recepten!

Risottorijst
Risottorijst wordt na het koken ontzettend zacht en plakkerig. Romig zelfs. Die consistentie is precies wat onze risottorijst recepten (ook voor toetjes!) zo ontzettend populair maakt. Hier lees je hoe je in 6 simpele stappen die extra smeuïge risotto kunt maken. Iedere keer opnieuw!

Paellarijst
Paellarijst heeft een dikkere, ronde korrel die tijdens het koken extra veel vocht opneemt. Dat geeft een Spaanse paella die lekker stevige, ietwat smeuïge bite … en natuurlijk heel veel smaak! Bekijk daarom snel al onze paellarijst recepten of lees hier eerst even hoe je de perfecte paella maakt.

Gele rijst
Gele rijst is geen echte rijstsoort, maar eigenlijk gewoon een vrolijke variatie op de witte rijst. Niet alleen de kleur is anders, ook de smaak! De rijst is namelijk gekleurd met o.a. kurkuma en een natuurlijk saffraanaroma. Dat geeft onze gele rijst recepten een hele subtiele twist!

Meer Granenrijst
Eet je vanavond witte of bruine (zilvervlies) rijst? Waarom niet alle twee? Onze Meergranenrijst bevat ze beiden. Het beste van allebei werelden. En daar doen we dan ook nog gerst, tarwe en wilde rijst bij. Een compleet pakket aan granen dus. Check snel de lekkerste meergranenrijst recepten!

Meer Notenrijst
Met een lekkere mix van pompoenpitten, zonnebloempitten, amandelen en stukjes papaya heeft onze Notenrijst wat meer smaak en ook wat meer verschillende voedingsstoffen. Dat is pas echt een gebalanceerde basis voor je maaltijd vanavond. Bekijk voor inspiratie onze favoriete notenrijst recepten!

Nasi Goreng
Een lekkere nasi wordt op smaak gebracht met heel veel verschillende kruiden. En die heb je niet altijd in huis. Of je hebt de tijd niet om je eigen kruidenmix te maken. Geen zorgen. Met onze voorgekruide Nasi Goreng zet je in een handomdraai een lekkere nasi op tafel. Eén van deze nasi goreng recepten bijvoorbeeld!

Rapido Risotto
Voor een lekker zachte risotto moet je even geduld hebben … maar niet met onze Rapido Risotto! Deze rijst hebben we al even gepoft en dus is het met een paar minuutjes al klaar. En dankzij de toevoeging van room en uien bij de rijst zijn onze Rapido Risotto recepten net zo smeuïg en smaakvol als je gewend bent!

Dessertrijst
Kun je maar niet genoeg krijgen van al die rijst? Dan sluit je het avondeten natuurlijk af met een toetje op basis van onze Dessertrijst! Deze kook je in melk (en eventueel wat zoete smaakmakers) waardoor je de ultieme, romige substantie krijgt. Heerlijk met wat fris fruit! Laat je dus lekker verleiden door onze favoriete rijstdesserts!

Kant-en-klare rijst
De meeste soorten granen moet je wel even koken voordat je ze kunt eten. Daar heb je niet altijd de tijd voor. Daarom hebben we bij Lassie bijvoorbeeld ook kant-en-klare rijst en andere rijstproducten je in een handomdraai op tafel kan zetten, met onder andere onze, Minuutje Zilvervliestrijst of onze PanKlaar Toverrijst!

Tip: Kant-en-klare rijst is natuurlijk ook handig als je nog een restje over hebt van gisteren. Alleen even de rijst toevoegen, opwarmen en klaar is Kees!

Tarwe

Ook tarwe is één van de bekendere soorten granen. Er wordt in Nederland vooral meel, bloem en brood van gemaakt. Het vormt echter ook de basis van bijvoorbeeld pasta en ook bij Lassie hebben we een aantal lekkere graanproducten gemaakt van tarwe:

Couscous
Onze BIO Couscous wordt gemaakt van durumtarwe, één van de soorten granen met een grote en harde korrels. Die worden vervolgens fijngemalen, gestoomd, gezeefd en gedroogd. En daarmee maak je dan de lekkerste couscous recepten! Hoe je couscous klaarmaakt vind je hier.

Parelcouscous
Onze Parelcouscous (ook gemaakt van durumtarwe en verpakt in handig builtje!) heeft, zoals de naam al doet vermoeden, een wat grotere korrel dan normale couscous. Hierdoor heeft ‘ie wat meer een bite. Je kunt het eigenlijk wel vergelijken met kleine bolletjes pasta. Hier lees je er meer over of ga meteen naar onze parelcouscous recepten!

Bulgur
Bulgur wordt vaak gemaakt van verschillende soorten granen, waaronder ook weer van durum. Deze worden gestoomd, gedroogd en vervolgens grof gemalen of gebroken in plaats van gezeefd en fijngemalen. Dat levert iets grotere korrels op dan bij couscous, maar weer kleiner dan rijst. Lees er hier meer over of neem meteen een duik in onze bulgur recepten!

Orzo
Orzo is misschien een beetje een vreemde eend in de bijt. Het lijkt op rijst, maar het is eigenlijk pasta. Pasta in rijstvorm dus. En daar kun je hele lekkere en gezonde dingen mee maken. Bekijk onze orzo recepten maar eens of check hier hoe je het moet bereiden.

Voorgestoomde tarweproducten
Net als rijst moet je couscous, bulgur en andere tarweproducten wel eerst even bereiden voordat je ze kunt eten. Maar soms heb je haast en wil je gewoon snel aan tafel. Snappen we. Daarom hebben we ook Voorgestoomde Couscous en Voorgestoomde Bulgur. Klaar in twee minuutjes!

Nog meer soorten granen

Er zijn nog veel meer soorten granen dan rijst en tarwe. Spelt, gerst, rogge en haver, bijvoorbeeld. En ook die vinden we terug in een aantal producten van Lassie:

Spelt
Spelt wordt vooral gebruikt om gezond brood mee te maken, maar we gebruiken het ook als onderdeel van onze Meer Zaden rijst. Een lekkere rijstmix met een bijzonder breed palet aan belangrijke voedingsstoffen!

Gerst
Bij gerst denk je misschien al gauw aan bier of whisky. En terecht, want ontkiemde gerst is een belangrijke grondstof bij het brouwen van die dranken. Maar het is ook gewoon een lekkere graansoort die je kunt eten. Je vindt gerst onder andere terug in onze Vluggort en in onze Zilvervliesrijst + Quinoa én Granen.

En quinoa dan?

Onze BIO Quinoa en Voorgestoomde Quinoa vallen officieel niet onder de soorten granen. Het bestaat namelijk uit zaden van de quinoaplant (geslacht: ganzenvoet) en dat is geen grassoort. Toch wordt quinoa vaak wel gezien als een graansoort omdat het vergelijkbare voedingsstoffen kent en je het op dezelfde manier bereidt. Je kunt dan ook ontzettend lekkere, gezonde en gevarieerde gerechten met quinoa koken. Bekijk onze quinoa recepten maar eens!