Verschillende soorten rijst op een rijtje

16 januari 2023 – Leestijd 4 minuten
Stazak Pandan naturel Stoofpotje van kip metpeterselie roomsaus b3071d2dbf0758e42465d10b407624d6

Iedereen heeft wel een pakje rijst in hun voorraadkast. Van welke soort dan ook. Maar die past niet zomaar bij elk gerecht. Ieder type rijstkorrel heeft namelijk een eigen smaak, textuur en unieke voedingswaarden die samen zorgen voor een lekkere, gezonde en gevarieerde maaltijd op je bord. Maar welke verschillende soorten rijst heb je dan allemaal? En waar kun je die het best voor gebruiken? Lassie legt ‘t uit!

First things first

Maar eerst even iets algemeens. Rijst is een van oorsprong Oosterse graansoort die inmiddels over de hele wereld verbouwd en gegeten wordt. Een rijstkorrel bestaat altijd uit het kaf (een niet-eetbaar schilletje die altijd verwijderd wordt), een vliesje (ook wel de zemel genoemd) en de kiem. Ongeacht of je nu een kleine, ronde of lange korrel hebt.

De verschillende soorten rijst wijken vooral qua textuur en smaak van elkaar af. De ene soort bevat meer zetmeel dan het andere, waardoor de ene korrel na het koken licht en luchtig blijft en een andere juist zacht en plakkerig. Ook het aroma van de verschillende types wil variëren van fris en bloemig tot een wat meer nootachtige tint. Spannend hoor, maar welke soorten zijn er dan allemaal?

Witte rijst

Van alle verschillende soorten rijst is de witte soort één van de twee bekendste. De korrels worden bij dit type ontdaan van hun vliesje, wat helpt om de houdbaarheid te vergroten. Door diezelfde korrels vervolgens te polijsten houdt men een helder, wit en licht glanzend zaadje over. Veel voorkomende varianten zijn basmati- en pandanrijst.

Witte rijst bevat van nature veel B-vitamines en belangrijke mineralen als kalium en fosfor die zorgen voor een verlaagde bloeddruk en stevige botten en tanden. Daarnaast is het een bron van koolhydraten waar je energie van krijgt en bevat het vrijwel geen suikers, vetten of zout. Hartstikke gezond dus!

Bij Lassie vind je witte rijst onder de naam Toverrijst. Deze snelkookrijst is heel vlug klaar waardoor je in een handomdraai één van deze recepten met Toverrijst op tafel hebt staan!

Basmati

Basmatirijst is een geurige, langkorrelige droogkokende soort die zijn oorsprong vindt in landen als India en Pakistan. De rijst wordt voornamelijk geteeld op een unieke locatie: aan de voet van het Himalayagebergte. En dat proef je terug. De korrels hebben namelijk een subtiele nootachtige smaak met een licht aroma dat wel een beetje doet denken aan popcorn. Perfect voor Indiase curry’s!

Meer weten over basmatirijst? Je leest er hier alles over. Of je checkt meteen een paar van onze favoriete recepten met basmatirijst!

Pandan

Pandanrijst, vaak in één adem genoemd met Jasmijnrijst, komt oorspronkelijk uit Thailand en heeft een lange korrel met een bloemige smaak. Dankzij het pandanblad krijgen de korrels een kenmerkend zacht aroma dat zich uitstekend laat combineren met pittige gerechten uit de Aziatische keuken. En omdat pandenrijst een beetje plakkerig is, is het makkelijk te eten met stokjes. Bonus!

Hier vind je nog veel meer over onder andere de bereiding en de voedingswaarde van pandanrijst. En bekijk ook meteen al onze recepten met pandanrijst!

Risotto

Risottorijst is een verzamelnaam voor veel verschillende soorten rijst die één ding gemeen hebben: ze nemen veel vocht (en smaak!) op en komen uit Italië. Door het relatief grote zetmeelgehalte kleven de kleinere, ronde korrels makkelijker aan elkaar en ontstaat er een heerlijk zachte, smeuïge massa. Het ultieme comfort food voor velen.

Keertje proberen? Ontdek hoe eenvoudig risotto maken is en kook vanavond nog één van onze inspirerende risotto recepten!

Paella

Met hun kleine, dikke korrels en enorm absorberend vermogen toont paella rijst behoorlijk veel overeenkomsten met zijn Italiaanse neefje. Het verschil zit ‘m vooral in de structuur. Waar een risotto wat vochtiger is, is een paella vaak wat droger. Tegen het knapperige aan zelfs. Precies wat deze Spaanse klassieker zo lekker maakt!

Ook eens een paella maken? Laat je dan lekker inspireren door onze lekkerste recepten met paellarijst!

Zilvervliesrijst

Zilvervliesrijst is die andere bekende tussen al die verschillende soorten rijst. In tegenstelling tot bij de witte variant, wordt bij deze soort het vliesje om de korrel gelaten. Daardoor wordt het ook wel bruine rijst genoemd en ziet men het als een volkoren variant waarbij de natuurlijke voedingsstoffen behouden blijven. Ondanks dat je het iets langer moet koken, heeft het een lekker stevige bite waardoor het goed past bij roerbakgerechten en in (oven)schotels.

Zilvervliesrijst bevat bovendien meer vezels dan de gepelde en gepolijste korrel. Daarmee stimuleer je een gezonde darmwerking en heb je eerder een voldaan gevoel. Ook kent de bruine variant iets meer eiwitten dan zijn witte tegenhanger. Kortom, zilvervliesrijst heeft meer voedingsstoffen en wordt daarom vaak als de gezondste van alle verschillende soorten rijst gezien.

Ontdek alle granen van Lassie!

Al deze soorten rijst vallen onder de granen. Maar wist je dat we naast rijst nog meer soorten granen hebben? Bijvoorbeeld een handige mix van zilvervlies- en witte rijst. Of rijst met quinoa en granen als gerst en rogge. Daarmee kun je de komende maanden lekker, gezond en bovenal gevarieerd blijven koken. Je leest hier alles over onze granen!

Veelgestelde vragen over dit onderwerp

Welke soorten rijst zijn gezond?

In principe zijn alle soorten rijst wel gezond. Iedere rijstsoort bevat namelijk eiwitten en verschillende soorten vitamines en mineralen. Maar als we kijken naar de voedingswaarde, dan is zilvervliesrijst waarschijnlijk wel het meest gezond. Dat is een soort volkoren rijst waar net wat meer vezels en andere voedingsstoffen in zitten.

Welke rijst voor nasi?

Je kunt heel veel soorten rijst voor nasi gebruiken. Het is wel belangrijk dat je gaat voor een droogkokende soort. Je wilt natuurlijk niet dat je nasi nat en plakkerig wordt zoals sushi of risotto. Gebruik dus bij voorkeur soorten als basmatirijst, pandanrijst of de extra gezonde zilvervliesrijst. Maar de gewone witte rijst doet het natuurlijk ook altijd goed!

Welke rijst voor poké bowl?

Vaak wordt er voor poké bowls sushirijst gebruikt. Die is lekker klevering en neutraal van smaak. Maar je kunt ook gewoon een andere soort rijst gebruiken. Witte rijst, basmatirijst of zilvervliesrijst zijn bijvoorbeeld ook een lekkere basis rice bowl. Bij Lassie hebben we trouwens ook speciale poké bowl rijst. Zelfs kant-en-klaar. Daarmee zet je zonder gedoe een zelfgemaakte poké bowl op tafel!

Welke rijst bij curry?

Welke rijst je het best bij curry kunt serveren, hangt af van het gerechten. Indiase curry’s gaan bijvoorbeeld goed samen met de lichte, nootachtige smaak van basmatirijst. Bij Thaise curry’s kun je vaak beter kiezen voor pandanrijst (ook wel jasmijnrijst genoemd). Die heeft namelijk een beetje een fris en bloemig aroma dat een mooie tegenhanger is voor die pittige Thaise currypasta!