Verschillende soorten rijst op een rijtje

Verschillende soorten rijst op een rijtje

Iedereen heeft wel een pakje rijst in hun voorraadkast. Van welke soort dan ook. Maar die past niet zomaar bij elk gerecht. Ieder type rijstkorrel heeft namelijk een eigen smaak, textuur en unieke voedingswaarden die samen zorgen voor een lekkere, gezonde en gevarieerde maaltijd op je bord. Maar welke verschillende soorten rijst heb je dan allemaal? En waar kun je die het best voor gebruiken? Lassie legt ‘t uit!

First things first

Maar eerst even iets algemeens. Rijst is een van oorsprong Oosterse graansoort die inmiddels over de hele wereld verbouwd en gegeten wordt. Een rijstkorrel bestaat altijd uit het kaf (een niet-eetbaar schilletje die altijd verwijderd wordt), een vliesje (ook wel de zemel genoemd) en de kiem. Ongeacht of je nu een kleine, ronde of lange korrel hebt.

De verschillende soorten rijst wijken vooral qua textuur en smaak van elkaar af. De ene soort bevat meer zetmeel dan het andere, waardoor de ene korrel na het koken licht en luchtig blijft en een andere juist zacht en plakkerig. Ook het aroma van de verschillende types wil variëren van fris en bloemig tot een wat meer nootachtige tint. Spannend hoor, maar welke soorten zijn er dan allemaal?

Witte rijst

Van alle verschillende soorten rijst is de witte soort één van de twee bekendste. De korrels worden bij dit type ontdaan van hun vliesje, wat helpt om de houdbaarheid te vergroten. Door diezelfde korrels vervolgens te polijsten houdt men een helder, wit en licht glanzend zaadje over. Veel voorkomende varianten zijn basmati- en pandanrijst.

Witte rijst bevat van nature veel B-vitamines en belangrijke mineralen als kalium en fosfor die zorgen voor een verlaagde bloeddruk en stevige botten en tanden. Daarnaast is het een bron van koolhydraten waar je energie van krijgt en bevat het vrijwel geen suikers, vetten of zout. Hartstikke gezond dus!

Basmati

Basmatirijst is een geurige, langkorrelige droogkokende soort die zijn oorsprong vindt in landen als India en Pakistan. De rijst wordt voornamelijk geteeld op een unieke locatie: aan de voet van het Himalayagebergte. En dat proef je terug. De korrels hebben namelijk een subtiele nootachtige smaak met een licht aroma dat wel een beetje doet denken aan popcorn. Perfect voor Indiase curry’s!

Pandan

Pandanrijst, vaak in één adem genoemd met Jasmijnrijst, komt oorspronkelijk uit Thailand en heeft een lange korrel met een bloemige smaak. Dankzij het pandanblad krijgen de korrels een kenmerkend zacht aroma dat zich uitstekend laat combineren met pittige gerechten uit de Aziatische keuken. En omdat pandenrijst een beetje plakkerig is, is het makkelijk te eten met stokjes. Bonus!

Risotto

Risottorijst is een verzamelnaam voor veel verschillende soorten rijst die één ding gemeen hebben: ze nemen veel vocht (en smaak!) op en komen uit Italië. Door het relatief grote zetmeelgehalte kleven de kleinere, ronde korrels makkelijker aan elkaar en ontstaat er een heerlijk zachte, smeuïge massa. Het ultieme comfort food voor velen.

Paella

Met hun kleine, dikke korrels en enorm absorberend vermogen toont paella rijst behoorlijk veel overeenkomsten met zijn Italiaanse neefje. Het verschil zit ‘m vooral in de structuur. Waar een risotto wat vochtiger is, is een paella vaak wat droger. Tegen het knapperige aan zelfs. Precies wat deze Spaanse klassieker zo lekker maakt!

Zilvervliesrijst

Zilvervliesrijst is die andere bekende tussen al die verschillende soorten rijst. In tegenstelling tot bij de witte variant, wordt bij deze soort het vliesje om de korrel gelaten. Daardoor wordt het ook wel bruine rijst genoemd en ziet men het als een volkoren variant waarbij de natuurlijke voedingsstoffen behouden blijven. Ondanks dat je het iets langer moet koken, heeft het een lekker stevige bite waardoor het goed past bij roerbakgerechten en in (oven)schotels.

Zilvervliesrijst bevat bovendien meer vezels dan de gepelde en gepolijste korrel. Daarmee stimuleer je een gezonde darmwerking en heb je eerder een voldaan gevoel. Ook kent de bruine variant iets meer eiwitten dan zijn witte tegenhanger. Kortom, zilvervliesrijst heeft meer voedingsstoffen en wordt daarom vaak als de gezondste van alle verschillende soorten rijst gezien.

Recente blogs

Ontdek onze recepten