Kant-en-klare rijst: alles wat je moet weten

05 maart 2023 – Leestijd 3 minuten
656 Voorgestoomde Pandanrijst Thaise rijstkroketjes aubergine

Soms heb je geen tijd om uren in de keuken te staan. En soms ben je gewoon uitgeblust na een dag hard werken en heb je geen zin om ook nog lang bezig te zijn met koken. Maar je wilt wel gezond (en lekker!) eten. Voor die gevallen hebben we bij Lassie kant-en-klare rijst. Ontzettend snel klaar en zonder gedoe op je bord. Precies wat je nodig hebt op dat moment. We vertellen je er graag meer over!

Wat is kant-en-klare rijst precies?

Rijst koken duurt in z’n geheel vaak wel een minuut of 25. Daar zit je soms niet op te wachten. Door de rijst voor te stomen of te koken hebben we de kooktijd in veel gevallen al verkort tot 8-10 minuten. Maar het kan nog sneller! Onze kant-en-klare rijst is namelijk al helemaal gaar en hoef je dus alleen nog maar even op te warmen. Sterker nog, als je heel veel haast hebt kun je onze Panklare Tover- of Zilvervliesrijst ook koud eten!

Hoe maak je kant-en-klare rijst klaar?

De bereiding van kant-en-klare rijst is heel simpel, maar wel afhankelijk van je gerecht of van het gebruikte product. We hebben bij Lassie namelijk een drietal varianten bedacht waarmee je snel een maaltijd op tafel kunt zetten:

  • Rijst PanKlaar
    De PanKlaar Toverrijst en PanKlaar Zilvervliesrijst kun je, bij voorkeur aan het eind van de bereiding, gewoon even meebakken in de pan. Knip de verpakking open, voeg de rijst direct uit de zak toe en in 3 minuutjes heb je een heerlijk gerecht op tafel staan!

  • Minuutje rijst
    Onze Minuutje Toverrijst en Minuutje Zilvervliesrijst zijn supersnel klaar. Je bereidt het heel gemakkelijk in de magnetron. Prik een paar gaatjes in de afdekfolie of trek ‘m een klein stukje open, verwarm het bakje één minuut op maximaal vermogen en klaar is Kees!

  • Voorgestoomde basmatirijst
    Rechtstreeks vanuit de teelt aan de voet van de Himalaya en in 2-3 minuten heet op je bord: Voorgestoomde Basmatirijst! Maak de zak open en verwarm het 2 minuten in de magnetron op 700W of verwarmde rijst samen met twee eetlepels water 3 minuten in de pan. Een kind kan de was doen.

Is kant-en-klare rijst gezond?

Onze kant-en-klare rijst is in principe net zo gezond als normale rijst. Misschien nog wel gezonder zelfs, want door de rijst te stomen in plaats van te koken blijven de vitamines en mineralen beter behouden. Het maakt voor de precieze voedingswaarde overigens wel uit welke soort rijst je gebruikt. Zo heeft zilvervliesrijst, ook wel bruine rijst genoemd, over het algemeen wat meer vezels en vitamines dan bijvoorbeeld basmatirijst of jasmijn- en pandanrijst.

Wat zijn de lekkerste recepten met kant-en-klare rijst?

Zo. Nu je alles weet over kant-en-klare rijst is het hoog tijd voor wat lekkere en supersnelle recepten. We laten je graag zien wat je allemaal kunt maken met onze voorgestoomde of panklare rijst, zodat ook jij vanavond binnen een kwartiertje aan tafel kan!

Indiase curry met garnalen en prei

Deze Indiase curry met garnalen en prei ligt in 10 minuutjes op je bord. Wok of bak de currypasta met de groenten, voeg de tomatenblokjes toe en stoof de garnalen gaar terwijl je de kant-en-klare rijst verwarmt. Gebruik wel verse garnalen of haal ze van tevoren uit de diepvries om te ontdooien!

Nasi met kip in ketjapsaus

Een klassieker onder de snelle gerechten: nasi met kip in ketjapsaus. Zet een pan op het vuur en het meeste werk is eigenlijk al gedaan. Roerbak de kip met een uitje en wat knoflook, voeg de ketjap en een zak Oosterse wokgroenten toe en bak vervolgens ook de rijst nog even twee minuutjes mee. Lekker met gehakte nootjes!

Zilvervliesrijst met paddenstoelen en spinazie

Een lekker vegetarisch gerecht met romige rijst waarmee je eindeloos kunt variëren. Gebruik bijvoorbeeld kastanjechampignons, Japanse shiitakes of gewoon de paddenstoelenmelange van het seizoen of vervang de roomkaas door een blauwschimmelkaas. Het kan allemaal met dit recept voor zilvervliesrijst met paddenstoelen en spinazie!

Bonus: nog meer recepten!

Wil je nog meer inspiratie voor gerechten met kant-en-klare rijst? Bekijk dan ook onze favoriete gebakken rijst recepten! Altijd lekker, simpel en snel te maken. Altijd goed!