Risotto maken doe je in deze 6 simpele stappen

16 januari 2023 – Leestijd 5 minuten
29 Risottorijst Paddenstoelenrisotto met spekjes

Veel mensen denken dat het moeilijk is om een goede risotto op tafel te krijgen. Maar niets is minder waar! Een lekkere risotto maken is namelijk best simpel. Je hoeft er geen keukenprins of -prinses voor te zijn. Het enige wat je nodig hebt is een beetje geduld, aandacht en het juiste stappenplan. En met dat laatste helpen we je graag, zodat ook jij na een half uurtje al kunt genieten van een bordje vol smeuïge goodness!

Laten we meteen beginnen.

Stap 1: Zet alles klaar

Zorg dat je alle ingrediënten klaar en bij de hand hebt. Op die manier hoef je straks tijdens het koken niet meer te zoeken naar waar je ook alweer de kruiden hebt gelaten of je te haasten om op tijd alles in de pan te krijgen. Dat werkt wel zo makkelijk (en snel!). Bij het maken van risotto betekent dat dat je het volgende moet doen:

  • uien en/of knoflook snipperen
  • groenten en vlees op de gewenste grootte snijden
  • bouillon warm maken (en houden)

Stap 2: Ingrediënten aanfruiten

Verhit olie of boter in een grote pan, bij voorkeur eentje met dikke bodem. Fruit de uien zachtjes glazig en voeg na een paar minuten de knoflook, groenten en eventueel vlees toe, zodat de ingrediënten goed hun smaak af kan geven. Dit is overigens ook het moment waarop je gedroogde kruiden toevoegt als het recept daar om vraagt. Dit mengsel vormt de basis voor je smaakvolle risotto!

Niet alle groenten zijn overigens geschikt om direct mee te bakken. Spinazie, champignons en asperges bijvoorbeeld niet, want die worden te zacht en een beetje slijmerig wanneer je ze lang met de rijst mee kookt. Je kunt deze beter op het eind toevoegen.

Stap 3: Rijst aanbakken

Doe de risottorijst bij de rest van de ingrediënten in de pan en bak de korrels een minuutje (of twee) mee totdat ze glazig zien. Daardoor krijgen ze niet alleen wat meer smaak, maar voorkom je ook dat de korrels aan elkaar plakken en alvast wat van hun romigheid afgeven. Dat willen we natuurlijk niet. Een lekker smeuïge risotto maken doe je dus door de rijst eerst even aan te bakken.

Stap 4: Vocht toevoegen

Wanneer de korrels een beetje doorzichtig zijn geworden maar de witte kern nog goed zichtbaar is, kun je het eerste vocht toevoegen. Traditioneel wordt hier witte wijn voor gebruikt. Om een extra rijke smaak aan het gerecht te geven. Maar je kunt, zeker wanneer er kinderen mee eten, natuurlijk ook direct beginnen met de bouillon.

Voeg niet te veel vocht toe. Een half glas wijn of soeplepel hete bouillon is in eerste instantie al genoeg om de gekarameliseerde stukjes van de bodem af te halen en een extra smaakvolle dimensie aan je risotto te geven. Pas wanneer de rijst al het vocht heeft opgenomen, voeg je opnieuw een beetje warme (!) bouillon toe. Als je koude bouillon toevoegt stop je het kookproces en gaart het gehele niet gelijkmatig. Bovendien nemen de korrels de smaak van warme bouillon veel beter op!

Stap 5: Risotto maken = blijven roeren!

Risotto maken vereist aandacht. En vooral bij deze stap. Je moet namelijk continu vocht toevoegen en blijven roeren, want daardoor voorkom je dat de rijst aanbrandt. Bovendien wrijf je zo je de korrels tegen elkaar waardoor ze hun zetmeel loslaten en je risotto lekker romig maken. Extra smeuïgheid? Yes, please!

Let wel op, want door teveel te roeren meng je ook veel lucht in de risotto. Daardoor koelt de rijst af en wordt-ie niet gelijkmatig gaar. Geef je armen dus ook af en toe wat rust.

Stap 6: Checken & op smaak brengen

Na een minuut of 20 roeren en vocht toevoegen is de rijst vaak wel klaar. Je kunt checken of de risottorijst goed is door simpelweg even te proeven (yay!). De perfecte risotto is namelijk beetgaar: zacht en toch met een kleine bite. Een beetje al dente dus. Wanneer de korrels mooi beetgaar zijn, draai je het vuur uit.

Voeg nu de laatste ingrediënten toe: verse kruiden, citroen, Parmezaanse kaas, boter of room (voor extra smeuïgheid) en eventueel enkele groenten uit stap 2. Proef nogmaals en geef de risotto een draai peper als dat nodig is. Serveer meteen, want als de rijst lang blijft staan wordt het gerecht minder romig. En daar hebben we juist zo hard ons best voor gedaan.

Klaar!

Klinkt simpel, hè? Dat is het ook. Iedereen kan een heerlijke risotto maken als je bovenstaande stappen volgt. Zodra je het eenmaal onder de knie hebt gaat er een wereld voor je open, want er zijn ontzettend veel verschillende recepten. Benieuwd? Laat je inspireren door onderstaande gerechten en ga vanavond nog een lekkere risotto maken!

Risotto maken met kip, spekjes, vis of lekker vega

Wil je een risotto maken met kip? Met ander vlees? Vis? Of misschien heb je wel een meatless Monday en ga je voor vegetarisch. Waar je ook maar zin in hebt, we hebben een paar van de lekkerste risotto gerechten voor jou op een rijtje gezet:

Of vind hier alle andere risotto gerechten!

Bonus

Het is zeer onwaarschijnlijk, maar heb je toch een beetje risotto over? Maak er dan eens arancini (risottoballetjes) van en geniet nog een keer van je lekkere maaltijd. Maar dan als snack! Laat de risotto dan minimaal 8 uur afkoelen in de koelkast, rol er balletjes van en haal ze achtereenvolgens door bloem, een losgeklopt ei en paneermeel. Kun je ze in 4-5 minuten frituren! Je vindt er hier een recept voor.

In dit artikel wordt gebruik gemaakt van

Lassie Risotto rijst 400g tekst wit
Risotto rijst

De bereiding van risotto rijst vraagt om wat extra tijd en aandacht, maar het resultaat is heerlijk. De korrels nemen tijdens het koken veel vocht op, wat de rijst lekker zacht en smeuïg maakt.

Veelgestelde vragen over dit onderwerp

Wat heb je nodig om risotto te maken?

Voor het maken van risotto heb je een maar een paar dingen nodig: boter of olie om in te bakken, risottorijst en vocht. Daarbij worden vaak smaakmakers als een ui en knoflook gebruikt en als kookvocht gebruikt men meestal bouillon en soms met een scheutje wijn. Daarnaast heb je nog groenten, vlees of vis nodig om er een volwaardige maaltijd van te maken.

Welke pan gebruik om je risotto te maken?

De beste pan om risotto in te maken is een middelgrote, hogere pan met dikke bodem. Een pan met een dikke bodem verdeelt de hitte namelijk beter dan een pan met dunne bodem en zorgt ervoor dat de rijst niet aanbakt. Een hogere pan geeft genoeg ruimte voor de rijst en de bouillon en zorgt ervoor dat het niet een te dun laagje wordt.

Wat voor soort bouillon gaat er in risotto?

Welke soort bouillon je gebruikt om een risotto te maken, is afhankelijk van het recept. Voor een risotto met padden vlees gebruik je bijvoorbeeld kippenbouillon, maar voor een vegetarische risotto kies je dan weer voor een groentebouillon of paddenstoelenbouillon. Serveer je de risotto met vis of garnalen? Probeer dan eens een visbouillon. Kortom,

Wanneer voeg je het vocht toe?

Je voegt een scheutje wijn of direct de bouillon toe als de poriën van de rijst goed open zijn. Zo kunnen ze namelijk het best vocht opnemen. Door de rijst eerst even kort te bakken, gaan die poriën open staan. De rijst is klaar om vocht op te nemen als de rijstkorrels wat glazig zijn en je de kern goed kunt zien. Dit duurt meestal maar 1 of 2 minuten. Even goed opletten dus!

Hoe lang duurt risotto maken?

Voor risotto maken moet je even de tijd nemen. Risotto wordt namelijk het lekkerst als de rijst langzaam, op een middelhoog vuur gaar wordt. Zo wordt de rijst lekker smeuïg. Precies wat je wil. Meestal is de rijst dan na ongeveer 20 minuten wel klaar. Kun je niet wachten of heb je de tijd even niet? Onze Rapido Risotto heb je vaak al in 10 minuten op tafel staan!