Bulgur is een harde tarwe die het goed doet in gerechten uit het Midden-Oosten. Het is makkelijk te bereiden en je maakt er heerlijke en verantwoorde gerechten mee.
Bulgur koken onder de loep: wat maak je ermee en wat is het?
De perfecte en gezonde stand-in voor rijst en couscous! Bulgur is de grotere en gezondere zus van couscous en maak je supereasy met gekookt water. Het is niet alleen makkelijk te bereiden, maar past ook nog eens bij veel verschillende gerechten. Dus lees snel wat bulgur precies is, hoe je bulgur moet koken(of wellen) en wat je er allemaal mee kan maken!
Wat is bulgur?
Bulgur is een bijzondere bereiding van durum (harde) tarwe. Voor bulgur worden de tarwekorrels gestoomd, gedroogd en dan gebroken of grof gemalen. Het is daarom groter dan couscous (dat gemaakt wordt van tarwebloem en water) maar kleiner dan rijst. Het product wordt geprezen om z’n goede bite en heerlijke, nootachtige smaak.
In veel regio’s wereldwijd wordt bulgur gegeten - niet voor niets is het één van Lassies Wereldgranen. In Noord-Afrika, het Midden-Oosten en zelfs in India komt het product geregeld op tafel. Vooral in Turkije en omringende landen weten ze er wel raad mee. Tabouleh (een bulgursalade met veel peterselie) en kibbeh (ovaalvormige burgertjes) zijn bekende gerechten uit die hoek die gemaakt worden met bulgur.
Gigagezond!
Bulgur barst van de gezondheidsvoordelen: het bevat veel vezels, eiwitten en langzame koolhydraten. Die laatste zorgen dat je lang een verzadigd gevoel houdt. Ook de vitamines (vooral vitamine B11) en mineralen (kalium, fosfor en magnesium) slaan je om de oren. Bulgur is dan ook een supergoed alternatief voor bijvoorbeeld zilvervliesrijst.
Zo moet je bulgur koken (of wellen)
Bulgur koken is een makkie. Sterker nog, je hoeft het alleen maar te wellen. En dat doe je zo:
- Meng de bulgur met gekookt water
- Laat 10 minuten wellen met een deksel op de pan (en ga aan de gang met de rest van je gerecht)
- Giet de bulgur af in een zeef
- Druk het vocht eruit en serveer
Hoeveel water heb je nodig?
Het is het makkelijkst als je de bulgur kookt in ruim water en vervolgens afgiet. Zo weet je zeker dat je genoeg water hebt. Maar wil je het klaarmaken zonder af te gieten? Gebruik dan een verhouding van 1,5 tot 2 keer zoveel water. Dus voor 100 gram bulgur gebruik je 150 tot 200 ml water. Daarmee zit je vaak wel goed!
3 recepten: van salade tot pilavi
Bulgur is een hele geschikte stand-in voor alle gerechten met couscous en rijst. Je eet het bijvoorbeeld in salades, in eenpansgerechten of als bijgerecht. Typische bulgurgerechten zijn tabouleh en pilav (of ‘pilavi’ zoals ze het gerecht in Turkije noemen). Dit zijn onze favorieten:
- PITTIGE BULGURSALADE MET MAKREEL
Voor deze salade brengen we na het koken de bulgur nog op smaak met een dressing van harissa, granaatappelsap en olijfolie. Een beetje pittig dus, maar daardoor lekker met de frisse tomaat, bosui en munt. Bekijk het recept hier.
- TURKSE KIP MET BULGUR EN TOMAAT
Een smaakvolle stoofschotel met kip, plakjes droge worst en groenten als tomaat, paprika en ui. Lekker makkelijk en snel, want je maakt ‘m gewoon in één pan en dit gerecht kun je in een half uur al op tafel zetten. Hier is het recept.
- AUBERGINE GEVULD MET PILAV (VEGA)
Maak kennis met een traditionele pilav, maar dan toch even anders. Want we gebruiken die pilav om een aubergine te vullen en vervolgens te roosteren in de oven. Kun je ondertussen mooi de keuken opruimen. Hier kun je het recept bekijken.
Meer inspiratie nodig?
Hier kun je alle recepten met bulgur bekijken!