Veelgestelde vragen over dit onderwerp
Bulgur is een graanproduct, gemaakt van verschillende soorten tarwe waaronder durum. Die tarwekorrels worden eerst gestoomd, gedroogd en vervolgens gebroken of gemalen. Dat levert grove korrels op die groter zijn dan couscous, maar kleiner dan rijst. Het wordt veel gegeten in Noord-Afrika, het Midden-Oosten en Turkije waar het de basis vormt voor een pilav, tabouleh of kibbeh!
De bulgur die je in de supermarkt koopt is, net zoals bij Lassie, vaak voorgestoomd of voorgekookt. Daar hoef je dan alleen kokend water op te gieten, 10 minuten te laten wellen en eventueel het overtollige water eruit drukken in een zeef. Maar je kunt ook bulgur kopen die nog niet is voorgegaard. In die gevallen kook je de bulgur simpelweg 10 tot 15 minuten op een laag vuur en vervolgens giet je het af. Check voor de zekerheid dus altijd even de verpakking!
Bulgur koken is heel eenvoudig. Doe de bulgur in een pan met twee keer zoveel water en laat het geheel zo’n 10 minuutjes koken. Proef of de bulgur gaar is en giet af of druk het overtollige vocht eruit in een zeef. Voeg wat kruiden of sap toe aan het kookwater of kook de bulgur in bouillon voor wat extra smaak. Je kunt bulgur overigens ook als risotto bereiden en steeds een beetje vocht toevoegen!
Gemiddeld heb je zo’n 75 gram ongekookte bulgur per persoon nodig. Dat staat gelijk aan één gemiddeld koffiekopje per persoon. Omdat de bulgur vocht opneemt tijdens het koken wordt het wel twee tot drie keer zo zwaar en heb je dus 150 tot 225 gram gekookte bulgur. Dat is meer dan genoeg als basis voor een verantwoorde maaltijd.
Bulgur is heel gezond. Het zit namelijk boordevol vezels, natuurlijke eiwitten, vitamines (B11) en mineralen (kalium, fosfor en magnesium). Daarmee zorg je onder andere voor een gezonde darmfunctie en bloeddruk, een goede groei van het lichaam, stevige botten en tanden en verminder je het risico op overgewicht en hart- en vaatziekten. Er zitten dus heel wat goeds in de durum tarwekorrels!