Bulgur koken onder de loep: wat maak je ermee en wat is het?

16 januari 2023 – Leestijd 3 minuten
Pittige Bulgursalade Gerookte Makreel

De perfecte en gezonde stand-in voor rijst en couscous! Bulgur is de grotere en gezondere zus van couscous en maak je supereasy met gekookt water. Het is niet alleen makkelijk te bereiden, maar past ook nog eens bij veel verschillende gerechten. Dus lees snel wat bulgur precies is, hoe je bulgur moet koken(of wellen) en wat je er allemaal mee kan maken!

Wat is bulgur?

Bulgur is een bijzondere bereiding van durum (harde) tarwe. Voor bulgur worden de tarwekorrels gestoomd, gedroogd en dan gebroken of grof gemalen. Het is daarom groter dan couscous (dat gemaakt wordt van tarwebloem en water) maar kleiner dan rijst. Het product wordt geprezen om z’n goede bite en heerlijke, nootachtige smaak.

In veel regio’s wereldwijd wordt bulgur gegeten - niet voor niets is het één van Lassies Wereldgranen. In Noord-Afrika, het Midden-Oosten en zelfs in India komt het product geregeld op tafel. Vooral in Turkije en omringende landen weten ze er wel raad mee. Tabouleh (een bulgursalade met veel peterselie) en kibbeh (ovaalvormige burgertjes) zijn bekende gerechten uit die hoek die gemaakt worden met bulgur.

Gigagezond!

Bulgur barst van de gezondheidsvoordelen: het bevat veel vezels, eiwitten en langzame koolhydraten. Die laatste zorgen dat je lang een verzadigd gevoel houdt. Ook de vitamines (vooral vitamine B11) en mineralen (kalium, fosfor en magnesium) slaan je om de oren. Bulgur is dan ook een supergoed alternatief voor bijvoorbeeld zilvervliesrijst.

Zo moet je bulgur koken (of wellen)

Bulgur koken is een makkie. Sterker nog, je hoeft het alleen maar te wellen. En dat doe je zo:

  1. Meng de bulgur met gekookt water
  2. Laat 10 minuten wellen met een deksel op de pan (en ga aan de gang met de rest van je gerecht)
  3. Giet de bulgur af in een zeef
  4. Druk het vocht eruit en serveer

Hoeveel water heb je nodig?

Het is het makkelijkst als je de bulgur kookt in ruim water en vervolgens afgiet. Zo weet je zeker dat je genoeg water hebt. Maar wil je het klaarmaken zonder af te gieten? Gebruik dan een verhouding van 1,5 tot 2 keer zoveel water. Dus voor 100 gram bulgur gebruik je 150 tot 200 ml water. Daarmee zit je vaak wel goed!

3 recepten: van salade tot pilavi

Bulgur is een hele geschikte stand-in voor alle gerechten met couscous en rijst. Je eet het bijvoorbeeld in salades, in eenpansgerechten of als bijgerecht. Typische bulgurgerechten zijn tabouleh en pilav (of ‘pilavi’ zoals ze het gerecht in Turkije noemen). Dit zijn onze favorieten:

  • PITTIGE BULGURSALADE MET MAKREEL
    Voor deze salade brengen we na het koken de bulgur nog op smaak met een dressing van harissa, granaatappelsap en olijfolie. Een beetje pittig dus, maar daardoor lekker met de frisse tomaat, bosui en munt. Bekijk het recept hier.
  • TURKSE KIP MET BULGUR EN TOMAAT
    Een smaakvolle stoofschotel met kip, plakjes droge worst en groenten als tomaat, paprika en ui. Lekker makkelijk en snel, want je maakt ‘m gewoon in één pan en dit gerecht kun je in een half uur al op tafel zetten. Hier is het recept.
  • AUBERGINE GEVULD MET PILAV (VEGA)
    Maak kennis met een traditionele pilav, maar dan toch even anders. Want we gebruiken die pilav om een aubergine te vullen en vervolgens te roosteren in de oven. Kun je ondertussen mooi de keuken opruimen. Hier kun je het recept bekijken.

Meer inspiratie nodig?

Hier kun je alle recepten met bulgur bekijken!

In dit artikel wordt gebruik gemaakt van

Lassie Bio Bulgur 275g tekst wit
BIO Bulgur

Bulgur is een harde tarwe die het goed doet in gerechten uit het Midden-Oosten. Het is makkelijk te bereiden en je maakt er heerlijke en verantwoorde gerechten mee.

Veelgestelde vragen over dit onderwerp

Wat is bulgur?

Bulgur is een graanproduct, gemaakt van verschillende soorten tarwe waaronder durum. Die tarwekorrels worden eerst gestoomd, gedroogd en vervolgens gebroken of gemalen. Dat levert grove korrels op die groter zijn dan couscous, maar kleiner dan rijst. Het wordt veel gegeten in Noord-Afrika, het Midden-Oosten en Turkije waar het de basis vormt voor een pilav, tabouleh of kibbeh!

Hoe kan je bulgur het best bereiden?

De bulgur die je in de supermarkt koopt is, net zoals bij Lassie, vaak voorgestoomd of voorgekookt. Daar hoef je dan alleen kokend water op te gieten, 10 minuten te laten wellen en eventueel het overtollige water eruit drukken in een zeef. Maar je kunt ook bulgur kopen die nog niet is voorgegaard. In die gevallen kook je de bulgur simpelweg 10 tot 15 minuten op een laag vuur en vervolgens giet je het af. Check voor de zekerheid dus altijd even de verpakking!

Hoe moet je bulgur koken?

Bulgur koken is heel eenvoudig. Doe de bulgur in een pan met twee keer zoveel water en laat het geheel zo’n 10 minuutjes koken. Proef of de bulgur gaar is en giet af of druk het overtollige vocht eruit in een zeef. Voeg wat kruiden of sap toe aan het kookwater of kook de bulgur in bouillon voor wat extra smaak. Je kunt bulgur overigens ook als risotto bereiden en steeds een beetje vocht toevoegen!

Hoeveel bulgur per persoon heb je nodig?

Gemiddeld heb je zo’n 75 gram ongekookte bulgur per persoon nodig. Dat staat gelijk aan één gemiddeld koffiekopje per persoon. Omdat de bulgur vocht opneemt tijdens het koken wordt het wel twee tot drie keer zo zwaar en heb je dus 150 tot 225 gram gekookte bulgur. Dat is meer dan genoeg als basis voor een verantwoorde maaltijd.

Is bulgur gezond?

Bulgur is heel gezond. Het zit namelijk boordevol vezels, natuurlijke eiwitten, vitamines (B11) en mineralen (kalium, fosfor en magnesium). Daarmee zorg je onder andere voor een gezonde darmfunctie en bloeddruk, een goede groei van het lichaam, stevige botten en tanden en verminder je het risico op overgewicht en hart- en vaatziekten. Er zitten dus heel wat goeds in de durum tarwekorrels!