Jasmijnrijst & pandanrijst: verschillen, recepten & koken

16 januari 2023 – Leestijd 4 minuten
Pandan groot

Pandanrijst en jasmijnrijst. Twee soorten die vaak in één adem genoemd worden en nagenoeg inwisselbaar zijn; je kunt ze beiden gebruiken als het recept vraagt om één van de twee. Desalniettemin zijn ze toch ook weer niet helemaal hetzelfde. Dus wat zijn de verschillen precies? Hoe kun je jasmijn- en pandanrijst het best koken? En in welke gerechten komen deze rijstsoorten het best tot hun recht? Lassie legt uit!

Om te beginnen … wat is jasmijnrijst?

Jasmijnrijst is een geurige, aromatische rijstsoort die voornamelijk geteeld wordt in Thailand, maar inmiddels ook wordt verbouwd in delen van Vietnam, Laos en Cambodja. In vergelijking met andere soorten rijst heeft jasmijnrijst een langere korrel en een ietwat zoete smaak als je het kookt. Het lijkt daarmee ook wel een beetje op basmatirijst, maar dan zachter en iets plakkeriger.

En wat is pandanrijst?

Pandanrijst is eigenlijk geen echte rijstsoort. Pandan is namelijk een plant waarvan de bladeren een bepaalde stof bevatten: 2-acetyl-1-pyrroline. Dat is exact hetzelfde goedje dat jasmijnrijst een heerlijke geur geeft, waardoor pandanbladeren wel eens gebruikt worden om die lekkere aroma’s te versterken. Daarom wordt jasmijnrijst in Nederland ook wel pandanrijst genoemd. Sterker nog, het is de meest gebruikte naam!

Hoe moet je jasmijn- of pandanrijst koken?

Jasmijn- of pandanrijst koken is heel simpel. Je kunt er gewoon een rijstkoker voor gebruiken. Als je die niet hebt kun je de rijst ook stomen of koken in ruim water (je leest hier hoe je dat doet). Het is echter vaak lekkerder wanneer je de verhouding tussen rijst en water precies afmeet, zodat je de rijst niet hoeft af te gieten. Op die manier blijven de smaak en het aroma heel mooi behouden.

Zo doe je dat: spoel de rijst af met koud water totdat het water niet meer troebel is. Breng een pan met de rijst en 1,5 keer zoveel water aan de kook. Draai vervolgens het vuur lager en houd een kooktijd van 10 minuten aan (12 voor builtjes). Als de korrels gaar zijn draai je het vuur uit en laat je de rijst nog even een paar minuten stomen met de deksel op de pan, zodat echt al het water opgenomen is. En voilà: perfect gekookte pandan- of jasmijnrijst!

Is jasmijnrijst gezond?

Zeker! Jasmijnrijst is hartstikke gezond. Het zit namelijk boordevol belangrijke voedingsstoffen als vitamine B1, B3 en ijzer. Die heb je nodig om de koolhydraten in energie om te zetten en om genoeg zuurstof door het bloed te vervoeren. Bij Lassie voegen we daar graag nog wat aan toe: extra vezels! Goed tegen hart- en vaatziekten en je zorgt daarmee ook nog voor gezonde darmen!

Tip: lees ook meer over rijst koken in de rijstkoker, stoomoven of pan!

Ontdek je favoriete pandanrijst recept

Het zal je niet verbazen, maar jasmijn- en pandenrijst worden voornamelijk gebruikt in recepten uit de Aziatische keuken. Met name in Thaise curry’s en diverse roerbakschotels vormt deze rijst een fijne tegenhanger voor de relatief sterke smaken. We zetten onze lekkerste gerechten graag even voor je op een rijtje, zodat je inspiratie op kunt doen en je misschien wel je favoriete pandanrijst recept kunt ontdekken!

Roerbak van garnalen, paksoi en pinda’s

De roerbak van garnalen, paksoi en pinda’s zit propvol smaakmakers als knoflook, gember, chilipeper, limoensap en vissaus. Samen met zachte pandanrijst, verse groenten en een lekkere crunch dankzij de nootjes vormen zij een feestje op je bord. Het water loopt ons al in de mond!

Curry van pompoen, sperzieboontjes en taugé (vegan)

Pandanrijst en curry: een goddelijke combi. En de vegan curry van pompoen, sperzieboontjes en taugé is ook nog eens laag in calorieën, makkelijk te maken en staat snel op tafel. Eigenlijk alles wat je nodig wilt na een lange dag werken. Serveer in kommetjes en plof lekker op de bank voor je favoriete serie.

Thaise kip met paprika en cashewnoten

Geroosterde cashewnoten, knapperige paprika en malse kipfilet in een lekkere sojasaus en op een bedje van geurige rijst. Kan het nog beter? Wij denken van niet. Check dus gauw het recept voor Thaise kip met paprika en cashewnoten en zet je pan maar vast op het vuur!

Pandanrijst met shoarma, aubergine en yoghurt

Pandanrijst wordt natuurlijk in veel Aziatische gerechten gebruikt, maar het past ook perfect bij sommige Mediterrane maaltijden! Gebruik de rijst bijvoorbeeld eens in combinatie met shoarma, aubergine reepjes en tahini-yoghurt. Een lekker kindvriendelijk recept met heel veel groenten!

Indonesische rendangballetjes met boontjes

Rendang is één van de populairste gerechten ter wereld. En terecht, want het zit ook echt boordevol smaakmakers die hun smaak door het stoven optimaal afgeven aan de saus. Doe er een paar gehaktballetjes bij (altijd een succes!) en je hebt een heerlijk bordje waar iedereen blij van wordt. Check het recept hier.