Basmatirijst - Over koken, voedingswaarde & recepten
In veel gerechten wordt een bepaalde soort rijst bereid. Waar veel recepten vragen om gewone zilvervliesrijst, wordt er soms ook gevraagd om basmatirijst. Maar wat is dat nu precies? Wat is het verschil met ‘gewone’ witte rijst? En in welke gerechten past het goed? Daar gaan we vandaag even dieper op in, zodat jij er straks alles van weet. Want hoe meer je weet ... hoe lekkerder je eet!
Wat is basmatirijst?
Basmatirijst is een rijstsoort die zijn oorsprong vindt aan de voet van de Himalaya in Nepal, maar die tegenwoordig ook veel geteeld en gegeten wordt in India, Pakistan en Bangladesh.
In vergelijking met andere soorten rijst heeft basmatirijst een langere korrel en een intense, nootachtige smaak met een bloemig aroma. Basmati wordt dan ook letterlijk vertaald in ‘geurig’.
Het lijkt daarmee wel een beetje op jasmijnrijst of pandanrijst Het is ook doorgaans wat minder vochtig en plakkerig dan bijvoorbeeld jasmijnrijst. Die luchtigheid en lichte consistentie maken het de ideale rijst voor bij Indiase curry’s en Midden-Oosterse pilavs. Die worden met een andere soort immers een stuk natter - en daardoor minder lekker. Dat wil je natuurlijk niet.
Hoe moet je basmatirijst koken?
Basmatirijst koken is niet moeilijk. Het is in principe niet anders dan je gewend bent. Er zijn dan ook meerdere manieren om de rijst perfect klaar te maken (en die vind je hier). De lekkerste manier is om de rijst droog te koken. Daarmee zorg je voor een optimale smaak, behoud je meer vitamines en mineralen en blijft ook de fluffy textuur intact. Maar hoe doe je dat?
Simpel. Was de korrels in koud water, net zolang tot het water helder blijft. Doe de basmatirijst in een pan op hoog vuur en voeg 1,5 keer zoveel water toe. Wanneer het water kookt draai je het vuur omlaag en laat je de rijst in ongeveer 8 minuten rustig gaar worden. Schep af en toe even om en proef of de korrels al klaar zijn. Is dat het geval? Draai het vuur dan uit en laat de rijst nog even 15 minuten stomen met de deksel op de pan.
Voedingswaarde
Met één portie krijg je al heel wat goede voedingsstoffen binnen. Er zitten namelijk heel wat vitamines (B1, B6, E en K) in de rijst, maar het bevat ook belangrijke mineralen als zink, calcium en magnesium. Daarnaast zit Lassie’s basmatirijst boordevol koolhydraten en eiwitten, wat het een goede basis maakt voor een stevige sportmaaltijd! Bovendien hebben we ook een variant met extra veel vezels. Zelfs meer dan in zilvervliesrijst of onze Tover Zilver rijst.
5x een lekker basmatirijst recept
Wat kun je maken met deze geurige rijstvariant? Een heleboel lekkere gerechten! We laten je daarom graag zien wat onze favoriete recepten met basmatirijst zijn. Een gevarieerd aanbod, maar altijd lekker en gezond. Precies zoals je van ons gewend bent. Klaar? Daar gaan we!
Kikkererwten curry (kidsproef)
Deze vegetarische kikkererwten curry zit met ook gember, spinazie en wortelen boordevol lekkere én gezonde dingen. Serveer er een tomatensalade bij voor wat extra groente of vervang de kikkererwten door linzen. Je kunt er alle kanten mee op en bovendien staat het binnen een half uurtje al op tafel!
Indiase notenpilav
Ah, één van onze lekkerste pilavs: de Indiase notenpilav. Dit gerecht heeft dankzij de abrikozen en sinaasappelrasp een friszoete touch. Tel daarbij een fijne crunch op van wat gehakte nootjes en je hebt een gerecht dat perfect smaakt bij een gebraden kip, lamsbout, rollade of ander stuk vlees uit de oven. Of maak ‘m vegetarisch met wat geroosterde groente en een eitje!
Kabeljauw met korianderkokossaus
Basmatirijst vormt het perfecte, luchtige bedje voor een stuk gebakken vis en een lekkere saus. En dat is precies wat deze kabeljauw met korianderkokossaus is. Serveer het gerecht met een frisse komkommersalade en je hebt een heerlijk gerecht voor op een zomerse dag in de zon. Genieten!
Basmatirijst met sambal badjak, garnalen & avocado
Pit, zachte avocado, stevige garnalen met een bite en een frisse touch. Dit recept met basmatirijst, sambal badjak, wokgarnalen (jumbo- of tijgergarnalen kunnen ook!) en avocado heeft het allemaal. Daar doen we dan ook nog een heleboel groenten in de vorm van peultjes en eventueel spinazie bij. En het staat in 20 minuten op tafel!
Surinaams rundvlees en snijbonen
De Hindoestanen hebben de basmatirijst ooit meegenomen naar Suriname en daar heerlijke en inmiddels echte Surinaamse recepten mee gemaakt. Waaronder dit recept voor Surinaams rundvlees met snijbonen. Een geweldig lekker gerecht met gestoofde rosbieflapjes in een kruidige saus. Lekker met crunchy kroepoek!