Alles over bruine rijst: voedingswaarde, koken en de lekkerste recepten

16 januari 2023 – Leestijd 4 minuten
548 Zilvervliesrijst Quinoa Granen Italiaanse citroenkip tomaten basilicumsaus olijven

Er zijn tegenwoordig ontzettend veel soorten rijst en al die soorten hebben weer andere benamingen. Soms wordt er in een recept witte rijst gebruikt en een andere keer juist weer bruine rijst. Maar wat is bruine rijst nu precies? Is het gezonder dan witte rijst qua voedingswaarde? Hoe moet je het koken? En hebben we er nog een lekker recept mee? We zouden Lassie niet zijn als we je geen antwoord gaven op al die vragen. Let’s go!

Wat is bruine rijst?

Bruine rijst is minder gepolijst of bewerkt dan andere soorten rijst. Een rijstkorrel bestaat uit het meellichaam, de kiem, het zilvervlies en het kaf (de schil, ook wel paddy genoemd). Bij witte rijst worden het kaf, de kiem en het zilvervlies verwijderd, maar bij de bruine variant wordt alleen het kaf eraf gehaald. De kiem en het zilvervlies blijven er dus aan zitten en dat geeft de rijst een iets donkerdere, bruine kleur. Om diezelfde reden noemen we bruine rijst ook wel zilvervliesrijst of volkorenrijst.

Witte vs. bruine rijst

Witte en bruine rijst verschillen natuurlijk qua kleur, maar ook qua smaak en voedingswaarde. De variant mét zilvervlies smaakt doorgaans wat nootachtig en is wat steviger dan de witte varianten van pandanrijst of basmatirijst. Die smaken over het algemeen juist wat bloemiger plakken wat meer. Ook bevatten het vliesje en de kiem verschillende vitamines en mineralen die bij het maken van witte rijst dus verloren gaan.

Voedingswaarde

De voedingswaarde van bruine rijst ligt hoger dan die van witte rijst omdat het vliesje ook voedingswaarde bevat. Hoewel witte rijst ook rijk is aan B-vitamines en mineralen als fosfor, magnesium en ijzer, is de concentratie in zilvervliesrijst nét wat hoger. Daarnaast bevat volkorenrijst dankzij dat vliesje ook wat meer voedingsvezels waardoor je langer een verzadigd gevoel blijft houden. Bovendien stimuleren diezelfde vezels een goede spijsvertering. Kortom, een gezonde keuze!

Bruine rijst koken: hoe moet dat?

Bruine rijst koken is heel makkelijk. Meet eventueel eerst af hoeveel rijst per persoon je nodig hebt en doe het in een pannetje. Voeg ruim water toe, breng het geheel aan de kook en draai het vuur laag wanneer het water borrelt. Laat de rijst rustig gaar worden. Dat duurt, afhankelijk van je rijst, vaak zo’n 20 tot 25 minuten. Proef regelmatig of de rijst al gaar is en zo ja, giet het af en doe de korrels terug in de pan. Laat nog een paar minuten stomen met de deksel op de pan voor een lekkere, luchtige rijst.

Maar dat kan een stuk sneller! Bij Lassie hebben we onze zilvervliesrijst namelijk alvast voorgekookt, waardoor we de bereidingstijd aanzienlijk hebben verkort. Je hoeft de rijst alleen in een pan met ruim kokend water te doen en het geheel 8 minuten door te koken, af te gieten en nog even 5 minuutjes droog laten stomen met de deksel op de pan. Zo ben je binnen een kwartiertje al klaar!

Tip: Lees hier meer over de perfecte bereiding van rijst!

Hoeveel bruine rijst heb je nodig?

Gemiddeld kun je zo’n 75 gram ongekookte rijst per persoon nodig, maar dat is wel afhankelijk van het gerecht en of je bijvoorbeeld grote eters aan tafel hebt. Je kunt een builtje als maatstaf nemen of je leest ons blog ‘hoeveel gram rijst per persoon heb je nodig?’. Daarmee heb je altijd een maaltijd met een verantwoorde basis op je bord!

De lekkerste bruine rijst recepten

Zilvervlies- of volkorenrijst kookt mooi droog en blijft lekker luchtig. Het past daarom perfect in salades of in soepen, maar het kan natuurlijk ook gewoon in een roerbak- of wokschotel. De mogelijkheden zijn eindeloos. Bekijk al onze zilvervliesrijst recepten of laat je hieronder inspireren door onze favorieten!

Kipfilet met spitskool en cashewsaus

Deze zilvervliesrijst met kipfilet, spitskool en cashewsaus is lekker snel klaar en bevat een heleboel gezonde voedingsstoffen. Bovendien kun je er lekker meer variëren, want je kunt dit recept ook maken met paksoi, andijvie of spinazie in plaats van spitskool!

Spaanse rijstsalade

Bomvol smaak en toch lekker licht. De Spaanse rijstsalade zit vol met groenten, waarbij de citroen en tijmblaadjes het geheel een lekkere frisse touch geven. Ideaal voor in de zomer. En met een beetje rucola is-ie ook lekker als lunchgerecht!

Tofu met Chinese kool

Supersnel, supersimpel en superlekker. Het recept voor tofu met chinese kool is één van onze favoriete bruine rijst recepten na een dag hard werken. Klaar zonder gedoe en in een mum van tijd op tafel. Oh, en ook nog eens vegetarisch. Wat wil je nog meer?

Nasi goreng met garnalen

Ah, de nasi goreng met garnalen. Ook één van onze lekkerste gebakken rijst recepten. Er zitten heel wat lekkere ingrediënten in deze goed gevulde nasi: Chinese kool, sperzieboontjes, bosuitjes en natuurlijk garnalen. Jumbo-, wok- of tijgergarnalen kunnen allemaal. Allemaal op smaak gebracht met knoflook, ui, kerrie en zoete soja woksaus. Dat wordt lekker!

Gehaktballetjes in champignonsaus en broccoli

Gehaktballetjes. Altijd goed. Net als Lassie. Doe er wat gezonde broccoli bij en serveer ze in een bruine saus van champignons en je hebt een instant klassieker te pakken die je in amper 20 minuten al op tafel hebt staan. Het perfecte voorbeeld van hoe lekker simpel koeken kan zijn! Check hier het recept.