Orzo: rijst of pasta? Over koken, voedingswaarde & recepten
Orzo! Een lekkere basis voor veel gerechten. Van soepen tot salades. En het is ook nog eens snel klaar. Niet gek dus dat het aan populariteit wint in ook de Nederlandse keuken. Maar wat is het precies? Is het nu pasta of rijst? Moet je het koken of kun je het ook anders bereiden? En is het gezond? We geven je in dit blog antwoord op al die vragen … en meer! Want als klap op de vuurpijl delen we ook nog eens een 5x een lekker orzo recept met je.
Laten we er meteen maar induiken!
Pasta of rijst: wat is orzo precies?
Is orzo nu pasta of rijst? Een veelgestelde vraag, maar ook eentje met een simpel antwoord: het is gedroogde pasta in rijstvorm. Een beetje van beiden dus. De naam komt van het Italiaanse woord voor gerst, maar we kennen het ook onder andere namen. Het wordt ook wel ‘riso’ of ‘risoni’ (grote rijstkorrel) genoemd en in de Griekse keuken staat het bekend als ‘kritharáki’. Weet je dat ook weer.
Het is dus pasta in de vorm van rijstkorrels. Traditioneel wordt het dan ook bereid en gegeten zoals rijst. Zowel warm als koud. Het werd vooral gebruikt om soepen en salades meer body te geven. Tegenwoordig geldt het ook als basis voor een volledige, gezonde maaltijd. Je kunt er bijvoorbeeld ook een risotto, pilaf en een heleboel andere lekkere gerechten mee te maken!
Orzo koken & andere manieren van bereiden
Orzo koken is heel makkelijk:
- Doe de orzo in een pan met ruim kokend water
- Breng opnieuw aan de kook en kook het in 10 minuten beetgaar
- Neem de pan van het vuur en giet af
- Schep eventueel om met een klein beetje olijfolie of meng met je saus en/of groenten
- Geniet van een lekkere maaltijd!
Gewoon even koken in ruim water is weliswaar het meest gangbaar, maar er leiden meer wegen naar Rome. Orzo bereiden kan namelijk ook op iets andere manieren. In een risotto kook je het namelijk in een bouillon op laag vuur in 20 minuten gaar en in Turkse rijst bak je het eerst even aan in roomboter en olijfolie voordat je de rijst erbij doet en het geheel samen kookt.
Hoeveel orzo per persoon heb je nodig?
Gemiddeld reken je ongeveer 70 gram orzo per persoon. Maar dat ligt wel aan het gerecht. Maak je er een risotto of salade mee? Dan is het een belangrijk ingrediënt en heb je aan ons pak van 275 gram genoeg om iets te maken voor vier personen. Maar doe je het in de soep of vul je er groenten mee? Dan heb je vaak maar 30 tot 40 gram per persoon nodig!
Hoe lang moet orzo koken?
De bereidingstijd van orzo ligt aan de bereidingswijze. Maak je het gewoon los in de pan? Dan hoeft het vaak maar een minuutje of 10 te koken. Verwerk je het echter in een stoofschotel of een risotto? Dan duurt het wat langer en kun je er wel 20 minuten voor uit trekken. Wel handig om te weten als je snel aan tafel wilt!
Even over de voedingswaarde
Onze orzo wordt gemaakt op durum tarwegriesmeel en durum is doorgaans rijk vitamines A, B, E en allerlei belangrijke mineralen. Daarbij heeft het meer natuurlijke eiwitten in zich dan bijvoorbeeld zilvervlies- of bruine rijst, maar heeft het ook weer minder vezels dan diezelfde rijst. Met die voedingswaarde is het een goede basis voor een sportmaaltijd, dus trek die hardloopschoenen maar aan!
5x een lekker orzo recept
Nu je er alles weet over wat het is, de voedingswaarde en hoe je het moet koken, is het tijd om die kennis in de praktijk te brengen. Dus zet je waterkoker maar vast aan en een pan op het fornuis, want hier volgen 5 lekkere recepten die je vanavond in een handomdraai op tafel hebt kunnen staan:
Frisse salade met avocado, tomaatjes en fetadressing
Dit gerecht heeft alles wat je zoekt in een salade: boterige avocado, zachte kerstomaatjes knapperige sla en frisse komkommer. Tel daar een zoute touch van de feta en het romige van yoghurt bij op en je hebt een succesnummer. Gegarandeerd. Je vindt het recept hier.
Orzotto met paddenstoelen, gorgonzola & salie
Orzo + risotto = orzotto. Voor dit recept steken we de klassieke paddenstoelenrisotto in dus in een nieuw jasje. En door er op het eind gorgonzola doorheen te roeren, wordt dit gerecht net zo lekker en net zo romig als met echte risottorijst. Check hier het recept.
One pot stoof met tomaten en chorizo
In dit recept maak je optimaal gebruik van chorizo als smaakmaker. Je bakt de prei en puntpaprika’s uit in het vrijgekomen vet en stooft het geheel vervolgens nog twintig minuutjes in een tomatensaus. Een smaaksensatie op je bord. Hier bekijk je het recept.
Gegratineerde orzo met boerenkool, zalm en mozzarella
Je kunt ovenschotels maken met zowel rijst als met pasta … en dus ook met orzo! In dit recept mengen we het met gebakken boerenkool, leggen we er een stukje zalm bovenop en toppen we het af met een extra romige laag van crème fraîche en mozzarella. Comfort food op z’n best. Bekijk het recept hier.
Saffraanorzotto met pompoen, garnalen en gremolata
Een citroen-wat? Citroengremolata. Dat is een mengsel van citroen, knoflook en verse peterselie. Een frisse Italiaanse smaakmaker die vaak gebruik wordt als topping bij een stoofschotel. Of dus bij deze kleurrijke saffraanorzotto met pompoen en garnalen. Een feestje op je bord. Hier vind je het recept.
Nog meer orzo recepten maken?
Ga bijvoorbeeld voor een courgette gevuld met orzo alla carbonara of maak een vegan schotel met champignons. Liever vlees of vis? Maak het dan eens in tomatensaus. Bijvoorbeeld met blokjes kip plus wat jumbo garnalen. Lekker met wat feta ook. Laat je lekker inspireren en bekijk hier al onze riso recepten!