Paella maken: over rijst, kruiden & bereiding

26 mei 2020 – Leestijd 3 minuten
474 Paella rijst Paella met kip en garnalen

Het klinkt in eerste instantie misschien wat moeilijk of als iets voor gevorderde chefs, maar niets is minder waar. Paella maken is namelijk best makkelijk. Zeker na het lezen van dit blog. We vertellen je alles over de bereiding, rijst en de kruiden en we geven je ook nog een paar inspirerende recepten waarmee je direct aan de slag kunt. Kortom, alles wat je nodig hebt om vanavond nog een lekkere pan paella op tafel te toveren!

Paellarijst

Om een echte Spaanse paella te maken heb je de juiste rijst nodig. Paellarijst om precies te zijn. Deze rijst heeft kleine, dikke korrels die ontzettend veel vocht kunnen absorberen ... en dus ook heel veel smaak kunnen opnemen! Deze rijst geeft precies de juiste consistentie aan je gerecht. Stevig, maar droger dan bijvoorbeeld risotto. Vaak zelfs met een knapperig randje. Lekker!

Ingrediënten & kruiden

Omdat de korrels zoveel smaak opnemen, bepalen de ingrediënten en kruiden de smaak van de rijst. In veel gevallen wordt er saffraan gebruikt. Dat geeft je paella een authentieke smaak en die kenmerkende, gele kleur. Andere kruiden en specerijen die veel voorkomen zijn peterselie, oregano, paprikapoeder en rozemarijn, maar ook kaneel of zelfs ras el hanout kunnen er heel lekker in zijn.

Paella maken doen de Spanjaarden van oorsprong met veel verschillende ingrediënten. Afhankelijk van de regio worden er veel vis en andere zeevruchten gebruikt, maar ook stukjes kip en chorizo zijn geen onbekenden. Ook qua groenten kun je haast eindeloos variëren. Tomaat en ui doen het altijd goed, maar ook spinazie, paprika of (snij)bonen passen er perfect bij. Gebruik dus lekker wat je nog hebt liggen!

Paella maken: de bereiding

Heb je de rijst, ingrediënten en kruiden klaar staan? Mooi. Dan kunnen we de paella maken. De bereiding is in de basis heel simpel en lijkt wel een beetje op de manier waarop we risotto maken. In 4 simpele stappen heb je al een pan vol lekkere paella:

Stap 1: Snijden & hakken

Voordat we daadwerkelijk beginnen met de bereiding, zetten we eerst alles klaar. Dat scheelt je straks een hoop tijd (en stress!). Hak daarom de knoflook fijn, snijd de groenten in stukjes en maak bijvoorbeeld je mosselen schoon. Als je alles klaar hebt staan kunnen we beginnen!

Stap 2: Aanfruiten

Paellarijst neemt heel veel smaken op, weet je nog? Daarom maken we eerst een smaakvolle basis en dat doe je door de ingrediënten aan te fruiten. Verhit olijfolie in een pan en bak je chorizo, kip en/of garnalen even aan. Schep eventueel uit de pan en voeg kruiden en smaakmakers als ui en knoflook toe.

Stap 3. Rijst bakken & bouillon toevoegen

Bak vervolgens ook de rijst even mee tot de korrels glazig zien. Op die manier gaan de poriën openstaan en nemen ze het vocht beter op. Blus eventueel af met wat wijn, voeg direct de saffraan en bouillon toe en laat het geheel in zo’n 20 minuutjes zachtjes gaar worden. Tijdens dit proces kun je groenten toevoegen om mee te koken, het vlees er weer bij doen of de garnalen op de paella om te garen.

Tip: roer zo weinig mogelijk! Zo bakt de paella een beetje aan en krijg je er het bekende knapperige korstje op!

4. Serveren

Laat de paella nog 5 tot 10 minuutjes staan zodat je zeker weet dat alles goed gaar is en je bent klaar om te serveren! Strooi er verse peterselie over en leg er partjes citroen bij voor de echte Spaanse beleving. Zet de pan* in zijn geheel op tafel en scheppen maar!

*Je kunt er een echte paellapan voor gebruiken, maar een grote hapjespan werkt net zo goed!

Paella maken met …

Paella is een veelzijdig gerecht. Je kunt paella maken met vis, met kip of met allebei. En natuurlijk kun je ook een vegetarische paella maken. Om je op weg te helpen en je een idee te geven van de mogelijkheden, zetten we hieronder onze favoriete recepten voor je op een rijtje:

In dit artikel wordt gebruik gemaakt van

Lassie Paella rijst 450g tekst wit
Paella rijst

Paella is het pronkstuk van de Spaanse keuken. Met Lassie Paella rijst zet je deze mediterrane klassieker in een handomdraai op tafel!