8 simpele rijstgerechten (snel en gezond)

5 apr. 2022 – Leestijd 3 min
647 Basmatirijst Shiitakerijst garam masala uit oven

Bij Lassie houden we makkelijk koken. Van snelle recepten. Van koken zonder gedoe. Want ook eenvoudige gerechten kunnen heel lekker zijn. We geloven dat je echt echt geen keukenprinses of chefkok hoeft te zijn om vanavond nog iets lekkers én gezonds op tafel te zetten. En dat bewijzen we graag met deze 8 simpele rijstgerechten.

Succes gegarandeerd!

1. Snelle nasi met ham

Nasi maken klinkt misschien als veel gedoe … maar niets is minder waar! Deze snelle nasi met ham maak je namelijk bijna compleet met kant-en-klare producten: een bakje met hamblokjes, een groentepakket met rode peper, een zakje nasi kruiden en onze panklare zilvervliesrijst. En als bonus: je hebt er paar één pan voor nodig!

Check ook onze top 10 gezonde eenpansgerechten!

647 Basmatirijst Shiitakerijst garam masala uit oven

2. Shiitakerijst met garam masala

Wat is er makkelijker dan een traybake? Niet veel. Want je hoeft voor een traybake daarvoor alleen maar een plaat in de oven te zetten. Vervolgens kun je alles alvast opruimen, de tafel dekken én heb je nog tijd over om te chillen. Dat maakt traybakes de ideale simpele rijstgerechten. Probeer bijvoorbeeld eens deze shiitakerijst met garam masala

… of bekijk al onze favoriete traybake recepten!

3. Supersnelle rijstschotel met garnalen

Soms heb je gewoon écht geen tijd om uitgebreid te koken. Het is dan verleidelijk om iets af te halen. Maar dat hoeft natuurlijk niet. Je zet deze supersnelle rijstschotel met garnalen namelijk binnen 15 minuten op tafel. Dat is sneller dan de take away. Bovendien kun je dit gerecht bijna helemaal maken met ingrediënten uit de diepvries. Handig!

Laat je ook inspireren door deze 10 snelle recepten voor het hoofdgerecht (<15 minuten)!

4. Biefstuk met tomaat en sperzieboontjes

Bij simpele rijstgerechten heb je geen zin om om allerlei groenten en kruiden te snijden. Om de hele winkel af te struinen naar dat ene potje kruiden. Daarom maak je deze biefstuk met tomaat en sperzieboontjes met weinig ingrediënten waar je van tevoren amper iets mee hoeft te doen. Je hebt alleen rijst, biefstuk, tomaatjes, sperzieboontjes en plakjes gerookt ontbijtspek nodig!

Nog meer 5 or less recepten? Bekijk dan deze 9 recepten met weinig ingrediënten!

608 Poke bowl rijst kant en klaar Pokébowl tonijn edamame sushigember

5. Poké bowl met tonijn, edamame en sushigember

Soms heb je zo weinig zin om te koken dat je zelfs je magnetron niet aan wilt zetten. Laat staan je oven of fornuis. Geen zorgen. Ook voor die momenten hebben we simpele rijstgerechten voor je. Bijvoorbeeld deze poké bowl met tonijn, edamame en sushigember. Hoef je alleen maar een sjalotje voor te snijden!

Tip: je vindt meer dan dit soort recepten in 7x koken zonder fornuis, oven of magnetron!

6. Aubergine met hazelnootrijst en fetameest gezonde vlees

We zeiden het al eerder, ovenschotels zijn de ideale simpele rijstgerechten. We zetten er dus gewoon nog een in dit lijstje: aubergine met hazelnootrijst en feta. Klinkt moeilijk, is het niet. De oven doet namelijk al het werk. Zelf hoef je alleen maar een uitje, knoflook en wat aubergine aan te fruiten en vervolgens samen met de rijst te koken. Lekker makkelijk!

Deze (en andere!) ovenschotels vind je ook allemaal terug in Lassie Favo’s: makkelijke ovenschotel recepten!

7. Pittige Thaise kippensoep

Bij simpele rijstgerechten denk je misschien niet meteen aan soep. Toch maak je met rijst heel eenvoudig gezonde én lekkere soepen waar je de hele avond op kunt teren. Razendsnel klaar, ideaal voor restjes groente en makkelijk in te vriezen en op te warmen. Wat wil je nog meer? Nou, deze pittige Thaise kippensoep proberen waarschijnlijk!

Check ook deze 5 rijstsoep recepten voor nog meer inspiratie!

8. Notenrijstsalade met paprika en geitenkaas

Ook rijstsalades zijn vaak simpele rijstgerechten. Vooral omdat je daar meestal alleen maar wat groenten als komkommer of paprika voor hoeft te snijden, zoals in deze notenrijstsalade met paprika en geitenkaas. Zeker als je er ook nog onze kant-en-klare rijst voor gebruikt. Komt er zelfs helemaal geen pan aan te pas!

Meer inspiratie nodig? Laat je ook eens verrassen door deze 12 rijstsalade recepten!

Veelgestelde vragen over dit onderwerp

Wat zijn lekkere rijstgerechten met kip?

Eén van de meest populaire rijstgerechten met kip: kip ketjap. Lekker met sperzieboontjes. Maar ook kipteriyaki doet het altijd goed. Net als een kipcurry of biryani trouwens. En wat dacht je van kipsaté bij je nasi? Of een snelle wok met kip en broccoli voor na het sporten? Je kunt er alle kanten mee op!

Wat zijn lekkere rijstgerechten met gehakt?

Bij rijstgerechten met gehakt denken wij meteen aan Griekse moussaka en Zuid-Afrikaanse bobotie. Heerlijke ovenschotels. Maar köfte met gegrilde groenten en Turkse rijst gaat er ook altijd wel in. En als we wat langer de tijd hebben, dan zetten we een grote pan chili con carne op het fornuis. Daarmee zorg je ook altijd voor een feestje aan tafel!

Wat zijn lekkere vegetarische rijstgerechten?

Je kunt bijna alle recepten met rijst ook vegetarisch maken door een vleesvervanger te gebruiken of gewoon wat extra groenten toe te voegen. Maar we hebben ook recepten die van zichzelf al vegetarisch zijn. Veel van onze rijstsalades en curry’s bevatten bijvoorbeeld geen vlees of vis. En zo’n fried rice met ei is ook prima voor een dagje vega!

Zijn jullie rijstgerechten makkelijk?

Yes! Bij Lassie houden we namelijk van koken zonder gedoe. Van simpele gerechten zonder ingewikkelde kooktechnieken of moeilijk vindbare ingrediënten. En als het even kan zorgen we er ook nog voor dat onze recepten snel klaar zijn en dat je dus snel aan tafel kunt. Wel zo fijn als je thuiskomt na een drukke dag werken!