12 rijstsalade recepten om de zomer mee door te komen

13 februari 2023 – Leestijd 3 minuten
392 Toverrijst Japanse rijstsalade met zalm

Een rijstsalade is ideaal voor in de zomer. Lekker licht, snel klaar en zonder gedoe te maken. En vaak zitten ze ook nog boordevol groenten, fruit en andere superfoods. Lekker voor erbij, maar ook geschikt als complete maaltijdsalade. Warm, lauw of koud … je kunt er echt alle kanten mee op. Om je een idee daarvan te geven zetten we vandaag 15 van onze favoriete rijstsalade recepten in het spreekwoordelijke zonnetje.

In deze uitgebreide verzameling vind je een heleboel verschillende gerechten. Van een klassieke rijstsalade met tonijn tot aan salades met kip. Lekker als lunch of om te serveren bij een stukje vlees van de bbq. Ieder recept is daarbij klaar eenvoudig te bereiden en klaar in een handomdraai, want je wilt niet te lang in de keuken staan als het buiten ruim 25 graden is natuurlijk!

Bekijk ze allemaal en ontdek je nieuwe favoriete rijstsalade om de zomer mee door te komen!

Rijstsalade met tonijn, zalm & andere vis

Wat straalt meer zomer uit dan een frisse salade met een stukje verse vis? Niet veel, als je het ons vraagt. Hooguit een lekker koud wijntje of fris biertje als je in je zwembroek of bikini op het strand ligt. Hoe dan ook, we beginnen dus maar meteen met drie van onze favoriete zomerse recepten met vis: een klassieker met een twist, een Aziatische variant met unieke en bijzondere smaken en eentje waar ook kinderen dol op zijn. Oftewel:

rijstsalade


Rijstsalade met kip

Rijstsalade met kip is een volledig maaltijd. Met genoeg eiwitten om je te ondersteunen als je vanavond na het eten de moed hebt verzameld om tóch je hardloopschoenen nog even aan te trekken. Bovendien is zo’n salade ook gewoon heel erg lekker. Zeker onderstaande gerechten met gebakken, gegrilde of gerookte kip. Het water loopt ons al in de mond. Laat je ook inspireren door onze recepten voor:

Vegan & vegetarische rijstsalade

We hebben natuurlijk ook een lekkere vegan en vegetarische rijstsalade bij Lassie. Perfect voor vegans en vegetariërs, maar ook voor op meatless monday of als je gewoon een dagje even geen zin hebt in vlees of vis. Deze salades zijn lekker licht, maar bevatten dankzij de nootjes en/of peulvruchten toch ook weer alle voedingsstoffen die je nodig hebt. Kortom, een gezonde en gebalanceerde maaltijd. Dit zijn onze favorieten:

rijstsalade


Bowls

Een rijstbowl is hip! Misschien niet je typische rijstsalade, maar wel eens een keer even wat anders dan anders. Een fijne afwisseling. Serveer je ingrediënten apart op een bedje van rijst of maak er een heel buffet van waarbij iedereen zijn of haar favoriete toppings kan kiezen. Leuk voor zowel kinderen als volwassenen en natuurlijk ook gewoon heel lekker om te eten. Bij Lassie zijn we vooral gek op deze bowls:

… en nog meer variatie!

Zoals je kunt zien, kun je haast eindeloos variëren met rijstsalades. En dat niet alleen, er is nog veel meer om te ontdekken deze zomer! Probeer ook eens een salade op basis van andere granen. Je kunt daarbij denken aan heerlijke:

  • couscoussalades
  • bulgursalades
  • quinoasalades

Net zo fris, net zo lekker en net zo makkelijk te maken als onze salades met rijst. Zo kom je de zomer wel door!