Lassie Favo’s: makkelijke ovenschotel recepten

05 januari 2021 – Leestijd 4 minuten
Blog oven

Ovenschotel recepten zijn super lekker en super handig. Je kunt ze namelijk makkelijk van tevoren maken en bewaren in de koelkast of vriezer. Dan hoef je je ovenschotel op het moment suprême alleen nog maar even in de oven te schuiven en ondertussen de tafel te dekken. Handig voor die dagen waarop je het te druk hebt om uitgebreid te koken of wanneer je simpelweg even geen zin hebt om achter het fornuis te gaan staan!

Ovenschotel recepten van Lassie

Bij Lassie hebben we ook een aantal ovenschotel recepten ontwikkeld. Stuk voor stuk lekkere, gezonde en gevarieerde ovenschotels die makkelijk te bereiden zijn. Zonder gedoe. Met kip, gehakt of gewoon lekker vega voor op je meatless monday. Nieuwsgierig naar onze favoriete ovenschotel recepten? Bekijk ze hieronder allemaal en laat je verrassen. Verwarm je oven maar vast voor!

Ovenrisotto met champignons en doperwten

We beginnen de lijst met een alltime favorite: de ovenrisotto met champignons en doperwten. Deze risotto met ook bacon, tijm en Parmezaanse kaas staat bol van smaak en textuur. Succes gegarandeerd. En het mooiste? Je hoeft voor deze variant niet continu in de pan te roeren. Kun je ondertussen gewoon een ander klusje doen!

Je vindt het recept hier.

Ovenrisotto met champignons en doperwten
Ovenrisotto met champignons en doperwten

Aubergine met hazelnoot rijst en feta (vegetarisch)

Dagje vega? Maak dan eens deze aubergine met hazelnootrijst en feta. Klinkt lastig, maar het is makkelijker dan je denkt. Je hoeft alleen maar de aubergines uit te hollen en een pilav te maken van het vruchtvlees en de meergranenrijst. Wat hazelnoten en feta erdoor, de aubergines weer vullen en lekker bakken maar!

Lees het recept hier.

Bobotie van kipgehakt met wortelsalade

Bobotie is een gerecht uit de Zuid-Afrikaanse keuken en één van populairste ovenschotel recepten die op smaak gebracht met kerrie. Je kunt dit gerecht maken met allerlei verschillende soorten groenten of gehakt (ook vegetarisch!), maar in deze versie serveren we de schotel met een lekker frisse wortel-mandarijnsalade. Genieten!

Bekijk hier het recept.

Makkelijke rijstfrittata met spinazie en broccoli

De Italiaanse frittata heeft wel wat weg van een Spaanse tortilla of Franse quiche. Net als bij die gerechten meng je gekookte groenten en pasta of rijst met een aantal eieren en smaakmakers en bak je het in de oven. In ons geval spinazie, broccoli, zilvervliesrijst, gorgonzola en Parmezaanse kaas. Dat moet wel lekker worden!

Check het recept hier.

Makkelijke rijstfrittata met spinazie en broccoli
Makkelijke rijstfrittata met spinazie en broccoli

Gratin van ham, prei en meergranenrijst

Bij ovenschotel recepten denk je natuurlijk meteen aan een lekkere laag smeuïge kaas. Wij ook. Daarom hebben we een lekker recept ontwikkeld: een gratin van ham en prei. Dat zijn rolletjes prei omwikkeld met ham en gegratineerd met een kaassaus. Heel simpel, heel lekker en inmiddels een echte klassieker!

Ontdek hier het recept.

Moussaka

Moussaka is één van de bekendste ovenschotel recepten uit de Griekse keuken. En dat komt natuurlijk omdat het een ontzettend lekker gerecht is! Met gehakt, tomatenblokjes, aubergines en een lekker laagje geraspte oude kaas erover weet je zeker dat je goed zit. Eet ‘m gewoon zo of serveer met een lekkere Griekse salade!

Je leest hier hoe je onze moussaka maakt.

Gehaktballetjes en champignons in tomatensaus

Gehaktballetjes in tomatensaus is echt comfort food dat je ook gewoon in de oven schuiven! Vul een ingevette braadslede tomatensap of bouillon, leg er gehaktballetjes, cherrytomaatjes en kastanjechampignons met verse takjes tijm in en laat alles in een half uurtje gaar worden in de oven. Perfect eten voor een lui weekend!

Bekijk het volledige recept hier.

Italiaanse ovenschotel met tomaat, kaas en oregano (kidsproef)

Tijd voor een lekker family friendly recept! Deze Italiaanse ovenschotel met tomaat, courgette en rode uien is één van de favoriete ovenschotel recepten voor kinderen. Dat heeft vast iets te maken met de smeuïge laag van belegen kaas én buffelmozzarella… Een slimme manier om je kids wat groenten te laten eten!

Hier vind je het recept.

Veelgestelde vragen over dit onderwerp

Wat zijn ovenschotels?

Ovenschotels zijn gerechten die in hun geheel in de oven gaan. Afhankelijk van het recept doe je rauwe, halfgare of gare ingrediënten allemaal bij elkaar in een vuurvaste, ovenbestendige schaal en die bak je dan af in de oven tot alles gaar en lekker is. Bekende ovenschotels zijn bijvoorbeeld Italiaanse lasagne, Griekse moussaka of de Engelse cottage pies.

Kun je een ovenschotel van te voren maken?

Ja, je kunt de meeste ovenschotel recepten van tevoren maken. Dat is precies waarom ze zo handig zijn. Je kunt al het voorwerk doen wanneer je er tijd voor hebt en je hoeft de schotel alleen nog maar even op te warmen in de oven als je bijna wil gaan eten. Je kunt de meeste ovenschotels goed afgedekt 1 tot 2 dagen bewaren in de koelkast. Tip: kaas of paneermeel kun je het best over de schotel strooien vlak voordat ‘ie de oven in gaat!

Hoe moet je een ovenschotel opwarmen?

Ovenschotels zijn heel eenvoudig op te warmen. Je verwarmt ze meestal in het midden van de oven op een graadje of 180 (voor ovens met boven en onderwarmte) tot 200 (voor heteluchtovens). Een warme ovenschotel is vaak binnen het half uur al klaar om te serveren, maar een koude schotel uit de koelkast heeft vaak wel 40 minuten nodig. Je kunt de de schotel eventueel afdekken met aluminiumfolie om ervoor te zorgen dat de bovenkant niet te donker wordt.

Zijn ovenschotels gezond?

Je kunt een ovenschotel in principe zo gezond maken als je zelf wil. Gebruik je bijvoorbeeld veel verse groenten en mager vlees? Dat is dan gezonder dan ovenschotel recepten met vet vlees en een dikke laag kaas. Lassie’s ovenschotel recepten zijn over het algemeen lekker en verantwoord comfort food. Zeker weten? Onder de bereidingswijze van het recept vind je de voedingswaarde per portie!