Makkelijke mealprep recepten

18 december 2022 – Leestijd 4 minuten
Mealprep wintersegroenten spruitjes 3601138

Vermoeiende dag gehad? Laat thuis omdat je weer eens lang in de file hebt gestaan? Grote kans dat je geen zin meer hebt om te koken en maar even langs de winkel rijdt voor een kant-en-klare magnetronmaaltijd of een ovenpizza. Wel makkelijk, maar niet echt gezond. Gelukkig hoeft gezond koken niet moeilijk te zijn en veel tijd te kosten. Je moet het gewoon even goed plannen. En daarom hebben we een aantal handige én lekkere mealprep recepten voor je geselecteerd!

Maar eerst … wat is mealpreppen?

Bij mealprepping bereiden mensen 1 à 2 keer per week een grote portie eten waarmee ze een paar dagen vooruit kunnen of om te bewaren. Omdat ze vervolgens niet iedere dag hoeven te koken besparen ze flink wat tijd. Bovendien eten mealpreppers vaak gezonder en kunnen ze heel precies hun inname van koolhydraten, vetten en eiwitten controleren. Niet gek dus dat ook veel sporters aan mealpreppen doen!

Tips voor beginners

Ben je nieuw in de wereld van mealpreppen? Geen probleem. Het is makkelijker dan je denkt. We helpen je graag op weg met wat praktische tips:

  • Plan alles
    Een goede voorbereiding is het halve werk. Kijk dus van tevoren wanneer je de tijd hebt om alles klaar te maken en bedenk voor die tijd wat je wilt gaan eten. Maak vervolgens een lijstje met wat je daar allemaal voor nodig hebt (je vindt de ingrediënten en benodigdheden natuurlijk gewoon bij onze mealprep recepten).
  • Zorg voor genoeg bakjes
    Je hebt natuurlijk wel wat nodig om je gerechten in te bewaren. Zorg daarom voor genoeg bakjes van voldoende grootte om te vullen. Voor sommige gerechten kun je ook zakjes of zelfs schone glazen potten gebruiken. Let wel op, want niet iedere bak of zak kun je ook invriezen. Even checken dus.
  • Maak ruimte in je koelkast
    Mealpreppen vraagt om veel ruimte in je koelkast. En in je vriezer. Om ingrediënten te bewaren, maar ook om je gevulde bakjes in op te slaan voor later. Label alles met wat het is en wanneer je het gemaakt hebt, zodat je altijd terug kunt vinden wat je nog hebt. Op die manier kun je gevarieerd blijven eten!

Extra tip: lees hoe je het best je rijst kunt bewaren en hier hoe je de rijst het beste kunt opwarmen!

Makkelijke mealprep recepten

Bij Lassie houden we van lekker, gezond en gevarieerd koken. Maar we houden ook van koken zonder gedoe. Van makkelijk te bereiden maaltijden. Daarom inspireren we je graag met gebalanceerde gerechten die je goed kunt bewaren en die ook nog eens eenvoudig te bereiden zijn. Makkelijke mealprep recepten dus! Dit zijn ze:

Quinoasalade met gerookte kip

De quinoasalade met gerookte kip is één van de meest ideale mealprep recepten. Het is namelijk een gerecht met groenten, fruit, noten en kip. Je krijgt daarmee een groot deel van je dagelijkse behoefte aan belangrijke voedingsstoffen binnen. En het mooiste? Het is in nog geen kwartiertje klaar!

Tip: Zeker bij sporters is de combinatie van granen met kip ontzettend populair. En daarom hebben we ook 15 van onze lekkerste rijst met kip recepten verzameld op één plek!

Basmatirijst met garnalen en avocado

Deze handige wokschotel prijkt bovenaan het lijstje van veel mealpreppers. En terecht, want het is een lekkere hap vol gezonde vetten en belangrijke vitamines en mineralen. Bovendien kun je gemakkelijk wat extra groenten toevoegen. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de smaak! Je vindt het recept hier.

Gele rijst met Shanghai paksoi en cashewnoten (vegetarisch)

Mealprep recepten en roerbakken gaan vaak uitstekend samen. Zo ook in deze gele rijst met Shanghai paksoi en cashewnoten. Een smaakvol en kleurrijk gerecht waar je vrolijk van wordt. En ook nog vegetarisch waardoor je het over het algemeen wat langer in de koelkast kunt bewaren.

Varkensreepjes met sperzieboontjes

Varkensreepjes met sperzieboontjes, sojasaus en rijst zijn in een handomdraai klaar. De ingrediënten heb je altijd wel in huis of kun je relatief goedkoop in grote getalen in huis halen, waardoor het ook nog eens een budgetvriendelijk gerecht is. En daar kun je er nooit genoeg van hebben. Hier vind je het recept!

Mexicaanse bowl

De Mexicaanse bowl met Tover Zilver rijst is één van onze favoriete mealprep recepten omdat-ie zo ontzettend veelzijdig is. Je kunt de het dus maken met rijst voor een heerlijk diner, maar je kunt de vulling die je over hebt ook gebruiken in een taco of wrap. Ook lekker als gezonde lunch voor naar je werk!

Tip: Meer weten over rice bowls? Lees dan hier verder: zo maak je de ultieme rice bowl (inclusief recepten)

Gebakken harissa-zalm met spinazie

Zalm leent zich uitstekend voor mealprep recepten en de vis zit ook nog eens boordevol belangrijke voedingsstoffen als proteïne en omega-3 vetzuren. In dit recept brengen we ‘m op smaak met harissa voor een beetje pit en serveren we hem met notenrijst, spinazie en tomaatjes. Een goede maaltijd voor je workout vanavond!

Broccoli met gehaktballetjes in champignonsaus

Bij meal prep recepten denk je al gauw rijst en broccoli. En terecht, want dat is een gezonde combi die heel vaak gebruikt wordt om bakjes te vullen. Eén van onze favorieten is deze gehaktballetjes in champignonsaus en broccolirijst. Simpel, gezond, lekker en net even wat anders dan de standaard broccoli-rijst-en-kip. Probeer ‘m ook eens!

Veelgestelde vragen over dit onderwerp

Wat is mealpreppen?

Mealpreppen is het vooraf bereiden van je maaltijden. Mealpreppers maken 1 of 2 keer per week grote porties eten die ze vervolgens bewaren voor later die week. Je maakt dus in principe een hele maaltijd voor een later moment. Dat scheelt tijd, maar je kunt op die manier ook heel goed de inname van vetten, eiwitten en koolhydraten beperken - of juist vergroten.

Hoe moet je mealpreppen?

Mealpreppen is best makkelijk. Je kookt bijvoorbeeld flink wat rijst en groenten en je bakt een paar stukken vlees of vis. Vervolgens meet je alles nauwkeurig af (optioneel) en doe je alles in goed afsluitbare bakjes en zakjes in de koelkast of vriezer. Laat het wel eerst even een beetje afkoelen om condens en bacteriegroei te voorkomen. Haal je maaltijd uit de ijskast op het moment dat je wilt gaat eten en warm het op.

Zijn mealprep recepten gezond?

In principe zijn mealprep recepten zeker gezond! Ze maken namelijk niet vaak gebruik van ongezonde sauzen. Die maken je maaltijd tijdens het bewaren slap en nat. Daarbij beslis je van tevoren wat en hoeveel je eet. Ongeacht of je misschien toch zin in hebt in een vette hap. Dat kan helpen als je meer groenten en gezonder wilt eten of als je wat kilootjes wilt afvallen!

Hoeveel gram rijst heb je nodig voor je mealprep?

Mealprep recepten zijn vaak goed gebalanceerd. Dat betekent dat je ook een verantwoorde basis met de juiste hoeveelheid rijst moet hebben. Je kunt dan denken aan 75 gram ongekookte rijst (ongeveer één koffiekopje vol) per maaltijd voor een persoon. Heb je al gekookte rijst? Afhankelijk van het recept is 150-200 gram rijst dan een mooie, gezonde hoeveelheid!