Rijstsoep: 5 recepten voor soep met rijst

02 maart 2021 – Leestijd 4 min

576 Zilvervliesrijst Indische rijstsoep zilvervliesrijst seroendeng eitjes

Lekker voor bij de lunch, als voorgerecht of als complete maaltijd voor het avondeten: soep. Je kunt ons altijd wakker maken voor een kommetje dampende bouillon boordevol groenten. Het warmt je namelijk op tijdens koude winterdagen, maar is ondertussen ook lekker licht voor in de zomer. Om te zorgen voor een gezonde en gebalanceerde maaltijd serveren we de soep met rijst en maken we er echte rijstsoep van. Rijstsoep is:

  • super gezond
  • razendsnel klaar
  • goedkoop
  • laag in calorieën
  • perfect om wat restjes groente in te verwerken
  • en makkelijk in te vriezen en op te warmen

Geen wonder dus dat er ontzettend veel rijstsoep recepten te vinden zijn. En ook bij Lassie hebben we een aantal lekkere recepten voor soep met rijst voor je ontwikkeld. Stuk voor stuk lekkere, snelle en gezonde gerechten die je zonder gedoe kunt maken. Benieuwd? Check ze hieronder allemaal en zet vanavond nog een lekkere kom soep op tafel!

Thaise rijstsoep met kip

Deze Pittige Thaise kippensoep heeft wel wat weg van een ‘tom kha kai’. Dat is een populair soepgerecht uit de Laotiaanse en Thaise keuken. Hierbij maak je een een frisse soep van kippenbouillon kokosmelk, citroengras, gember en eventueel wat limoen die je vervolgens vult met kip en heel veel groenten. In deze variant gebruiken we paprika’s, wortel en bosuitjes en maken we ‘m extra pittig met een flinke lepel pasta voor Thaise rode curry!

Tip: Liever vegetarisch? Check dan deze Thaise pompoensoep met pandanrijst!

Pittige Thaise kippensoep
Pittige Thaise kippensoep

Indische rijstsoep met seroendeng eitjes

Bij soep met rijst denk je misschien ook al gauw aan een Indische soto of Surinaamse saoto. Niet gek, want het zijn populaire maaltijdsoepen die je haast bij iedere toko kunt krijgen. Maar we zouden Lassie niet zijn als we je niet kennis zouden laten maken met nóg een Indische rijstsoep: bubur! We serveren deze Indische soep met seroendeng eitjes om ‘m vegetarisch te maken, maar je kunt natuurlijk ook gekruide tofu (vegan) of kipgehakt gebruiken.

Indische rijstsoep met seroendeng eitjes
Indische rijstsoep met seroendeng eitjes

Verse tomatensoep met zilvervliesrijst

Good old tomatensoep. Wie is er niet groot mee geworden? Deze verse tomatensoep met zilvervliesrijst is met slechts 145 kcal. per portie een slimme lunch voor als je wat kilootjes kwijt wil. Maar je kunt ‘m natuurlijk ook eten als licht tussendoortje. Dat scheelt weer een tripje naar de voorraadkast voor een ongezonde snack. Voor een extra snelle soep gebruik je geen verse tomaten, maar gewoon een blik tomatenblokjes. Kan ook prima!

Vietnamese rijstsoep met makreel

Vietnamese rijstsoep (chao) is een wat dikkere soep die wel wat wegheeft van rijstepap. Maar in plaats van melk en suiker gebruik je dan kippenbouillon waar je de rijst heel zachtjes in gaar kookt. Heerlijk in combinatie met fijne smaakmakers als vissaus, knoflook, limoen, citroengras en een pepertje. En dat is dan ook precies wat we gebruiken in deze Vietnamese soep met makreel!

Romige kerrie-rijstsoep

Deze romige kerriesoep met rijst is echt comfort food - maar dan zonder de calorieën. Na het koken van de rijst in de bouillon en het toevoegen van kokosmelk pakken we namelijk de staafmixer erbij en pureren we het gehele tot een fluweelzachte soep waar je het liefst van blíjft eten. We toppen de rijstsoep af met reepjes paprika en een pepertje voor wat groenten met pit en wat limoensap om alles weer in balans te brengen.

Tip: Geen fan van kerrie? Je kunt ook Thaise rode of groene currypasta gebruiken!

Nog meer soep met rijst?

Staat jouw favoriet er niet tussen? Geen probleem. In onze verzameling soep recepten vind je vast en zeker een rijstsoep waar je wél van gaat watertanden. Ga bijvoorbeeld eens voor een romige kippensoep of maak je koelkast leeg en bereid een goed gevulde minestrone!

Veelgestelde vragen over dit onderwerp

Wat is rijstsoep?

Rijstsoep is eigenlijk niets anders dan soep met rijst erin. Een heerlijke maaltijdsoep die je in no time op tafel kan zetten en die laag is in calorieën. Ideaal voor wat restjes rijst of groenten en makkelijk in te vriezen. Lekker licht voor in de zomer en goed om jezelf aan op te warmen in de winter. Ook geschikt als lunch. Kortom, één van de meest veelzijdige soepen ter wereld!

Is rijstsoep gezond?

Het ligt er natuurlijk maar net aan wat je allemaal gebruikt voor je rijstsoep, maar over het algemeen is het soep met rijst gezond! De meeste recepten bevatten bijvoorbeeld maar weinig kilocalorieën. Zeker de vegetarische varianten of die met kip. Daarbij kook je de groenten in de bouillon, waardoor ook de wateroplosbare vitamines behouden blijven als je de soep eet!

Wat zijn lekkere rijstsoep recepten?

Eén van de meest bekende rijstsoep recepten is toch wel soto ajam, de Indonesische kippensoep. Of natuurlijk de Surinaamse variant: saoto. In Thailand eten ze dan weer khao tom en in China congee, al lijkt die laatste meer op de rijstepap zoals we ‘m hier in Nederland. Ook doen romige varianten met wilde rijst en champignons het vaak goed. Genoeg om te proberen dus!

Kun je rijstsoep vegetarisch maken?

Ja, natuurlijk kun je rijstsoep vegetarisch maken! Serveer bijvoorbeeld met een gekookt eitje als wel de proteïne wilt behouden of vervang dat stukje vlees door een paar blokjes gebakken tofu. Edamame boontjes of extra groenten zijn natuurlijk ook goede opties. Ander alternatief: gebruik wat rijst om van je vegetarische soep een complete maaltijdsoep te maken!