Terry Schouten 1
Terry Schouten

Witte vs bruine rijst? Wat kies je en waarom?

15 mrt. 2022 – Leestijd 6 min
2880x1160px Bruine rijst Witte Rijst v6

Overal ter wereld wordt rijst gegeten. Het zal je dan ook niet verbazen dat er een hoop verschillende rijstsoorten bestaan, zo’n 86.000! Hoe besluit je nou welke rijst je vanavond op tafel zet? Terry Schouten, Gezondheidswetenschapper bij gezondeten.nl heeft het voor je uitgezocht en vertelt je er in dit artikel alles over.

Er is geen goed of slecht, het gaat om balans

Kies je voor bruine rijst, dan kies je niet alleen voor een rijkere smaak, maar ook voor meer vezels, eiwitten en gezonde vetten. Met deze rijst kun je alle kanten op. Denk bijvoorbeeld eens aan een heerlijke vega-maaltijd met portobello, tomaat en feta, waarbij de bruine rijst voor extra veel smaak zorgt. Ook met vlees gaat deze rijstsoort goed samen, zoals Oosterse biefstuk met zilvervliesrijst en bimi.

Hou je van een mooie droge korrel? Neem dan witte rijst. Ook met deze rijstsoort kun je prima een verantwoorde maaltijd op tafel zetten door bijvoorbeeld peulvruchten en groenten toe te voegen, voor veel gezonde vezels en vitamines. Of een maaltijd gezond of ongezond is, valt of staat niet met de rijstsoort die je kiest. Het gaat om het geheel. Zoek bijvoorbeeld de balans op door een courgette te vullen met rijst, olijven, feta en verse kruiden. Wist je dat je deze rijstsoort ook kunt gebruiken om een verrassende twist te geven aan de traditionele salade Niçoise?

Half volkoren Toverrijst 2 verschillende rijstsoorten, of toch niet?

Bruine rijst, witte rijst, zilvervliesrijst en Toverrijst. Vier verschillende productnamen, maar zijn dit ook verschillende rijstsoorten? Het antwoord is nee. Bruine (of zilvervliesrijst) en Toverrijst (of witte rijst) zijn geen andere rijstsoorten. Ze beginnen allemaal bij dezelfde rijstkorrel, die bestaat uit een meellichaam (het zachte binnenstuk), de kiem, het zilvervlies en de schil (ook wel het kaf genoemd).

Bij witte rijst worden alle laagjes aan de buitenkant verwijderd. Dus de kiem, het zilvervlies en de schil ontbreken. Voorbeelden van witte rijst zijn Toverrijst en Gele rijst. Aan dit laatste product zijn saffraan en kurkuma toegevoegd, zodat het een gele kleur krijgt.

Bruine rijst bevat nog wel de kiem en het zilvervlies. Dat geeft de rijst die typische bite en nootachtige smaak, maar is ook verantwoordelijk voor de bijnaam zilvervliesrijst. Bruine rijst is een volkorenproduct, wat invloed heeft op de voedingswaarden.

Hopelijk heb je geen keuzestress, want er is nog meer. Er bestaat ook een variant die tussen witte en bruine rijst in zit: half volkoren rijst. Een voorbeeld hiervan is Lassie’s Half volkoren Toverrijst, waarbij witte rijst is vermengd met zilvervliesrijst. Met half volkoren rijst kun je dus genieten van de vertrouwde smaak van witte rijst, terwijl je profiteert van gezonde vezels.

WITTE VS BRUINE RIJST zilvervlies rijst 2x

Wit vs Bruin: welke variant is het gezondst?

De twee rijstsoorten bevatten ongeveer evenveel calorieën, maar op het gebied van vetten en vezels zien we een duidelijk verschil. Zilvervliesrijst bevat een aanzienlijk hogere hoeveelheid eiwitten, (gezonde) vetten en voedingsvezels (maar liefst 3x zo veel!).

Ook wat betreft vitamines en mineralen scoort bruine rijst op bijna elk vlak het hoogst. Toch wint de witte variant het op het gebied van selenium en zink.

3 redenen om te kiezen voor witte rijst

Spierwit, smeuïg, plakkerig, zacht en geurig. Perfect om sushi mee te rollen, heerlijk in een poké bowl en een showsteler op de rijsttafel: witte rijst. Witte rijst wordt vaak in de schaduw gezet van z’n broertje bruine rijst, maar is dat terecht? Wij denken van niet, witte rijst is niet alleen lekker maar heeft ook een paar fraaie voordelen:

1. Kortere kooktijd

Omdat witte rijst meestal al voorgegaard is, zal de rijst ook sneller gaar zijn. Zó snel, dat ze bij Lassie witte rijst Toverrijst zijn gaan noemen! Jouw momentje van magie is dat je minder lang in de keuken hoeft te staan.

2. Makkelijker verteerbaar

Heb je last van maagklachten? Dan kan witte rijst een uitkomst bieden. Omdat de rijst zo weinig vezels bevat, is deze ontzettend makkelijk te verteren.

3. Bevat geen antinutriënten

Wist je dat bruine rijst antinutriënten bevat? Dit zijn stofjes die van nature in voeding aanwezig zijn en ervoor zorgen dat je lichaam bepaalde voedingsstoffen minder makkelijk kan opnemen. In bruine rijst zit fytinezuur, een stof die de opname van ijzer, zink en calcium lastiger maakt.

Witte rijst bevat helemaal geen antinutriënten. Je geniet dus niet alleen van de lekkere smaak, maar weet ook zeker dat je alle gezonde voedingsstoffen uit je maaltijd binnenkrijgt.

3 redenen om te kiezen voor bruine rijst

Hou je wel van een bite en ben je gek op de rijke, nootachtige smaak van bruine rijst? Dan heb je geluk, want deze rijstsoort is niet alleen lekker, maar ook heel gezond.

1. Goed voor je bloedsuikerspiegel

Deze rijstsoort heeft een lagere glycemische index en bevat meer vezels dan witte rijst, wat betekent dat je bloedsuikerspiegel minder snel stijgt wanneer je voor bruine rijst kiest.

2. Verkleint de kans op hartproblemen

Je hart heeft gezonde voeding nodig, dus waarom geen bruine rijst? Volkoren rijst draagt bij aan het verlagen van je cholesterol. Zo verklein je de kans op het ontwikkelen van hartproblemen.

3. Rijk aan antioxidanten

In vergelijking met witte rijst bevat bruine rijst veel meer antioxidanten. Dit zijn belangrijke stofjes die je lichaam nodig heeft om ontstekingen en beschadigde cellen te bestrijden. Zo wordt zelfs gedacht dat het eten van bruine rijst bijdraagt aan het verkleinen van de kans op hartproblemen en diabetes.

ETIKETTEN LEZEN Medium 2735031

Weet jij wat je kiest?

Of je nou meer van bruine of witte rijst houdt: beide rijstsoorten passen in een gezond voedingspatroon. Toch doe je er verstandig aan om vaker volkorenproducten te eten. Kies daarom af en toe voor Zilvervliesrijst. Vind je de structuur van deze niet prettig? Kies dan eens voor Lassie’s Half volkoren Toverrijst. Zo geniet je van de smeuïgheid van witte rijst, terwijl je profiteert van de voordelen van volkoren. Voor welke rijst je ook kiest, smullen wordt het zeker!

Terry Schouten 2

Meer weten over gezond eten?

Gezondeten.nl is een gezondheidsplatform met als doel Nederland te informeren en inspireren gezonder te gaan eten. Samen met hun team van gezondheidswetenschappers ontwikkelden we verschillende interessante artikelen en selecteerden gezonde gerechten voor ons Lassie foodplatform. Bekijk hier meer.


Bronnen witte rijst vs bruine rijst

[1] Kazemzadeh, M., et al. (2014). Effect of Brown Rice Consumption on Inflammatory Marker and Cardiovascular Risk Factors among Overweight and Obese Non-menopausal Female Adults.
[2] Min, B., et al. (2011). Phytochemicals and antioxidant capacities in rice brands of different color.
[3] Saleh, A. S., et al. (2019). Brown Rice Versus White Rice: Nutritional Quality, Potential Health Benefits, Development of Food Products, and Preservation Technologies.
[4] Schlemmer, U., et al. (2009). Phytate in foods and significance for humans: food sources, intake, processing, bioavailability, protective role and analysis.
[5] Algemeen Dagblad. (2019). Kiezen uit 86.000 soorten rijst uit 113 landen.