Overal ter wereld wordt rijst gegeten. Het zal je dan ook niet verbazen dat er een hoop verschillende rijstsoorten bestaan, zo’n 86.000! Hoe besluit je nou welke rijst je vanavond op tafel zet? Terry Schouten, Gezondheidswetenschapper bij gezondeten.nl heeft het voor je uitgezocht en vertelt je er in dit artikel alles over.
Er is geen goed of slecht, het gaat om balans
Kies je voor bruine rijst, dan kies je niet alleen voor een rijkere smaak, maar ook voor meer vezels, eiwitten en gezonde vetten. Met deze rijst kun je alle kanten op. Denk bijvoorbeeld eens aan een heerlijke vega-maaltijd met portobello, tomaat en feta, waarbij de bruine rijst voor extra veel smaak zorgt. Ook met vlees gaat deze rijstsoort goed samen, zoals Oosterse biefstuk met zilvervliesrijst en bimi.
Hou je van een mooie droge korrel? Neem dan witte rijst. Ook met deze rijstsoort kun je prima een verantwoorde maaltijd op tafel zetten door bijvoorbeeld peulvruchten en groenten toe te voegen, voor veel gezonde vezels en vitamines. Of een maaltijd gezond of ongezond is, valt of staat niet met de rijstsoort die je kiest. Het gaat om het geheel. Zoek bijvoorbeeld de balans op door een courgette te vullen met rijst, olijven, feta en verse kruiden. Wist je dat je deze rijstsoort ook kunt gebruiken om een verrassende twist te geven aan de traditionele salade Niçoise?