Wat is garam masala en hoe kun je het zelf maken?

5 apr. 2022 – Leestijd 3 min
Basmati Extra Tomatencurry Met Eieren

Je kent het wel. Een recept vraagt om garam masala. Dus jij naar de winkel om zo’n potje te kopen, maar nu zit je ermee en je weet niet wat je er nog meer mee kunt maken. Of misschien probeer je er wel achter te komen wat het überhaupt is. Kan ook. Geen zorgen, bij Lassie vertellen we je er alles over én laten we je meteen een paar van onze lekkerste recepten zien. Met curry, Indiase kip en nog veel meer!

Wat is garam masala?

Garam masala is een mix van kruiden en specerijen. Het mengsel komt uit India en wordt daar bijna dagelijks gebruikt om bekende gerechten als tandoori op smaak te brengen. Maar het is bijvoorbeeld ook een goede smaakmaker voor vlees of vis. Je kunt de kruidenmix het best pas op het laatst aan je gerecht toevoegen. Op die manier blijft de smaak namelijk beter behouden en gaat ook je keuken heerlijk ruiken!

Let op: je moet de garam masala niet verwarren met de Hindoestaanse of Surinaamse masala. Dat zijn namelijk kruidenmengsels met andere ingrediënten en dus ook andere smaken!

Dit zijn de ingrediënten

De samenstelling van garam masala verschilt per regio. Er is dus niet één recept. Wil je toch zelf je eigen kruidenmix maken? Of ben je gewoon benieuwd welke kruiden er allemaal in zitten? Dan zijn dit de meest voorkomende kruiden en specerijen:

  • komijnzaad
  • korianderzaad
  • kardemom
  • kaneel
  • kruidnagel
  • zwarte peper
  • laurier
  • venkelzaad

Afhankelijk van hoe heet je de kruidenmix wilt hebben, kun je er ook nog paprikapoeder, cayennepeper of een snufje chilipoeder aan toevoegen!

En zo moet je garam masala maken

Zelf garam masala maken is gelukkig niet heel moeilijk. Je hebt er alleen een koekenpan, een vijzel en eventueel nog een schoon potje voor nodig:

  1. Zet een droge koekenpan op het vuur en rooster hele kruiden en specerijen tot ze gaan geuren. Voeg kruiden in poedervorm pas op het allerlaatste moment toe, anders kunnen ze verbranden.
  2. Pel de kardemompeulen (als je die hebt), doe alle kruiden in een vijzel en laat afkoelen.
  3. Maal alles net zo lang tot het een fijn poeder is. Voeg direct toe aan je gerecht of bewaar in een schoon en goed afgesloten potje!

Dit zijn onze lekkerste recepten met garam masala

Stuk voor stuk lekker, gezond en makkelijk om te maken. Laat je inspireren!

645 Basmatirijst Palak paneer

Indiase palak paneer (vega)

Dit recept voor Indiase palak paneer (ook wel saag paneer genoemd) van Paulami Joshi is een vegetarische curry gemaakt met paneer. Dat is een zachte, Indiase kaas van koemelk. Je serveert die paneer vervolgens in een dikke, kruidige currysaus van gepureerde spinazie. Lekker en gezond!

Meer Indiase gerechten? Je vindt hier nog meer receptenvan Paulami Joshi!

Kruidige kip-biryani met gele rijst en koriander

Deze kruidige kip-biryani met gele rijst en koriander is een echte klassieker uit de Indiase keuken. Eentje om met de hele familie van te smullen. Zeker als je er een extra uurtje extra voor uit trekt om de kip goed te marineren, zodat ‘ie heerlijk mals wordt tijdens het stoven. Lekker met mango chutney!

Basmati Extra Tomatencurry Met Eieren

Tomatencurry met ei (vega)

Ja, natuurlijk doen we er nóg een curry bij. Deze tomatencurry met ei is namelijk ook één van onze favorieten. Ontzettend snel en makkelijk te maken. En ook nog bomvol groenten en bomvol smaak dankzij de garam masala. Precies wat je nodig hebt na een dag hard werken op kantoor!

Nog meer garam masala recepten?
Staat jouw favoriet er niet tussen en heb je wat meer inspiratie nodig? Check dan hier al onze recepten met garam masala en zet vanavond eens wat anders op tafel!

647 Basmatirijst Shiitakerijst garam masala uit oven
Linzencurry Groenten Basmatirijst Extra Vezels