2018 Logo Lassie Nr1 Witte ondergrond Pay off
Lassie

Ontdek alles over de duurzame Basmatirijst van Lassie

14 jul. 2022 – Leestijd 4 min
Las2247 flight 1 native

Goed nieuws! Lassie lanceert duurzame Basmatirijst. Deze Basmatirijst is SRP geverifieerd: hét certificaat voor duurzame rijst. Daar zijn wij mega trots op. Vanavond een lekkere en bewuste maaltijd op tafel zetten? Kies dan voor Lassie Basmatirijst en werk samen met ons aan een betere wereld.

Wat is duurzaam geverifieerd rijst? Daar vertellen we je in dit artikel graag alles over. Want samen met onze rijstboeren in India hebben we hard gewerkt om dat voor elkaar te boksen.

Paddy field 16

WAT IS DUURZAME BASMATIRIJST?

Vanuit Ebro Foods, het moederbedrijf van Lassie, zijn we een project gestart waarin we de boeren helpen hun rijst duurzamer en efficiënter te verbouwen en tegelijkertijd hun arbeids- en leefomstandigheden te verbeteren. Met een team van deskundigen en boeren die hun tijd ver vooruit zijn, hebben we onze rijstboeren allerlei technieken geleerd om hun rijst duurzamer en efficiënter te verbouwen. Met slim waterbeheer en het gebruik van insectenvallen en spinnenbundels valt namelijk een hoop water en bestrijdingsmiddelen te besparen. Belangrijk, want zo kan ook de uitstoot van broeikasgassen omlaag.

Slimmer omgaan met water bespaart rijstboeren water en hierdoor geld. De waterbuizen zijn bij het waterbeheer een groot hulpmiddel. Met die buizen kunnen boeren zien wat de stand van het water is onder de bodemoppervlakte. Zo weten ze of de wortels van de rijstplanten genoeg onder water staan. Dankzij de waterbuizen, die de boeren gratis krijgen, besparen ze maar liefst 240.000 liter water per hectare per seizoen. Nogal de moeite waard dus!

Wij zijn een trots lid van het Sustainable Rice Platform, een wereldwijd verbond dat zich inzet voor het ondersteunen van rijstboeren en het beschermen van het milieu: www.sustainablerice.org.

Lassie en duurzaamheid

Duurzaamheid is ook voor Lassie een belangrijk thema. Niet alleen bij onze producenten, maar ook bij onszelf. We vinden het belangrijk ons te blijven ontwikkelen en om te blijven innoveren op dit vlak. En stellen steeds hogere eisen aan onze producten en de boeren van wie we de rijst kopen. Dat doen we om tegemoet te komen aan de vraag van onze klanten, maar vooral omdat we willen bijdragen aan een betere wereld. Zo komt de rijst uit andere werelddelen met de boot naar onze fabriek. Een stuk duurzamer dan door de lucht of over land. Als Lassie zetten we zo kleine en grote stappen in de goede richting. Samen met onze boeren, andere partners en rijstliefhebbers.

Bekijk hier onze blog over duurzame basmatirijst & hier onze verslag over biologische rijst.

Milieubeleid

Lassie zet zich als onderdeel van Ebro Foods in voor een duurzamere wereld. Ebro Foods ondersteunt Lassie en haar andere bedrijven met verschillende hulpmiddelen om de impact van hun werk op het milieu te beperken.

Op die manier wil Ebro Foods de vervuiling en het gebruik van grondstoffen, water papier en energie verminderen. Ook zet Ebro Foods zich in om het afval en de uitstoot van schadelijke gassen te beperken. Er wordt het liefst zoveel mogelijk gebruik gemaakt van gerecyclede materialen.

LAS2239 PVL content aug thumbnail 690 X600
Spider bundle 1
649 Basmatirijst Kippilav kaneel kardemom

Waarom is Basmatirijst altijd goed?

Onze Basmatirijst is geslepen witte rijst, maar heeft een wat langere korrel met een ietwat nootachtige smaak. Het wordt mooi luchtig als je het kookt en past daarom perfect bij Indiase curry’s of een Midden-Oosterse pilav. Lees er hier alles over of laat je verrassen door onze Basmatirijst recepten!

Veel gerechten worden met een specifiek soort rijst bereid. Waar veel recepten vragen om gewone zilvervliesrijst, wordt er soms ook gevraagd om Basmatirijst. Maar wat is dat nu precies? Wat is het verschil met ‘gewone’ witte rijst? En in welke gerechten past het goed? Daar gaan we hier even dieper op in, zodat jij er straks alles van weet. Want hoe meer je weet ... hoe lekkerder je eet! Hieronder staan de meest populaire recepten van de afgelopen tijd.

Basmati klein

HOE MOET JE BASMATIRIJST KOKEN?

Basmatirijst koken is niet moeilijk. Het is in principe niet anders dan je gewend bent. Er zijn dan ook meerdere manieren om de rijst perfect klaar te maken (en die vind je hier). De lekkerste manier is om de rijst droog te koken. Daarmee zorg je voor een optimale smaak, behoud je meer vitamines en mineralen en blijft ook de fluffy textuur intact. Maar hoe doe je dat?

Simpel. Was de korrels in koud water, net zolang tot het water helder blijft. Doe de basmatirijst in een pan op hoog vuur en voeg 1,5 keer zoveel water toe. Wanneer het water kookt draai je het vuur omlaag en laat je de rijst in ongeveer 8 minuten rustig gaar worden. Schep af en toe even om en proef of de korrels al klaar zijn. Is dat het geval? Draai het vuur dan uit en laat de rijst nog even 15 minuten stomen met de deksel op de pan. Eet smakelijk!

*met uitzondering van de kant-en-klare basmatirijst (…)