15 snelle & gezonde curry recepten

13 februari 2023 – Leestijd 3 minuten
400 Basmati Extra Tomatencurry met eieren

Curry recepten zijn lekker, relatief snel klaar en met een heleboel verschillende groenten en mogelijkheden vaak ook nog eens ontzettend gezond. Geen wonder dus dat curry gerechten ontzettend populair zijn over de hele wereld. Overal genieten mensen van de klassieke Indiase en Thaise curry’s. Maar je kunt er ook zelf heerlijk mee experimenten. En om je te inspireren hebben we 15 van onze favoriete curry recepten voor je op een rijtje gezet.

Er is voor ieder wat wils. Curry recepten met kip, met vis en lekker vegetarisch of vegan. En voor wat extra ideeën hebben we er ook nog een paar echte Thaise en Indiase curry recepten bij gedaan. Allemaal net zo lekker, gezond en snel te bereiden (al moet je soms wel even een uurtje stoven). Gerechten waar je geen chef kok voor hoeft te zijn om te te kunnen maken.

Check ze allemaal en ontdek ook jouw nieuwe favoriet!

Curry recepten met kip

Denk je aan curry’s, dan denk je al gauw aan een kipcurry. Niet gek, want er zijn kipcurry recepten in overvloed. Bij Lassie hebben we echter onze eigen twist aan gegeven. Met als resultaat een aantal heerlijk gerechten op basis van klassieke smaken als tandoori en madras. Maar dan net even anders. Precies zoals je van ons gewend bent. Dit zijn onze favorieten:

gezonde curry

Curry recepten met vis

Curry gerechten met vis hoeven niet lang te stoven. Vaak heb je in nog geen 20 minuten al een lekkere maaltijd op tafel staan. Wat zeg ik? Meestal kun je binnen 10 minuten al aanvallen. De ideale curry in a hurry voor na een drukke werkdag. Bovendien passen Midden-Oosterse kruiden en Aziatische specerijen verrassend goed bij vis en andere zeevruchten. Dat bewijzen deze recepten wel:

Tip: Nog sneller koken? Lees dan hier alles over kant-en-klare rijst!

Vegan & vegetarische curry recepten

Ook vegetariërs en veganisten kunnen hun lol op met curry’s! Je kunt namelijk eindeloos variëren met vegan of vegetarische curry recepten. Bijna alle groenten en peulvruchten zijn er wel geschikt voor. Zo stel je zelf heel makkelijk een verantwoorde en gevarieerde maaltijd samen. Of je maakt je koelkast leeg en gebruikt gewoon wat je nog hebt liggen. Kan natuurlijk ook. Doe gerust wat inspiratie op met de volgende gerechten:

Indiase curry recepten

Zin in Indiaas? Wij wel! Van tandoori, madras of tikka masala loopt het water ons al direct in de mond. Maar er is meer! We hebben namelijk ook een heleboel andere lekkere recepten ontwikkeld die geïnspireerd zijn op de traditionele gerechten uit India, maar die je gewoon met ingrediënten uit de supermarkten hier kunt maken. Serveer ze ook eens met naanbrood, verschillende chutney sauzen of papadums!

Tip: Check onze recepten met garam masala voor nog meer Indiase inspiratie!

gezonde curry

Thaise curry recepten

Thaise curry recepten worden gekenmerkt door kleur. Je kent ze dan ook vast wel: de rode, groene en gele currypasta’s waarmee je in een handomdraai een lekkere maaltijd op tafel zet. Die pasta’s worden onder andere gemaakt van rode, groene en gele pepertjes, dus deze curry’s zijn vaak wel iets pittiger dan de Indiase varianten. Maar daarom niet minder lekker! Probeer dus ook zeker eens één van deze recepten:

Tip: Serveer met geurige jasmijn- of pandanrijst! Je leest er hier alles over.

Veelgestelde vragen over dit onderwerp

Wat is een curry?

Een curry is een gerecht dat zowel veel in het Midden-Oosten als in Azië wordt gegeten. Het bestaat doorgaans uit groenten en eventueel wat vlees of vis die worden gestoofd in een kruidige saus en geserveerd met rijst of brood. Je hebt natte curry’s met veel saus en droge curry’s met weinig saus. Populair zijn vooral de Indiase en Thaise curry’s.

Wat kan er in een curry?

Je kunt van alles in een curry verwerken. Van bloemkool en broccoli tot aan sperziebonen, kikkererwten en taugé. Van kip, lamsvlees en vis tot noten en kaas. Wat je maar wil. Vaak wordt de saus gemaakt van kokosmelk, yoghurt of tomatenpuree met bouillon in combinatie met kruiden als koriander, kurkuma, komijn en chilipeper of een currypasta.

Hoe maak je een curry?

Zelf een curry maken is heel eenvoudig. Snijd al je ingrediënten in de gewenste grootte en bak je groenten en vlees even aan met je kruiden of currypasta. Vis voeg je later toe. Voeg dan het vocht toe, breng het geheel aan de kook en laat zachtjes stoven. Tijdens het stoven kun je eventueel ook de vis toevoegen. Als alles gaar is, kun je aan tafel!

Zijn curry recepten gezond?

Het ligt er natuurlijk maar net aan wat je allemaal in je curry gebruikt, maar over het algemeen zijn curry’s heel gezond. Ze zitten vaak namelijk boordevol groenten, waardoor ze meestal ook niet al te veel calorieën bevatten. Zeker de vegetarische varianten. Bovendien kun je er prima wat restjes in verwerken. Ook goed voor het milieu én je portemonnee!

Wat zijn lekkere curry recepten?

Er zijn heel veel verschillende soorten curry. Van de Indiase curry’s zijn vooral recepten met madras, korma en tikka masala populair. In de Thaise keuken zijn vooral rode curry en Massaman curry favoriet, maar worden ook gele curry’s met peulvruchten of een vegetarische groene curry’s veel gegeten. Kortom, er is veel om te proberen!