Op weg naar duurzame rijst

19 juni 2020 – Leestijd 2 minuten
Uprooting of rice nursery

Weinig onderwerpen zijn de laatste jaren zo veel besproken als duurzaamheid. Ook bij Lassie staat het thema hoog op de agenda. We kijken daarom steeds naar hoe we onze rijst en alle processen eromheen duurzamer kunnen maken. Zo laten we de rijst het liefst per boot onze kant opkomen in plaats van over de weg en verpakken we de rijst zo veel mogelijk in verantwoord karton.

Natuurlijk leggen we de duurzame meetlat ook langs het begin van de keten, bij hoe de rijst verbouwd wordt. Zo proberen we de boeren in alle landen waar onze rijst vandaan komt te ondersteunen bij de stap naar duurzame rijstbouw. In het ene gebied gaat dat makkelijker dan in het andere. Bijvoorbeeld omdat er meer water van natuurlijke bronnen beschikbaar is. Of omdat de grond meer geschikt is om rijstbouw af te wisselen met de teelt van een ander gewas. Of omdat de boeren modernere machines gebruiken en meer up-to-date kennis hebben.

duurzame rijst


Lassie helpt verduurzamen

In Zuid-Oost Azië is duurzame rijstbouw een verhaal van de lange adem. In veel landen daar zijn talloze kleine rijstboeren die slecht georganiseerd zijn en niet samenwerken. Ook hebben ze vaak verouderde middelen en kampen ze met een uitgeputte bodem. Toch wil Lassie ook hén helpen en aanmoedigen om te verduurzamen. Dat doen we deels met eigen ontwikkelde programma’s waarin de boeren onder andere advies krijgen over hoe de grond bewerkt moet worden, hoe de rijst goed groeit zonder verspilling van water of onnodig gebruik van pesticiden, en hoe ze hun administratie professionaliseren. Ook leren ze hoe de bijproducten van rijst (zoals hooi en zemelen) slim kunnen hergebruiken. En dankzij het programma kunnen de boeren ook geschikt rijstzaad inkopen, tegen een eerlijke prijs.

Lassie is verder lid van het Sustainable Rice Platform (SRP), letterlijk vertaald: het duurzame rijst platform. Daarin werken we onder andere samen met andere grote bedrijven in de rijstwereld, rijstboeren, de Verenigde Naties en overheden. Het doel van het platform is om duurzame rijstproductie handen en voeten te geven. Zo kunnen de gevolgen voor het milieu beperkt worden en de leef- en arbeidsomstandigheden van de boeren en hun families verbeterd worden. Om dat voor elkaar te krijgen, heeft het SRP een methode voor boeren ontwikkeld waarbij ze (net als in het programma van Lassie) leren hoe ze de rijstbouw kunnen verduurzamen.