5x de lekkerste Indiase gerechten: klassiek & modern

08 juni 2021 – Leestijd 4 min

649 Basmatirijst Kippilav kaneel kardemom

Indiaas eten is hartstikke populair. En niet zonder reden, want de Indiase keuken staat bol van allerlei specerijen en kruiden waarmee je heel veel verschillende gerechten kunt maken. Van een vegetarische curry tot aan een bordje kip tandoori, dahl of biryani. Altijd spannend, gezond en eigenlijk ook best makkelijk om te maken! Dat laat de Indiase kookboekenschrijfster Paulami Joshi wel zien met haar 5 lekkerste Indiase gerechten die ze speciaal voor Lassie heeft ontwikkeld. Laat je dus lekker inspireren!

De lekkerste Indiase gerechten van Paulami Joshi

Met de lekkerste Indiase gerechten probeert Paulami je kennis te laten maken met het échte India. Met echt authentieke recepten die vooral heel goed zijn voor je gezondheid. Met kip, vegetarisch en vegan. Maar ze laat je ook graag zien hoe je met een paar kruiden en specerijen heel eenvoudig een Indiase twist geeft aan je favoriete, moderne gerechten. Gewoon met ingrediënten die je in de (grotere) supermarkt kunt vinden. Nieuwsgierig? Bekijk dan snel onderstaande recepten!

indiase gerechten

Palak Paneer

Paneer is een stevige witte kaas die je goed kan bakken en palak betekent spinazie. Combineer je die twee, dan krijg je palak paneer. Een vegetarische curry en authentiek Indiaas gerecht dat je misschien ook wel kent onder de naam ‘saag paneer’. Hartstikke gezond en bomvol smaak. Je maakt dit gerecht trouwens ook heel eenvoudig vegan door de kaas te vervangen door blokjes stevige tofu!

Je vindt het recept hier.

Shiitakerijst met garam masala uit de oven

Gezond op zichzelf, lekker als bijgerecht en heerlijk in combinatie met een frisse salade of wat pickled onions. Deze shiitakerijst met garam masala uit de oven is een manusje van alles. Door de rijst eerst te bakken met kruiden als gember en chilipeper en vervolgens langzaam te garen in een (groente)bouillon lijkt de bereidingswijze wel op die van een pilav en dus vindt je het in India ook wel onder de naam pulao!

Bekijk hier het Indiase gerecht.

indiase gerechten

Indiase rijstsalade

Deze Indiase rijstsalade zit boor-de-vol groenten. Met rode kool, wortel, sugarsnaps en een groene paprika kom je ongetwijfeld aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamines en mineralen. Daarnaast zitten er met al die groenten, chewy rozijnen en crunchy cashewnoten ook heel veel textuur in. Iedere hap is weer een feestje. Dat maakt het niet alleen één van de lekkerste Indiase gerechten van Paulami, maar ook één van onze favoriete rijstsalades!

Hier vind je het recept.

Kippilav met kaneel en kardemom

Kruidige kip, langzaam gestoofd zodat ‘ie lekker mals en sappig blijft. Deze kippilav met kaneel en kardemom is Indiaas comfort food op z’n best. Wat wil je nog meer? Nou, waarschijnlijk een lekker fris drankje voor erbij en een lekker zachte bank om op neer te ploffen na een harde week werken. Trek je kruidenla maar los en zet deze pilav snel op, want dan kun je over een half uurtje al aan tafel!

Check het Indiase recept hier.

Indiase rijstepap met noten en rozijnen (pal payasam)

Heb je één van bovenstaande recepten gemaakt? Sluit je etentje dan af met een heerlijk Indiaas toetje! Deze Indiase rijstepap met noten en rozijnen is er perfect geschikt voor. Lekker zoet door de jaggery (of bruine basterdsuiker) en daardoor een perfecte tegenhanger voor die spicy curry. Je kunt ook van tevoren de rijstepap maken en de pal payasam vervolgens koud serveren. Lekker en handig!

Ontdek hier het recept.

Paulami

Over Paulami en haar lekkerste Indiase gerechten

Paulami Joshi is Indiase en heeft de afgelopen jaren in allerlei delen van India gewoond voordat ze in Nederland neerstreek en ons hier nu de fijne kneepjes van de Indiase keuken leert. Paulami is gek op rijst. Logisch, want in India wordt rijst als heilig beschouwd en het speelt dus ook een rol in ceremonies en op festivals. Daarom vind je in haar kookboek ‘De Bijbel van Indiase Keuken’ en op haar website spicetrip.nl de meest populaire en lekkerste Indiase gerechten met rijst zoals ze dáár gegeten worden. Zeker checken als je meer wilt weten over de Indiase keuken! Bekijk alle recepten hier.

Veelgestelde vragen over dit onderwerp

Wat is typisch Indiaas eten?

In Nederland kennen we heel veel typisch Indiaas eten. De meeste mensen hebben bijvoorbeeld wel eens gehoord korma, tandoori chicken of een kip tikka masala. En anders wel van Rogan Josh, roti of een samosa. Lekker met naanbrood. Maar in India zelf wordt ook vaak biryani gegeten met de hele familie. Uiteraard geserveerd met een beetje chutney!

Wat zijn lekkere Indiase gerechten met kip?

Er zijn een heleboel lekkere Indiase gerechten met kip. Kip tandoori is er zo eentje. Kip tikka masala ook. Minder bekend is murg makhani, ook wel butter chicken of boterkip genoemd. Een populair hoofdgerecht in Indiase restaurants, waarbij de kip gemarineerd wordt in yoghurt en vervolgens langzaam stooft in een kruidige tomatensaus. Botermals!

Welke Indiase gerechten zijn vegetarisch?

Als het aankomt op vegetarische maaltijden, zit je met de Indiase keuken wel goed. Palak paneer of saag paneer is bijvoorbeeld een populair vegetarisch gerecht. Vindaloo, jalfreezi en aloo gobi zijn andere recepten die vegetarisch zijn (of die je vegetarisch) kunt maken. Maar je kunt net zo goed het stukje vlees uit je korma weglaten!

Waaruit bestaat een Indiase maaltijd?

Een indiase maaltijd bestaat bijna altijd uit een eiwitbron (vlees, vis of kaas), koolhydraten in de vorm van rijst en/of brood en natuurlijk heel veel groenten. Bij voorkeur geserveerd in een lekkere currysaus. Heel gebalanceerd dus. Verder wordt er veel gebruikt gemaakt van peulvruchten, olie en ghee (geklaarde boter). Ook worden er vaak bijgerechten als chutney, raita of bombay aardappelen bij geserveerd!