2018 Logo Lassie Nr1 Witte ondergrond Pay off
Lassie

Wat is za’atar en hoe gebruik je deze kruiden?

31 mei 2022 – Leestijd 6 min
525 Meergranenrijst Kruidige gehaktballetjes tomatensaus meergranenrijst

Je komt ze wel eens tegen in recepten: za’atar kruiden. Klinkt lekker, maar wat is het eigenlijk? Hoe moet je ze gebruiken? En als je de kruidenmix niet kunt vinden, kun je het dan zelf maken of vervangen door een alternatief? Stuk voor stuk goede vragen waar we je graag antwoord op geven. Inclusief een paar recepten voor extra inspiratie. Let’s go!

Wat is za’atar?

Za’atar is een kruidenmengsel uit het Midden-Oosten. Het hoofdingrediënt van deze mix is het gelijknamige kruid za’atar. Dat is een soort wilde oregano die smaakt naar een combinatie van oregano en tijm. Deze wordt gedroogd en fijngemalen met sumak (gedroogde zure besjes) en sesamzaad. In de kant-en-klare varianten uit de winkel is er vaak ook ook nog zout aan toegevoegd.

Hoe moet je za’atar gebruiken?

Je kunt deze smaakmaker op verschillende manieren gebruiken. Het smaakt bijvoorbeeld lekker als topping over veel gerechten. In een salade, op je hummus of over geroosterde groenten. Maar het smaakt ook lekker door de yoghurt of op een stukje gebakken of gegrilde kip. Je kunt er ook een marinade van maken door het te mengen met olijfolie en je vlees er vervolgens mee in te smeren!

Za’atar maken: het recept

Zelf za’atar maken is gelukkig niet zo moeilijk. Maar het recept vraagt wel om het kruid en dat kun je niet altijd overal krijgen. Gelukkig kun je het eenvoudig vervangen door een combinatie van oregano en tijm. Je hoeft de volgende ingrediënten dan alleen maar even te mengen:

  • 2 el sesamzaad
  • 1 el sumak
  • 1 el gedroogde tijm
  • 1 el gedroogde oregano*
  • 0,5 el komijn
  • 1 tl zout (optioneel)

Tip: Rooster de sesamzaadjes eerst even voor nóg meer smaak en gebruik eens marjolein samen met of als alternatief voor oregano!

Waardoor kun je het vervangen?

Vraagt je recept om de kruidenmix, maar is de dichtstbijzijnde Albert Heijn of Jumbo al dicht? Geen zorgen. Met bovenstaande ingrediënten kun je het dus eenvoudig zelf maken. Maar je kunt het ook vervangen door Italiaanse kruiden te mengen met sesamzaadjes. Eventueel met een klein drupje citroensap als je het gebruikt als dressing of marinade. Een handig alternatief dat best in de buurt komt van de typische smaak!

Inspiratie: 3 recepten met za’atar

Nu je weet wat het is en hoe je moet het gebruiken, is het tijd om lekker te gaan koken met het kruidenmengsel. Om je wat ideeën te geven, hebben we 3 van onze lekkerste recepten voor je op een rijtje gezet:

546 Couscous Maroc Couscous met gestoofde zomergroente en labne

Couscous Maroc met gestoofde groenten en labneh

Couscous met een bite en de zachte, gestoofde groenten zijn een match made in heaven. Al helemaal als je daar een frisse labneh bij serveert. Dat is een soort zachte kaas of stevige Turkse yoghurt vergelijkbaar met onze Nederlandse hangop. En die smaakt niet geheel ontoevallig ontzettend goed als je er wat za’atar overheen strooit!

Hier vind je het recept.

525 Meergranenrijst Kruidige gehaktballetjes tomatensaus meergranenrijst

Kruidige gehaktballetjes in tomatensaus

Recepten met gehaktballetjes in tomatensaus zijn altijd een succes. Zeker deze Midden-Oosterse variant met ras el hanout en peterselie. Kruidig, fris en met een zoete touch van de tomatensaus. Lekker met courgette, knoflook en natuurlijk bestrooid met za’atar!

Je vindt het recept hier.

593 Voorgestoomde quinoa Linzenquinoa champignons avocado eitje

Linzenquinoa met champignons, avocado en ‘n eitje

Even iets heel anders: linzenquinoa met champignons, avocado en een gekookt eitje van kookboekenschrijfster Janneke Philippi. Niet per se uit het Midden-Oosten, maar wel een lekker snel en gezond gerecht waar je ook heel goed wat za’atar bij kunt gebruiken. Smaakt heerlijk over die romige avocado en geeft een kick aan dat zachte eitje!

Je kunt het recept hier bekijken.

Nog wat over?
Heb je nog wat kruiden over? Gebruik het dan eens bij één van onze andere recepten uit het Midden-Oosten. Altijd goed!