Je komt ze wel eens tegen in recepten: za’atar kruiden. Klinkt lekker, maar wat is het eigenlijk? Hoe moet je ze gebruiken? En als je de kruidenmix niet kunt vinden, kun je het dan zelf maken of vervangen door een alternatief? Stuk voor stuk goede vragen waar we je graag antwoord op geven. Inclusief een paar recepten voor extra inspiratie. Let’s go!
Veelgestelde vragen over dit onderwerp
Za’atar is een kruidenmengsel dat voornamelijk bestaat uit sesamzaad, sumac, een snufje zout en een soort wilde oregano die ook een beetje naar tijm smaakt. Maak je het zelf? Dan voeg je er normale oregano en tijm aan toe. Maar je kunt er natuurlijk ook andere smaakmakers aan toevoegen. Denk aan komijn, basilicum of gedroogde citroenschil.
Za’atar is heel veelzijdig. Je kunt het op allerlei verschillende manieren gebruiken om extra smaak een je gerecht te geven. Meng het bijvoorbeeld met wat olijfolie voor een marinade. Maak er een dressing van. Of gebruik het als lekkere topping op je salade, op je broodje hummus of op je geroosterde groenten. Ook lekker op die zelfgemaakte yoghurtdip!
Is de winkel al dicht of kun je geen kant-en-klaar mengsel vinden? Dan kun je het ook vervangen door zelf de sesamzaadjes en sumak te mengen met (gedroogde) Italiaanse kruiden. Die heb je altijd wel in huis, toch? Sumak misschien niet, maar ook daar zijn natuurlijke alternatieven en handige food hacks voor.
Niet iedereen heeft een potje of zakje sumak in het keukenkastje staan. Gelukkig kun je het goed vervangen door citroenpeper of gedroogde citroenschil. En als je ook die niet hebt (wat we ons goed kunnen voorstellen), dan kun je die ietwat zure smaak nabootsen met een paar druppeltjes citroensap in een saus, marinade of dressing. Maar gebruik dan niet te veel!