Tahin. Misschien heb je er wel eens van gehoord. Of misschien vraagt een lekker recept er wel om, maar je hebt eigenlijk geen idee wat het is. Geen zorgen. We vertellen je graag wat het is, waarvoor je het kunt gebruiken en of het gezond is. Ook laten we je zien hoe je het zelf kunt maken én geven we meteen een paar lekkere recepten waar het prima bij past. Meer heb je niet nodig.
Veelgestelde vragen over dit onderwerp
Tahin wordt gemaakt van sesamzaden. Die worden helemaal vermalen tot je een soort smeuïge pasta over houdt. Daarna wordt die sesampasta nog vermengd met smaakmakers. Vaak wat knoflook, peterselie en wat citroensap. Om de pasta extra smeuïg te maken kun je er ook wat olijfolie doorheen mengen. Of water als je er een saus van maakt!
Zeker! Sesamzaadjes zitten namelijk boordevol gezonde voedingsstoffen. Ze barsten bijvoorbeeld van de vezels en eiwitten. Maar er zitten ook vooral veel goede mineralen in en tahini is ook nog rijk aan gezonde vetten. Goed voor je lichaam én je krijgt er een flinke dosis energie van. Geen wonder dat ze het in het Midden-Oosten gewoon op brood smeren!
Je kunt tahin voor van alles gebruiken. Meestal wordt er een saus van gemaakt voor bij de shoarma. Maar je kunt het ook gebruiken als basis voor een marinade voor vlees of vis, als smaakmaker in de dressing van die salade of als dip voor bij stukjes pitabrood. Het is bijvoorbeeld ook een onmisbaar ingrediënt van hummus!
Kort gezegd: dat is er niet. Tahin en tahini zijn hetzelfde en je kunt het onder nog veel meer namen tegenkomen. Tachina of techina, bijvoorbeeld. Niet gek dat er zoveel namen voor zijn, want het wordt ook in heel veel verschillende landen gegeten. In Nederland gebruiken we meestal gewoon de naam tahin. Al zie je het soms in de supermarkt ook gewoon aangeduid als sesampasta