Gebroken rijst. Misschien ben je het wel eens tegengekomen op het internet. Of misschien zag je het wel staan in de toko. Hoe dan ook, je vraagt je af wat het precies is. Hoe je het moet bereiden. En wat je ermee kunt maken. Snappen we. Daarom geven we je vandaag antwoord op al die vragen én geven we je meteen een paar lekkere recepten waar je het voor kunt gebruiken!
Gebroken rijst: alles wat je moet weten
Wat is gebroken rijst?
Gebroken rijst is rijst waarvan de korrels beschadigd of gebroken zijn. Omdat ze daarmee niet meer aan allerlei normen voldoen, kunnen producenten ze niet meer verkopen als hele rijst. Maar dat betekent niet dat je geen lekkere dingen meer mee kunt maken met de zogeheten breukrijst. Integendeel zelfs! Gebroken rijst geeft namelijk meer zetmeel af, waardoor de rijst niet zo droog kookt. En dat maakt het dan weer heel geschikt voor bepaalde gerechten!
Wat kun je maken met gebroken rijst?
Gebroken rijst neemt over het algemeen meer vocht op dan normale soorten rijst. Daardoor blijft het ook na het koken vochtig. Plakkerig. Een beetje klef zelfs. Dat is perfect voor als je bijvoorbeeld kokosrijst wilt maken. Maar ook voor lekkere taartjes, ijsjes van roomrijst of voor andere rijstdesserts. Je zou het ook kunnen gebruiken voor ontbijtjes voor gerechten als com tam, een Vietnamees rijstgerecht met o.a. varkensvlees, ei en een paar bosuitjes!
Hoe moet je gebroken rijst koken?
Je kookt gebroken rijst precies zoals gewone rijst. Het is over het algemeen wel wat sneller klaar. Breng hiervoor een pan met ruim water aan de kook en meet ondertussen de gewenste hoeveelheid af. Je kunt hierna de rijst wassen als je niet al te veel zetmeel wil. Kook de rijst en giet af wanneer het gaar is. Let op: dat gaat wat sneller dan je misschien gewend bent!
Wil je er een lekker romig toetje mee maken? Dan kun je de rijst ook koken in (kokos)melk. Doe hiervoor per persoon 50 gram breukrijst en 250 ml melk in een pan en breng aan de kook. Eventueel met extra smaakmakers. Laat het rustig doorkoken, terwijl je af en toe roert. Proef na een minuut of 10 of de rijst gaar is en giet overtollige melk eventueel af.
3 recepten met gebroken rijst
Ideetjes nodig voor wat recepten met die breukrijst? Geen zorgen. Hebben we voor je. Deze recepten zitten bomvol smaak én kun je zelf eenvoudig bereiden:
Romige rijstepap
Gebroken rijst is perfect voor een bordje romige rijstepap. En daar kun je dan heel veel lekkere dingen aan toevoegen. Fruit, bijvoorbeeld. Lekker met blauwe bessen, aardbeien of een gekaramelliseerde peer. Of nootjes, pitten en zaden. Rozijnen kunnen ook prima. En voor de echte zoetekauwen: serveer met een beetje suiker, siroop of een half theelepeltje kaneel. Ook lekker als ontbijt!
Hier vind je een lekker basisrecept voor rijstepap.
Kokosrijst met mango
Kokosrijst met mango is inmiddels een klassieker van een dessert! En je kunt ‘m dus ook maken met breukrijst. Je kookt de gebroken rijstkorrels hiervoor in kokosmelk en je serveert het in laagjes, met gesneden blokjes mango tussen ieder laagje. Rooster wat geraspte kokos licht goudbruin in een droge koekenpan en strooi eroverheen voor een toetje waarmee je thuis kunt komen!
Je vindt het recept hier.
Torta di riso (rijsttaart)
Zin in iets lekkers voor bij de koffie? Maak dan eens een rijsttaart of rijstevlaai. Deze torta di riso maak je van met sinaasappelrasp gekookte breukrijst. Daar roer je vervolgens wat ricotta en een paar eidooiers doorheen en je zet alles in de oven. Een kind kan de was doen. Bestrooi met pijnboompitten, poedersuiker en kersen of amandelen om je taart extra lekker te maken!
Je kunt het recept voor torta di riso hier bekijken.