Biologisch rijstverslag
Ten noorden van Buenos Aires, ingeklemd tussen twee rivieren, ligt het land van de Argentijnse boer Jose Maria Guidobono. Een waterrijk gebied dat zich perfect leent voor rijstgroei. Hier, op de rijstvelden van Guidobono, gaan oude gebruiken en nieuwe technieken hand in hand. De boer gebruikt voor de irrigatie van de rijstvelden het zuivere water uit oude, ondergrondse bronnen. Regenwater vult de bronnen steeds aan, en met nieuwe, innovatieve technieken wordt het water omhoog gepompt en opgeslagen in dammen voor de rijstvelden.
In oktober worden de rijstzaden geplant, daarna vloeit het water uit de dammen over de velden. In januari (hoogzomer in Argentinië!) wordt de rijst geoogst. “Rijst heeft een warm hoofd en koude voeten nodig om te groeien. Het water houdt de wortels koud en de zon trekt de planten omhoog.” Een wijsheid die boer Guidobono al jong leerde van zijn vader, van wie hij de boerderij overnam.
Superslimme bedrijfsvoering
Al tientallen jaren wordt er op de rijstvelden van de boerderij na de oogst steeds acht tot tien jaar niets verbouwd, en de velden worden ook niet door vee begraasd. Zo kan de bodem zich herstellen. Intussen gaat de boer aan het werk op andere, vruchtbare velden. Guidobono pioniert ook volop met nieuwe landbouwmethoden. Die leerde hij deels van zijn zoon Andres die over de hele wereld rijstvelden bezocht. Op het land rijden oogstmachines en tractoren met geavanceerde meetapparatuur. Resultaat: een superslimme bedrijfsvoering. Zo zijn de broeikasuitstoot en het gebruik van pesticiden minimaal en de biodiversiteit is groter omdat er verschillende rijstsoorten groeien. Op de boerderij van Guidobono wordt dus geteeld met liefde voor rijst, het land en de omgeving. Alle rijst die ervandaan komt, is biologisch geteeld.
Duurzaamheid is hierbij een belangrijk speerpunt. Daar wordt dan ook bewust aan gewerkt. Ook het papierwerk op de boerderij is op orde en alle landbouwregels vanuit de overheid worden nageleefd – in Argentinië lang niet overal gebruikelijk.
Lange termijn
Als Lassie vinden we het belangrijk om rijstboeren zoals Jose te steunen bij hun duurzame missie en te helpen om te blijven ontwikkelen en innoveren. Bijvoorbeeld met de administratie, nieuwe machines en een eerlijk langdurig contract. Daarnaast leren we hem technieken die we kennen van andere rijstproducenten. Zo ondersteunen we hem nu, maar ook voor de lange termijn. Dit doen we ook bij boeren in gebieden waar de omstandigheden ingewikkelder zijn, zoals in Zuidoost-Azië. Zo helpen we hen naar een beter bestaan en een duurzamere rijstbouw. Dat is uiteindelijk het beste voor iedereen.