Wil je minder vlees eten, maar weet je niet goed waar je moet beginnen? Of zoek je inspiratie voor het avondeten? Check dan deze praktische tips en smaakvolle recepten die je helpen om stap voor stap minder vlees te eten. Lekker, makkelijk en gezond!
Waarom zou je minder vlees eten?
Minder vlees eten is de laatste jaren steeds belangrijker geworden voor mensen. Logisch, want het levert heel wat voordelen op:
- Goed voor het milieu
Minder vlees eten is goed voor het milieu. Voor de productie van vlees is namelijk veel land, water en voer nodig. Daarnaast stoten veel dieren ook nog eens flink wat broeikasgassen uit. Door minder vlees te eten is er minder vee nodig en verminder je uiteindelijk de impact op het klimaat.
- Goed voor je gezondheid
Tuurlijk, er zitten belangrijke voedingsstoffen in vlees. Denk aan eiwit, ijzer en vitamine B12. Maar er zit vaak ook veel vet en zout in vlees. Gelukkig kan je die goede stoffen ook uit andere producten halen, zonder dat je te veel vet of zout binnenkrijgt. Zo is minder vlees eten ook goed voor je gezondheid.
- Goed voor dierenwelzijn
Veel mensen vinden het welzijn van de dieren belangrijk. Door minder vlees te eten hoeven er ook minder dieren gefokt, gehouden en geslacht te worden. Zo is er meer ruimte voor diervriendelijke alternatieven en biologische boeren die hun vee een goed en gezond leven geven.
Hoe kun je minder vlees eten?
Minder vlees eten kan in het begin best lastig zijn. Zeker als je een stukje vlees gewend bent bij het avondeten of als je genoeg eiwitten binnen wil blijven krijgen. Gelukkig zijn er meerdere makkelijke manieren om dat stukje kip, varken of rundvlees te vervangen:
1. Eet meer bonen
Bonen zijn gezonde en natuurlijke vleesvervangers. Ze bevatten vaak heel wat verschillende vitamines en mineralen, maar zitten ook bomvol eiwitten en vezels waardoor je er lekker lang vol van blijft zitten. Geldt ook kikkererwten en linzen trouwens. Allemaal redenen om vanavond bijvoorbeeld eens deze Mexicaanse burritobowl met Toverrijst op tafel te zetten!
2. Zet eieren op het menu
Eieren bevatten eiwitten die vergelijkbaar zijn met die in vlees. Daarbij leveren ze ook belangrijke voedingsstoffen als ijzer, vitamine D en vitamine B12. Bovendien kun je met eieren alle kanten op. Van een gebakken eitje bij de nasi tot gekookte eieren in een kruidige currysaus. Onze favoriet? Deze risotto met spinazie, ei en geitenkaas!
3. Gebruik kaas in je gerechten
Ja, voor kaas is melk nodig. En voor melk heb je dieren nodig. De klimaatimpact van kaas is dus ook groter dan die van peulvruchten of eieren. Maar er hoeven in ieder geval geen dieren voor geslacht te worden. Wil je dus minder vlees eten omdat je dierenwelzijn belangrijk vindt? Dan word je ongetwijfeld blij van deze gezonde Italiaanse rijst met paprika en mozzarella.
4. Voeg een handje noten toe
Noten zijn een duurzaam en gezond alternatief als je minder vlees wilt eten. Ze zijn rijk aan plantaardige eiwitten, bevatten gezonde vetten én ze zijn vaak een goede bron van ijzer en zink. Bovendien geven ze ook gewoon een lekkere crunch aan je gerecht. Probeer vanavond dus vooral eens deze couscoussalade met noten en geitenkaas. Succes gegarandeerd!
5. Kook met tofu en tempeh
Wil je die bite van vlees niet missen? Maak dan eens iets met tofu of tempeh. Die hebben een beetje dezelfde structuur. Bovendien zitten ze vol met volledige eiwitten en nemen ze de smaak van kruiden, marinade of saus goed op. Perfect dus als vegetarisch alternatief in een snelle roerbak- of wokschotel, zoals deze zoetzure tofu met champignons en sesam.
Let op: dit zijn geen volwaardige vleesvervangers. Wil je minder vlees eten, maar wel alle gezonde voedingsstoffen binnenkrijgen? Dan is het extra belangrijk dat je gevarieerd eet!
Extra tip: begin klein!
In één keer grotendeels vegetarisch eten houd je vaak moeilijk vol. Begin daarom klein als je minder vlees wil eten. Eet bijvoorbeeld eerst kleinere porties of start met één vaste dag in de week waarop je geen vlees eet. Dat kun je dan langzaam uitbreiden!