2018 Logo Lassie Nr1 Witte ondergrond Pay off
Lassie

Tofu bakken: hoe moet dat?

2 okt. 2022 – Leestijd 3 min
Toverrijst Kokant Gebakken Tofu Blokjes Met Geroosterde Gele Paprika

We eten met z’n allen steeds meer vegetarisch. Steeds meer proberen recepten met vega alternatieven zoals tofu. Dat is mooi. Maar hoe je dat precies bereidt, is dan weer minder bekend. Dus hoe moet je tofu bakken?

Tofu bakken in 4 stappen

Altijd een lekker krokant blokje voor in die roerbakschotel.

  1. Uit laten lekken
    Tofu komt in een bak met water. Het zit dus ook zelf vol vocht. Wil je een lekker krokant blokje? Dan moet je het eerst uit laten lekken door het water er als het ware uit te persen. Leg hiervoor het blok tofu tussen een paar vellen keukenpapier en leg er iets zwaars op. Laat het zo een minuut of 20 staan.
  2. Snijden
    Als het uitgelekt is, is kun je de tofu snijden. Pak hiervoor een groot en scherp mes en snijd het blok op in plakken of kleinere blokjes. Je kunt het eventueel ook scheuren of verkruimelen. Het is maar net waar je zin in hebt - of wat er in je recept past.
  3. Marineren & kruiden
    Tofu heeft van zichzelf niet zo veel smaak. Maar het neemt wel goed smaken op! Het is dus slim om de tofu te bestrooien met je favoriete kruiden en op smaak te brengen met peper en zout. Of maak een marinade van bijvoorbeeld ketjap of sojasaus en laat het minimaal 30 minuten marineren!

    Tip: Wil je je tofu marineren en bakken? Gebruik dan geen marinade met olie. Die mengt niet zo goed met het water dat nog in de blokjes zit.
  4. Bakken
    Verhit nu een laagje olie in een koekenpan of wok op hoog vuur en voeg de blokjes toe. Schep net zo lang om totdat alle blokjes een lekker goudbruin kleurtje hebben. Meestal duurt dit een minuut of 10. Voeg op het eind eventueel nog smaakmakers als knoflook en gember toe.

Tip: Bak de groente niet tegelijk met de tofu. De blokjes nemen dan namelijk al het vocht uit de groente op en daardoor worden ze juist weer zompig. Wil je niet!

Extra krokante tofu bakken?

Wil je je tofu extra krokant bakken? Haal die blokjes of plakjes dan voor het bakken eerst door wat bloem of maïzena. Dat geeft het na het bakken een fijne crunch waarbij de binnenkant juist lekker zacht blijft.

Kun je tofu bakken in de oven?

Ja, je kunt tofu ook bakken in de oven! Ook hiervoor laat je het eerst uitlekken, snijd je het in plakjes of blokjes en geef je het smaak mee met kruiden en/of een marinde. Verwarm ondertussen de oven voor op ongeveer 180 graden. Bekleed dan een bakplaat met een bakpapier, schep de tofu erop en schuif de plaat in de oven. Bak 10 minuten, schep om en bak nog eens 10 minuten. Herhaal eventueel nog een keer als de tofu nog niet knapperig is.

3 recepten met gebakken tofu

Je kunt nu tofu bakken als een pro. Tijd om de keuken in te duiken!

Toverrijst Kokant Gebakken Tofu Blokjes Met Geroosterde Gele Paprika

Krokante tandoori tofublokjes met geroosterde groente

Een lekker gerecht met Indiase twist! We gebruiken namelijk een tandoori specerijenpasta om de tofublokjes smaak te geven. En een laagje maïzena zorgt voor extra crispy blokjes. Lekker met groene asperges en gele paprika!

Check het recept hier.

623 Toverrijst Zoetzure tofu champignons sesam Variatie klassieker 1

Zoetzure tofu met champignons en sesam

Een echte klassieker, maar dan vega! Bij dit gerecht bakken we de tofublokjes eerst en brengen we ze daarna pas op smaak door ze samen met de champignons nog even in een zelfgemaakte zoetzure saus te laten sudderen. Moet je eens proberen!

Hier vind je het recept.

614 Poke bowl rijst Pompoen pokébowl kruidige tofu mango

Pompoen poké bowl met kruidige tofu en mango

De spicy tofuplakjes passen perfect in een poké bowl met zoete mango, frisse komkommer en in-een-kruidige-kerriesaus-gestoofde pompoenblokjes. Een lekker makkelijk én gezond kommetje comfort food voor op de vrijdagavond!

Je kunt het recept hier vinden.

Nog meer inspiratie nodig?

Check dan al onze tofu recepten en laat je verrassen door nog meer gezonde gerechten die je in een handomdraai op tafel zet!

Veelgestelde vragen over dit onderwerp

Hoe lang moet tofu bakken?

In principe hoeft tofu niet zo lang te bakken. Je kunt het rauw eten, dus het hoeft in die zin niet te ‘garen’. Maar je wilt natuurlijk wel een mooi goudbruin kleurtje. Snappen we. Zet in dat geval een pan of wok op hoog vuur, verhit een klein laagje olie en voeg plakjes of blokjes tofu toe. In ongeveer 10 minuten hebben ze dan een mooi goudbruin kleurtje!

Moet ik tofu laten uitlekken?

Het is zeker aan te raden om tofu uit te laten lekken voor het bakken. Daardoor wordt het namelijk wat steviger en bakt het beter krokant. Bovendien neemt het op die manier ook beter de smaak van je kruiden of marinade op. Uitlekken is overigens heel simpel: wikkel de tofu in een schone theedoek en zet er vervolgens minimaal een half uur iets zwaars op!

Kun je tofu bakken zonder olie?

Je kunt tofu zeker bakken zonder olie … maar niet in een gewone koekenpan. Daar bakt de tofu aan. Als je tofu wilt bereiden zonder olie heb je dus een oven of Airfryer nodig. Breng de tahoe op smaak en je kunt het zo op de bakplaat of in het mandje liggen. Na een half uurtje op 180 graden heb je dan al lekker krokante tofu. Wel even omscheppen tussendoor!

Welke kruiden kan ik het best gebruiken?

Tofu krijgt pas echt goed smaak als je het even laat marineren in een marinade. Gebruik hiervoor geen olie, want dat gaat niet goed samen met het vocht in de tofu. Ga dus bijvoorbeeld voor sojasaus, ketjapsaus of balsamicoazijn en breng eventueel nog op smaak met extra knoflook, gemberpoeder, pepertjes of wat honing voor een zoete touch. Gebruik vooral wat je lekker vindt!