We eten met z’n allen steeds meer vegetarisch. Steeds meer proberen recepten met vega alternatieven zoals tofu. Dat is mooi. Maar hoe je dat precies bereidt, is dan weer minder bekend. Dus hoe moet je tofu bakken?
Veelgestelde vragen over dit onderwerp
In principe hoeft tofu niet zo lang te bakken. Je kunt het rauw eten, dus het hoeft in die zin niet te ‘garen’. Maar je wilt natuurlijk wel een mooi goudbruin kleurtje. Snappen we. Zet in dat geval een pan of wok op hoog vuur, verhit een klein laagje olie en voeg plakjes of blokjes tofu toe. In ongeveer 10 minuten hebben ze dan een mooi goudbruin kleurtje!
Het is zeker aan te raden om tofu uit te laten lekken voor het bakken. Daardoor wordt het namelijk wat steviger en bakt het beter krokant. Bovendien neemt het op die manier ook beter de smaak van je kruiden of marinade op. Uitlekken is overigens heel simpel: wikkel de tofu in een schone theedoek en zet er vervolgens minimaal een half uur iets zwaars op!
Je kunt tofu zeker bakken zonder olie … maar niet in een gewone koekenpan. Daar bakt de tofu aan. Als je tofu wilt bereiden zonder olie heb je dus een oven of Airfryer nodig. Breng de tahoe op smaak en je kunt het zo op de bakplaat of in het mandje liggen. Na een half uurtje op 180 graden heb je dan al lekker krokante tofu. Wel even omscheppen tussendoor!
Tofu krijgt pas echt goed smaak als je het even laat marineren in een marinade. Gebruik hiervoor geen olie, want dat gaat niet goed samen met het vocht in de tofu. Ga dus bijvoorbeeld voor sojasaus, ketjapsaus of balsamicoazijn en breng eventueel nog op smaak met extra knoflook, gemberpoeder, pepertjes of wat honing voor een zoete touch. Gebruik vooral wat je lekker vindt!