2018 Logo Lassie Nr1 Witte ondergrond Pay off
Lassie

5 vegetarische nasi recepten

10 apr. 2024 – Leestijd 3 min

In Nederland geniet bijna iedereen regelmatig van een lekker bordje nasi goreng. Niet gek, want het deze Indonesische klassieker is een heerlijke en gezonde maaltijd die je in no time op tafel kan zetten. Ook als je geen vlees eet. Daarom laten we je vandaag zien hoe je nasi vegetarisch kunt maken én geven we je meteen 5 vegetarische nasi recepten om te proberen. Altijd goed.

682 Lassie Minuutje Toverrijst Vegetarische kipsaté met pindasaus en boontjes

Hoe maak je nasi vegetarisch?

Met een paar slimme keuzes zet je zo een vegetarische nasi op tafel. Zo maak je bijvoorbeeld je nasi vegetarisch:

  • Met ei
    Een ei hoort erbij. Zeker bij nasi goreng. Leg dus vooral eens een gebakken ei op je nasi. Sunny side up of aan beide kanten gebakken. Maar je kunt bijvoorbeeld ook omeletreepjes door de rijst mengen of een gekookt ei in pittige sambal- of sticky ketjapsaus erbij serveren.

  • Met noten
    Noten en peulvruchten geven je gerecht een lekkere crunch en leveren meteen wat extra eiwitten. Een gezonde keuze dus als je je nasi vegetarisch wilt maken. Pinda’s zijn hier je go to choice (al zijn het technisch gezien peulvruchten), maar met een handje geroosterde cashewnoten zit je ook altijd goed.

  • Met tofu
    Tofu is ook een goede optie voor een vegetarische nasi. Je kunt het namelijk eenvoudig in blokjes snijden en roerbakken met wat extra kruiden en specerijen. Daarbij is het bovendien eiwitrijk én geeft het je gerecht die bite van vlees. Geldt trouwens ook voor tempeh of seitan!

    Lees ook Tofu bakken: hoe moet dat?

  • Met vleesvervangers
    Tegenwoordig zijn er ook prima vleesvervangers in de supermarkt te vinden. Met vegetarische kipstuckjes maak je bijvoorbeeld eenvoudig wat satéstokjes. Maar ook met vegetarisch gehakt kun je een vegetarische nasi maken. Lekker met wortel, paprika en broccoli bijvoorbeeld.

  • Met extra groenten
    Je hoeft natuurlijk geen vleesvervangen te gebruiken. Je kunt je vegetarische nasi ook meer body geven met meer groenten. Snijd bijvoorbeeld eens wat champignons in plakjes, wok een extra zakje taugé mee en serveer je nasi met een gegrilde paksoi. Of maak bijvoorbeeld eens saté van pompoen!

5 vegetarische nasi recepten
Vanavond op de Indonesische tour? Check dan deze 5 vegetarische nasi recepten en laat je inspireren door lekkere, makkelijke én gezonde gerechten.

677 Nasi Goreng Nasi goreng met spiegelei en pindasaus

1. Nasi goreng met spiegelei en pindasaus
Voor deze vegetarische nasi goreng met spiegelei en pindasaus heb je niet veel nodig. Met een bak nasigroenten, eieren, kant-en-klare satésaus en een zakje cassave kroepoek kom je al een heel eind. Makkelijk en lekker.

Bekijk het recept

Nasi Goreng Vega Nasi Goreng Met Boontjes

2. Vega nasi goreng met boontjes
In deze vegetarische variant gebruiken we blokjes tofu en zo’n handige boemboe. Tel daar nog een uitje en wat sperzieboontjes bij op en je hebt een gezonde en eiwitrijke maaltijd op je bord liggen. Bestrooi met geraspte kokos en lente-ui!

Bekijk het recept

77 Nasi Goreng Nasi goreng met pittige omelet en broccoli nieuw

3. Nasi goreng met pittige omelet en broccoli
De pittige omelet met knoflook, sambal badjak en koriander (of peterselie) is natuurlijk de star of the show, maar ook de vliespinda’s geven dit gerecht net even wat extra’s. Allemaal redenen om dit recept eens te proberen.

Bekijk het recept

682 Lassie Minuutje Toverrijst Vegetarische kipsaté met pindasaus en boontjes

4. Vegetarische kipsaté met pindasaus en boontjes
Simpel koken kan ook heel lekker zijn. Dat bewijst deze vega kipsaté met pindasaus en boontjes wel. Misschien niet helemaal een nasi zoals je gewend bent, maar daarom zeker niet minder lekker. Bovendien is ‘ie met 15 minuten al klaar!

Bekijk het recept

577 Nasi Goren nasi goreng tempeh crumble sperzieboontjessalade

5. Nasi goreng met tempeh crumble en sperzieboontjessalade
Een vegan gerecht van kookboekenschrijfster Vanja van der Leeden waarbij het natuurlijk allemaal draait om de tempehcrumble. Dat is verkruimelde tempeh die je krokant bakt en op smaak brengt met knoflook, sambal en ketjap. Heer-lijk.

Bekijk het recept

Nog meer inspiratie nodig?

Check dan Zelf nasi maken: simpel & snel voor nog meer tips en recepten!