Koken met kool: allerlei soorten kool recepten op een rij

27 december 2020 – Leestijd 4 minuten
Blog kool

Koken met kool wordt aan het einde van het jaar steeds populairder. Je kunt er namelijk een heerlijke stamppot mee maken, maar kool doet het ook goed in een stoof of zelfs in een risotto. Kortom, je kunt alle kanten op met kolen. Hoog tijd dus om deze soort groente eens in de spotlights te zetten en je kennis te laten maken met een paar van onze lekkere, gezonde en super makkelijke kool recepten!

Rode kool recepten

Bij kool recepten denk je al gauw aan rode kool. En dat is niet gek, want het is een ontzettend populaire koolsoort in Nederland. We eten ‘m graag gestoofd met appeltjes, maar je kunt ‘m ook rauw verwerken in een salade (coleslaw) voor een knapperige bite of roerbakken. Voor die typische koolsmaak in je gerecht. Bovendien kun je deze variant ontzettend lang bewaren; hij blijft tot wel 2 maanden goed!

Check al onze recepten met rode kool of laat je inspireren door één van deze verrassende combinaties:

Recepten met boerenkool

Boerenkool is nog zo’n soort waar we hier in Nederland geen genoeg van kunnen krijgen. En ook met deze soort kun je veel meer maken dan stamppot. De pittige smaak van boerenkool past namelijk ook goed in een soep of risotto. De bladeren kun je koken, roerbakken of stoven, maar niet te lang want dan worden ze wat papperig. Tipje van ons!

Bekijk onze favoriete recepten met boerenkool of laat je verleiden door één van deze twee gerechten:

Koken met kool: spitskool!

Hij ligt in alle supermarkten, maar over het algemeen maken we er maar weinig gebruik van: de spitskool. Zonde, want deze kool is net zo veelzijdig als de andere koolsoorten en bevat bovendien meer vitamine C dan bijvoorbeeld witte kool. Qua kool recepten doet de zachte smaak van spitskool het vooral goed in Oosterse recepten, maar je kunt ‘m ook prima combineren met Mediterrane en Hollandse smaakmakers!

Neem een duik in onze verzameling spitskool recepten of probeer eens één van onze favorieten (of allemaal, natuurlijk):

Chinese kool recepten

Chinese kool staat ook wel bekend als napa kool of napa cabbage. Maar ondanks die naam heeft Chinese kool niet die typische koolsmaak. Hij lijkt wat dat betreft meer op paksoi; lekker knapperig, maar dan wel iets zoeter. Daarom past deze koolsoort perfect in salade, maar je kunt hem ook heel goed even roerbakken voor in je bami of nasi of langzaam smoren en serveren als bijgerecht. En hij is vaak zo groot dat je er wel twee keer van kunt eten!

Laat je verrassen door onze lekkerste recepten met Chinese kool of maak één van onderstaande recepten en je weet zeker dat je goed zit:

Recepten met bloemkool

In een lijstje met allerlei soorten kool recepten kan de meest populaire soort natuurlijk ontbreken: bloemkool! Lekker met een klassiek kerriesausje of in Hollandse pot, maar er zijn veel meer leuke (en lekkere!) dingen mee te maken. Bloemkool past bijvoorbeeld ook heel goed in een curry en kun je heerlijk roosteren. Extra variëren? Vervang ‘m dan eens door zijn groene broertje: de romanesco!

Bekijk snel onze lekkere, gezonde en verschillende bloemkool recepten of check deze verrassende gerechten:

Massala eieren met bloemkool en Toverrijst
Massala eieren met bloemkool en Toverrijst

En nog meer kool recepten!

Hebben we dan alle kolen gehad? Zeker niet! Er zijn nog veel meer soorten en dus ook nóg meer lekkere kool recepten. Wist je dat broccoli, bimi en paksoi bijvoorbeeld ook koolsoorten zijn? En dat zuurkool gemaakt wordt van ingemaakte, geraspte witte kool en dat je dat heel goed kunt eten bij een een snelle babi ketjap? Kortom, er is nog véél meer om te proberen. Bekijk daarom ook deze recepten voor wat extra inspiratie: