Zelf nasi maken: simpel & snel (incl. 5 recepten)

11 december 2022 – Leestijd 4 minuten
543 Nasi Goreng Snelle nasi goreng met kip en pindasaus

Zelf nasi maken is heel simpel. Je hoeft echt niet even langs te gaan bij de toko voor een heerlijke maaltijd. En thuis kun je bovendien ook nog veel meer variëren met kruiden en ingrediënten. Ga bijvoorbeeld voor een nasi met ham, prei en ei zoals bij de Chinees, maar je kunt ook zelf nasi goreng maken met kip, garnalen of gewoon lekker vegetarisch en met extra veel groenten.

De mogelijkheden zijn haast eindeloos. En daarom laten we je graag zien hoe ook jij zelf een nasi kunt maken. Simpel, maar ontzettend lekker. Vanaf de kruiden en boemboe tot aan de toppings. We vertellen je alle ins en outs en we geven je ook nog een aantal recepten ter inspiratie. Stuk voor stuk lekkere gerechten die je in een mum van tijd op tafel hebt staan.

Let’s go!

Weet wat je eet: wat is nasi?

Nasi goreng betekent iets als ‘gekookte en gebakken rijst’. En dat is precies wat het ook is. Het is een van oorsprong Indonesisch gerecht waarbij je groenten, vlees, vis en kruiden bakt samen met wat gekookte rijst. Traditioneel wordt het gemaakt met de dingen die je over hebt. Je kunt er alles voor gebruiken. Eigenlijk een echte fried rice dus!

Zo kun je zelf nasi maken

Zelf nasi maken is heel simpel, heel snel klaar en bovenal heel erg lekker. Dit is het basisrecept:

  1. Kook de rijst gaar en laat afkoelen of zet een restje rijst klaar
  2. Doe wat neutrale olie in een wok of grote koekenpan en fruit eventueel de kruiden of boemboe even aan
  3. Voeg je vlees en groenten toe op volgorde tijd die het nodig heeft om gaar te worden
  4. Voeg de gekookte rijst toe en bak mee.
  5. Breng op smaak met zout en peper, ketjap, sambal of andere smaakmakers klaar is Kees!

Serveer met een gebakken ei, atjar, gebakken uitjes, zoetzure komkommer, kroepoek of de overgebleven sambal en voordat je het weet heb je een hele rijsttafel gemaakt.

Kruiden & boemboe

Zelf nasi maken valt of staat voor een groot deel met de kruiden of boemboe die je gebruikt. Die geven immers de smaak aan je gerecht. Vaak worden er kruiden als korianderzaad (ketoembar), komijnzaad (djinten), citroengras (sereh), kurkuma (koenjit) en gember gebruikt. Eventueel samen met ui, knoflook en rode pepers tot een boemboe gemaakt in de keukenmachine.

Zelf nasi maken met Lassie: nóg makkelijker en sneller!

Met Lassie is zelf nasi maken nog makkelijker en sneller. Met onze kant-en-klare rijst hoef je de rijst namelijk niet eerst zelf nog te koken. Laat staan af te laten kolen. PanKlaar in een paar minuutjes. En met deze voorgekruide rijst heb je ook in een paar min. een smaakvolle basis, zonder dat je in je keukenkastje op zoek moet naar waar je de gemberpoeder ook alweer gelaten had…

Lees ook: Welke rijst gebruik je voor nasi?

Zelf nasi maken met deze recepten

Zelf nasi maken is dus heel eenvoudig en lekker! Om je een idee te geven van de mogelijkheden hebben we onze favoriete recepten voor je op een rijtje gezet. Met kip, met gehakt, met garnalen of lekker vegetarisch. Er is voor ieder wat wils. Altijd binnen een half uurtje op je bord. Zonder gedoe.

Bekijk ze allemaal en laat je inspireren door nasi met…

Kipsaté & pindasaus

Een echte klassieker, rechtstreeks uit de Indonesische keuken. Deze nasi goreng met kipsaté en pindasaus kan eigenlijk gewoon niet misgaan. Snel en simpel. Lekker met een beetje extra sambal of kroepoek om te dippen in de saus!

Gehakt & broccoli

Zelf nasi maken met gehakt, broccoli, wortel en paprikareepjes. Het kan met dit recept. Laag in calorieën en bomvol smaak dankzij de sambal, ketjap manis en onze gekruide rijst. Maar je kunt natuurlijk ook gewoon je eigen kruidenmengsel gebruiken!

Garnalen & groenten

Maak ook kennis met onze nasi goreng met garnalen! Een rijkgevulde rijst met Chinese kool, boontjes en natuurlijk garnalen. Op smaak gebracht met ansjovis en een woksaus van zoete soja. Werkelijk waar een feestje op je bord!

Pittige omelet (vegetarisch)

Ben je vegetariër of wil je gewoon eens vegetarisch eten? Ook dan kun je natuurlijk zelf nasi maken. We raden je deze nasi goreng met pittige omelet aan. Een vrolijke en gebalanceerde maaltijd, zonder vlees. Perfect voor de meatless monday!

Tofu & boontjes (vegan)

Een lekker vegan gerecht! In deze variant gebruiken we namelijk tofublokjes in plaats van vlees of vis. Lekker krokant gefrituurd en geserveerd met home-made gebakken uitjes en knapperige sperzieboontjes. Wat wil je nog meer?

Surinaamse, Chinese en Indonesische nasi goreng

Je hebt allerlei soorten nasi. Het bekendste recept is natuurlijk de Indonesische goreng variant. Maar je kunt bijvoorbeeld ook een Chinese nasi (egg fried rice) of Surinaamse nasi met kip maken. Die laatste breng je op smaak met trassi, ketjap manis en ketjap asin. En ook onmisbaar in de variant met Surinaamse rijst: een maggiblokje en selderijblad. Leuk om te maken als je een feestje met Surinaams thema geeft!

Ontdek je favoriete nasi goreng recept!

We hebben nog veel meer lekkere , gezonde en gevarieerde nasigerechten voor je ontwikkeld. Met vlees, garnalen of vegetarisch. Pittig of kindvriendelijk. Maar natuurlijk altijd lekker, gezond en makkelijk om te maken. Bekijk ze hier allemaal en ontdek je favoriete nasi goreng recept!

Veelgestelde vragen over dit onderwerp

Wat is nasi?

Nasi is een gerecht uit de Indonesische keuken. Het is een traditionele maaltijd bestaat uit gekookte rijst die je samen met kruiden, groente en eventueel vlees of vis bakt. Van oorsprong gebruikt men hiervoor een restje rijst en andere ingrediënten die nog over zijn. In Nederland serveren we het vaak met ketjap of sambal, een gebakken ei en kroepoek.

Hoe maak ik zelf nasi?

Zelf nasi maken is heel eenvoudig. Gebruik een restje rijst (koud) of kook je rijst eerst en laat het vervolgens afkoelen. Vervolgens doe je neutrale olie in een wok of grote koekenpan en fruit je de kruiden of boemboe even aan. Daarna wok je je vlees, vis en groenten mee tot alles gaar is en voeg je de gekookte rijst toe. Dan alleen nog even doorwarmen en op smaak brengen!

Welke kruiden gebruik je voor nasi?

Je kunt een heleboel verschillende kruiden voor nasi gebruiken. Bijvoorbeeld een droge mix van gemalen koriander (ketoembar), komijn (djinten), gember of laos, citroengras (sereh), kurkuma (koenjit), knoflook en chilipoeder. Maar je kunt er ook een boemboe voor gebruiken. Dat is een soort pasta gemaakt van ui, knoflook, rode pepertjes en wat van bovenstaande kruiden!

Wat zijn lekkere nasi recepten?

Het leuke (en lekkere!) van zelf nasi maken is dat je erin kunt doen wat je lekker vindt. Je kunt er gewoon je favoriete stukken vlees, vis of groenten voor gebruiken. Je hebt gegarandeerd succes met populaire nasi recepten met kip in ketjap- of satésaus, garnalen, pittig gehakt, ham of een omelet. En met wortel, prei, witte kool en taugé zit je ook altijd goed! Je vindt hier nog meer lekkere nasi recepten.