Recepten voor rijst met zalm

18 mei 2021 – Leestijd 4 minuten
160 Risotto rijst Zalm romige spinazie

Rijst met zalm is ontzettend lekker … en heel gezond! Samen bevatten ze namelijk een heleboel verschillende gezonde voedingsstoffen. Tel daar wat groenten bij op en je hebt een gebalanceerde maaltijd. Bovendien kun je er haast eindeloos mee variëren. Je maakt er bijvoorbeeld risotto mee, paella of een Thaise roerbak. Kan allemaal. Om je lekker te inspireren, zetten we hier onze lekkerste recepten voor rijst met zalm op een rijtje. Altijd makkelijk, gezond en in een handomdraai op tafel. Altijd goed!

Rijst met zalm en broccoli (poké bowl)

De poké bowl is helemaal hip! Er zijn dan ook een heleboel poké bowl recepten, voornamelijk met een Aziatisch tintje. Maar bij deze poké bowl met pittige zalm en broccoli doen we het net even anders. Met een potje harissa en meergranenrijst in plaats van poké bowl rijst gaan we namelijk op de gezonde Marokkaanse tour!

Tip: Zin in een meer klassieke poké bowl? Check dan deze Japanse poké bowl met zalm en pickled ginger. Of check hier hoe je zelf een poké bowl kunt maken!

Rijst met zalm en spinazie

Zalm en spinazie zijn echt een match made in heaven. Ze passen bij elkaar als peper en zout. In deze variant van zalm met romige spinazie geven we de vis een krokant laagje en bereiden we ‘m in de oven. Lekker makkelijk! Daarnaast geven we ook de klassieke spinazie à la crème een smaakvolle twist door er kruidenroomkaas voor te gebruiken!

Paella met zalm en garnalen

Bij rijst met vis denk je natuurlijk aan die heerlijke paella die je hebt gegeten op het terras van een pittoresk restaurantje aan de Costa Brava. Met deze paella met zalm, venkel, zeekraal en garnalen krijg je die vakantiegevoelens weer helemaal opnieuw. Kun je geen zeekraal vinden? Gebruik dan gewoon wat doperwtjes of peultjes!

Rijst met gerookte zalm & avocado

Gerookte zalm is ideaal voor als je geen tijd hebt om te koken, maar toch lekker en gezond wil eten. Je hoeft ‘m namelijk niet meer te bereiden. Als je dan ook nog eens allemaal verse ingrediënten en kant-en-klare bulgur gebruikt (zoals in deze groene bulgursalade met gerookte zalm en avocadodressing), dan kun je al binnen 10 minuten aan tafel!

Rijst met zalm en courgette

Zalm is de perfecte vis voor in een risotto. Dat bewijst deze risotto met zalm en courgette wel. De zachte smaak van de vis gaat namelijk heel goed samen met het smeuïge van de risottorijst. Een echt bordje comfort food, maar dan wel gewoon met de vitamines en omega-3 vetten die je wekelijks aanbevolen worden. Gezond genieten!

Rijst met zalm en prei uit de oven

Zalmpakketjes zien er misschien indrukwekkend uit, maar ze zijn super makkelijk om te maken! Zeker als je dit recept voor zalm met prei uit de oven volgt. En terwijl de oven zijn werk doet, heb je mooi de tijd om eens wat extra smaak aan je rijst toe te voegen. In dit geval met een flinke draai zwarte peper, een klontje boter en wat citroen!

Tip: Wil je nog andere manieren weten om je rijst op te fleuren? Lees dan ook Zo kun je rijst lekker maken en kleuren!

Thaise zalm met gember en pandanrijst

Slinger die wok maar aan, want het is tijd om te roerbakken! Zoals eigenlijk met alle Thaise gerechten, staat ook deze Thaise zalm met gember en pandanrijst bol van smaak. Met vissaus, een klein beetje suiker en het sap van een limoen creëer je zelf de perfecte balans tussen zout, zoet en zuur. Lekker met pandanrijst of een andere kruidige rijst!

Rijst met zalm en asperges

Wat hebben zalm en groene asperges gemeen? Juist, ze passen allebei goed in een risotto. En al helemaal samen. Daarom is deze risotto met zalm en groene asperges één van onze favoriete gerechten met rijst en zalm. Smeuïg, zacht en toch met een stevige bite van de aspergetips. Probeer het eens en je bent verkocht. Maar echt.

Zalm met tomaat en sperziebonen

Rijst met zalm en een he-le-boel groenten! In dit recept voor zalm met tomaat en sperziebonen bak je de vis namelijk samen met wat tomaten op een bedje van paprika in de oven, terwijl je de sperziebonen kookt. Daarna breng je alles op smaak wat kruidenboter (lekker makkelijk) en serveer je het met rijst en een handje rucola!

Japanse rijstsalade met zalm

Japan is meer dan teriyaki of een kommetje ramen! Je kunt bijvoorbeeld ook hele lekkere salades maken met ingrediënten als nori en wakame, waaronder deze Japanse rijstsalade met zalm. Serveer het vooral eens met allerlei schaaltjes vol verschillende toppings. Leuk voor een zomerse dinner party of picknick!

Tip: Check ook eens onze andere rijstsalade recepten om de zomer mee door te komen!


Veelgestelde vragen over dit onderwerp

Welke groente bij zalm en rijst?

Over het algemeen doen groene groenten het goed bij zalm en rijst. Denk aan spinazie, broccoli, snijbonen, courgette, prei, doperwtjes en ga zo maar door. Maar ook tomaten en asperges passen doorgaans goed bij deze vis. En wat dacht je van een sushibowl met avocado, zeewier of ingelegde radijsjes? Ook erg lekker. Je kunt dus gewoon je favoriete groenten erbij serveren!

Wat zijn lekkere zalm met rijst recepten?

Er zijn een heleboel verschillende recepten voor zalm met rijst. Ga bijvoorbeeld voor een klassieke paella met wat extra garnalen. Serveer een mootje zalm op een smeuïg bedje van risotto. Of snijd de vis in blokjes en maak er een Japanse poké bowl mee. En gerookte zalm? Daarmee maak je in no time een gezonde rijstsalade mee.

Hoeveel rijst voor 1 persoon?

Kook je alleen voor jezelf? Of wil je gewoon weten hoeveel rijst je per persoon moet rekenen? Ga dan uit van 75 gram ongekookte rijst per persoon. Omdat de rijst tijdens het koken nog vocht opneemt, zorg je daarmee voor een gezonde basis van je maaltijd. Maar ben je een grote eter of maak je een rijstsalade? Dan kun je ook voor 100 gram rijst (ongekookt) gaan!

Welke saus bij zalm met rijst?

Welke saus je bij zalm met rijst serveert, is natuurlijk afhankelijk van je gerecht. Bij een Aziatische wok of poké bowl is een scheutje sojasaus of een glaze van teriyaki saus bijvoorbeeld erg lekker. Maar ook een saus op basis van kokosmelk en je favoriete currykruiden past er goed bij. Zoek je het liever wat dichter bij huis? Serveer de zalm dan eens met kruidenboter uit de oven!