15x rijst met kip (en groenten)

17 april 2022 – Leestijd 6 minuten
425 Stazak basmati naturel kipkerrie ana nasi met paksoi

Rijst met kip 1

Rijst met kip. Een erg lekkere combinatie die iedereen wel lust. Maar het is niet alleen lekker, je kunt het vaak relatief eenvoudig maken, het is snel klaar en je kan er haast eindeloos mee variëren. Kortom, alles waar we bij Lassie gek op zijn. En daarom hebben we hieronder een aantal van onze beste recepten voor rijst met kip en groenten (want we houden natuurlijk ook van gezond eten!) voor je op een rijtje gezet. Altijd lekker en gezond. Koken zonder gedoe. Altijd goed!

Rijst met kip en paprika

Rijst met kip en paprika is een combinatie die we vooral in de Aziatische keuken tegenkomen. Je kunt paprika’s namelijk ontzettend goed wokken en ze zijn perfect voor in je roerbakschotel. De bekende kip siam is hier een goed voorbeeld van. Maar ook in een maaltijdsoep, een knapperige salade of een kruidige curry passen ze goed. En wat dacht je van een Spaanse paella met kip en garnalen? Ook heel lekker, maar dit zijn onze favorieten:

Rijst met kip en boontjes

Nog zo’n combinatie waar je alle kanten mee uit kan! En niet in de eerste plaats omdat er heel veel verschillende soorten boontjes zijn die allemaal heel goed samengaan met een mals stukje kip. Sperzieboontjes, peultjes, sugarsnaps … you name it. En omdat we bij Lassie dol zijn op gevarieerd koken, hebben we drie lekkere recepten voor je geselecteerd. Elk met een ander soort boon. Kun je zelf kiezen waar je vanavond zin in hebt.

    • Kipsaté met pindasaus en boontjes
      Heb je het over rijst met kip, dan kan een goede kipsaté natuurlijk niet ontbreken. Zeker niet als je ‘m serveert met sperziebonen en homemade satésaus!
    • Paella met kip en peultjes
      Recepten voor paella met kip zijn geschikt voor de hele familie. Maak deze variant met peultjes ook eens in een grote paellapan om met 8 of 12 personen van te genieten!

    Rijst met kip en broccoli

    Rijst met kip en broccoli heeft een cultstatus verworven bij de sportfanaten onder ons. Bij zo’n beetje iedereen die aan fitness of bodybuilding doet. Het is de ideale basis voor als je je eens lekker uit wilt leven in de sportschool (en ook als je met tegenzin gaat trouwens). Deze recepten bevatten dan ook een mooie hoeveelheid eiwitten en koolhydraten waarmee je het uiterste uit jezelf kunt halen. Heb je vanavond dus een stevige workout gepland? Check dan onze:

    Nog meer populaire gerechten?

    Zo. Genoeg inspiratie voor rijst met kip en groenten zou je zeggen. Lekker, gezond en ook een aantal slimme mealprep recepten waarmee je jezelf een hoop gedoe bespaart in de rest van de week. Maar stond er nou geen gerecht tussen waar je van ging watertanden? Geen probleem. We geven je graag nog wat extra inspiratie in de vorm van andere populaire recepten voor rijst met kip en groenten!

      Rijst met kip

      Rijst met kip kerrie

      In Nederland zijn we gek op kerrie. Zoveel zelfs dat we er hier een speciale vermelding van maken. Maar er is zoveel meer dan een kerriesausje bij je AGV’tje met bloemkool en een stuk kipfilet. Je kunt er bijvoorbeeld heerlijke curry’s mee maken. Soepen. Roerbakschotels. En nog een heleboel andere dingen. Lekker variëren dus. En met deze recepten helpen we je vast op weg:

        • Romige kip kerrie met kokos
          Romige kip is sowieso al een succes, maar als kip kerrie kan het helemaal niet meer stuk. Voor extra groenten: serveer de hete kip op een toef babyspinazie!
        • Kerriekip met geroosterde wortel
          Kipfilet met ui en kerriesaus aan de ene kant, geroosterde bospenen aan de andere. Kruidig en zoet tegelijkertijd. Een combi die je simpelweg eens geprobeerd móét hebben.
        • Kip kerrie ‘ana nasi’ met paksoi
          Denk je aan rijst met kip en ananas? Dan denk je waarschijnlijk aan kip hawaï met rijst. Maar het is ook heel lekker met kerrie. Dat bewijst deze Indische gebakken rijst wel!

      Bonus: Lees ook Zelf kip kerrie recepten maken: makkelijk & snel!

      En tot slot...

      Er zijn nog veel meer lekkere recepten voor rijst met kip en groenten. Te veel om op te noemen eigenlijk. Toch hebben we nog drie populaire combinaties voor je uitgelicht: zoete kip, Surinaamse kip en kip met ketjap. Allemaal lekkere combinaties waar je verliefd op wordt. Althans, wij wel. En dit zijn onze lekkerste varianten daarvan:

        • Zoete kip met rode kool
          Deze zoete kip met rode kool is een lekker makkelijk en snel eenpansgerecht. Zonder veel afwas dus. Lekker met citroensap voor een ietwat zoetzure saus!
        • Rijst en kip op z’n Surinaams
          Massala kip met spinazie en gele rijst. Net even anders dan een Surinaams broodje hete kip, maar minstens net zo lekker. En geschikt als volwaardig hoofdgerecht!
        • Gekarameliseerde ketjapkip
          In dit recept marineren we de kip in ketjap, knoflook, sambal, citroensap en een snuf zout. Dat wordt 100% goed. Zeker met gebakken uitjes en zoetzure paksoi!

      Nog meer recepten met kipfilet?

      Nog meer inspiratie nodig? Check dan al onze kip recepten en laat je inspireren door een heleboel verrassende gerechten. Van kip teriyaki en tandoori met een twist tot aan een poké bowl met krokante kip. En van wok tot bbq. Bekijk ze dus snel allemaal!

      Veelgestelde vragen over dit onderwerp

      Hoe maak je rijst met kip?

      Je kunt op heel veel manieren rijst met kip maken. Vaak kook je de rijst en ondertussen bak je de kip met groenten, kruiden en een (wok)saus. Maar je kunt de kip ook samen met wat groenten stoven in een saus zoals in een curry, samen met de rijst koken zoals in een risotto en paella of juist samen met voorgekookte rijst bakken zoals bij een nasi of ander fried rice gerecht. Heel veel mogelijkheden dus!

      Hoe lang kun je rijst met kip bewaren?

      Heb je een restje over? Of wil je mealpreppen voor de rest van de week? Je kunt je bereide rijst met kip dan vaak tot wel 2 dagen in de koelkast bewaren, mits het in een goed afgesloten bakje of zakje zit. Zo blijft het in de vriezer trouwens nog wel veel langer goed; tot wel 3 maanden later kun je het dan nog prima eten! Lees hier meer over rijst bewaren en opwarmen.

      Is rijst met kip gezond?

      In de basis zijn zowel rijst (met name zilvervliesrijst) als kip gezond. Maar of ze samen ook een gezonde maaltijd vormen, is afhankelijk van wat je erbij serveert. Met voldoende groenten erbij heb je een volwaardige, gezonde maaltijd. Doe je daar echter een saus bij op basis van volle room, dan wordt het al minder gezond. Daarom vind je bij al onze recepten ook meteen de voedingswaarde!

      Hoeveel calorieën zitten er in rijst met kip?

      Hoeveel kilocalorieën er in rijst met kip zitten is afhankelijk van de soort rijst, de kip en wat voor groenten, kruiden, sauzen en andere smaakmakers je gebruikt. Gemiddeld zitten er in 100 gram gekookte rijst ongeveer 135 kilocalorieën en 100 gram bereide kipfilet bevat ongeveer 160 kilocalorieën. Daarmee komen de meeste gerechten uit tussen de 500 en 800 calorieën per portie.