2018 Logo Lassie Nr1 Witte ondergrond Pay off
Lassie

Kipfilet bakken: zo houd je kip mals en sappig

1 mei 2025 – Leestijd 4 min
704 Lassie Volkoren Couscous Geroosterde pompoen met abrikoos en kip

Kip is in Nederland misschien wel het meest gegeten stukje vlees. Toch blijkt kipfilet bakken nog niet zo makkelijk. Het vlees wordt soms al snel te droog. Daarom laten we je graag zien hoe je die kipfilet wél mals en sappig houdt. In de pan en in de oven.

Kipfilet bakken in de pan

Zo moet moet je kipfilet bakken in de pan om het vlees mals en sappig te houden:

1. Breng de kip op smaak
Kip heeft vaak wel wat smaakmakers nodig. Wrijf beide kanten van de kip met je favoriete kruiden en specerijen. Of in ieder geval peper en zout.

2. Zet een pan op het vuur
Zet een pan op middelhoog vuur en laat goed heet worden. Het liefst een pan met een dikke bodem. Die verdeelt de hitte namelijk goed. Voeg olie en/of boter toe en wacht tot de boter is gesmolten, tot de vloeibare bakboter stopt met borrelen of tot de olie goed heet is (maar niet rookt).

3. Leg de kip in de pan

Leg de kip in de pan en bak de kipfilet op hoge temperatuur in 2-3 minuten eerst aan één kant goudbruin zonder de kip te draaien of met de pan te schudden. Op die manier schroeit het vlees snel dicht en blijven de sappen beter behouden. Als er een krokant korstje op komt, laat de kip vanzelf los en kun je ook de andere kant goudbruin bakken.

4. Draai het vuur laag

Als je de kip aan beide kanten mooi goudbruin hebt gebakken, draai je het vuur laag en bak je de kip nog in 4 tot 6 minuten zodat ‘ie van binnen goed gaar is.

5. Laat het vlees rusten

Haal het vlees uit de pan en laat de kipfilet een minuutje of 5 rusten voordat je het aansnijdt. Net als met een biefstuk. Daardoor verdelen de sappen zich namelijk weer en wordt het blijft het vlees extra mals.


Extra tips

Zeker weten dat je de lekkerste kipfilet bakt? Met deze tips wordt je kip nóg malser:

  • Marineer het vlees een half uur tot 2 uur van tevoren. Olie houdt het vlees namelijk vochtiger tijdens het bakken. Zure ingrediënten zoals citroensap, azijn of yoghurt breken helpen ook om eiwitten in de kip af te breken, waardoor het vlees ook malser blijft.
  • Klop de kipfilet dunner door het tussen twee stukken folie of bakpapier te leggen en er zachtjes met een deegroller op te slaan. Daardoor gaart de kip namelijk gelijkmatig en heb je minder kans op droge stukken.
  • Prik niet met een vork in je kip, maar draai de filet om met een tang. Daardoor blijft het vocht in de kipfilet zitten en heb je straks malser vlees.
  • Bak de kip met de deksel op de pan. Op die manier gaart het vlees in zijn eigen stoom en voorkom je dat het uitdroogt.

Kipfilet bakken in de oven

Kipfilet bakken in de oven kan natuurlijk ook. Verwarm hiervoor de oven op 200°C en smeer je kipfilet ondertussen in met olie of boter en je favoriete kruiden. Leg het vlees in een ovenschaal of op een bakplaat met bakpapier en dek af met aluminiumfolie om uitdroging te voorkomen. Schuif in de oven en bak de kipfilet in ongeveer 20 minuten gaar. Verwijder de aluminiumfolie halverwege om een mooi kleurtje te krijgen.

3 recepten met gebakken kip

Ook vanavond kipfilet bakken? Met deze 3 makkelijke, lekkere en gezonde recepten komt het altijd goed.

548 Zilvervliesrijst Quinoa Granen Italiaanse citroenkip tomaten basilicumsaus olijven

Italiaanse citroenkip met tomaten-basilicumsaus en olijven

Door de kip eerst te marineren in een marinade van citroen en knoflook wordt de kipfilet in dit recept voor Italiaanse citroenkip met tomaten-basilicumsaus en olijven extra mals. Dit gerecht ziet er dus niet alleen luxe uit, maar is ook nog eens bijzonder lekker!

704 Lassie Volkoren Couscous Geroosterde pompoen met abrikoos en kip

Volkoren couscous met geroosterde pompoen, abrikoos en kip

Vanavond een keertje uitpakken? Maak dan deze volkoren couscous met geroosterde pompoen, abrikoos en kip. Lekker met kruidige kerrie, pittige rucola en een handje krokante pompoenpitten. Een echt feestje op je bord.

Zilvervliesrijst Kipfilet Met Spitskool En Cashewnoten

Kipfilet met spitskool en cashewsaus

Bij dit recept voor kipfilet met spitskool en cashewsaus bak je de kip in een grillpan in plaats van een gewone koekenpan. Gewoon op precies dezelfde manier. Net zo makkelijk en net zo lekker. Maar dan wel met van die grillstrepen op het vlees. Daar loopt het water je van in de mond. Toch?

Meer inspiratie nodig?

Check dan al onze kipfilet recepten!