Zoete aardappel bereiden is makkelijker dan je denkt. Je kunt de groente koken, bakken of roosteren in de pan. Weten hoe dat werkt? Lees verder en ontdek meteen 3 lekkere recepten voor het avondeten!
Zoete aardappel bereiden op 3 manieren
Zo moet je zoete aardappel koken, bakken of roosteren in de oven:
Zoete aardappel koken
Zoete aardappel koken is heel simpel:
- Verwijder de schil met een schilmesje of dunschiller en snijd de zoete aardappelen in gelijke stukken.
- Breng een pan met ruim water aan de kook.
- Voeg de zoete aardappelstukken toe, breng opnieuw aan de kook en laat 15-20 minuten doorkoken met de deksel op de pan.
- Check na 15 minuten regelmatig of ze zacht en gaar zijn door er met een vork in de prikken.
- Giet de aardappelen af als ze gaar zijn.
Je kan er nu bijvoorbeeld ook stamppot van maken. Of je kookt de zoete aardappelen in bouillon en pureert ze tot zoete aardappelsoep!
Zoete aardappel bakken (in de pan)
Je kan ook zoete aardappel bakken in de pan. Dat doe je als volgt:
- Verwijder de schil met een schilmesje of dunschiller en snijd de zoete aardappelen in dunne plakken of kleine blokjes.
- Verhit een scheutje olijfolie in een koekenpan op middelmatig vuur.
- Voeg de zoete aardappel toe en breng op smaak met peper, zout en je favoriete smaakmakers.
- Schep om en bak de zoete aardappel in 10-15 minuten gaar. Schep ook tussendoor regelmatig om, zodat de blokjes of plakjes gelijkmatig garen en overal lekker krokant worden.
Zoete aardappel roosteren in de oven of airfryer
Zoete aardappel roosteren in de oven of airfryer zorgt voor een crispy buitenkant met een zachte binnenkant en een lekker zoete, nootachtige smaak. Bovendien is het heel makkelijk:
- Verwarm de oven of airfryer voor op 200 graden.
- Schil de zoete aardappel, snijd ze in blokjes of partjes en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak je ze in de airfryer? Doe ze dan in een grote mengkom.
- Besprenkel met een klein beetje olie en breng op smaak met peper, zout en kruiden.
- Schep om zodat alle blokjes/partjes bedekt zijn. Schuif alles in de oven of leg ze in het mandje van de airfryer.
- Bak de zoete aardappel in 20-25 minuten gaar. Hussel ze tussendoor om ervoor te zorgen dat ze aan alle kanten mooi karameliseren!
Tip: Je kan zoete aardappel ook poffen in de oven. Houd ze dan heel, wrijf ze in met olie en kruiden en prik een paar keer in met een vork. Wikkel ze in aluminiumfolie zodat er geen lucht uit kon komen (maar ook weer niet té strak!) en leg ze in de oven. Afhankelijk van de grootte zijn ze na 30-60 minuten gaar.
Lees ook Is zoete aardappel gezond?
3 recepten voor het avondeten
Vanavond iets met zoete aardappel bereiden? Laat je inspireren door deze 3 lekkere, gezonde en makkelijke recepten. Altijd goed.
Massaman curry
Massaman is een milde, vegetarische curry die veel in Thailand wordt gegeten. Traditioneel met aardappel en ui, maar in deze massaman curry gebruiken we zoete aardappel, rode ui en sugarsnaps voor nog meer veggies!
Parelcouscoussalade met geroosterde zoete aardappel en mozzarella
Zoete aardappel bereiden in de oven? Maak dan deze parelcouscoussalade met geroosterde zoete aardappel en mozzarella. Een heerlijk frisse salade met ook rucola, citroen en zongedroogde tomaten. Perfect voor op die warme zomerdagen!
Zoete aardappelcurry met kip en haverrijst
Geen tijd of zin om te koken? Maak dan deze zoete aardappelcurry met kip en haverrijst. Een gezonde en makkelijke maaltijd met weinig ingrediënten die je in 20 minuten op tafel hebt staan. Ook lekker met ei in plaats van kip!
Meer gerechten zien?
Vanavond wel zoete aardappel bereiden, maar staat je favoriet er niet tussen? Check dan al onze zoete aardappel recepten en laat je verrassen door nog veel meer lekkere gerechten!