2018 Logo Lassie Nr1 Witte ondergrond Pay off
Lassie

Is pompoen gezond?

7 aug. 2024 – Leestijd 3 min

Is pompoen gezond? In het kort: ja. Maar hoe gezond is pompoen precies? En hoe zit het met de pompoenpitten? Daar geven we je graag antwoord op.

694 Lassie Orzo Pompoenstoof rozemarijn en kikkererwten

Hierom is pompoen gezond

Flespompoenen, muskaatpompoenen, spaghettipompoenen… er zijn heel veel soorten pompoenen met allemaal weer net iets andere voedingswaardes. Maar over het algemeen zijn al die pompoenen gezond:

  1. Goed voor de ogen
    Pompoenen zouden goed zijn voor de ogen. Dat komt omdat er veel vitamine A in de vruchten zit. Bijzonder veel zelfs. Die vitamine houdt de vochtbalans in de ogen op peil en zorgt er op die manier voor dat je scherp blijft zien. Ook als het iets donkerder wordt. En dat wordt het natuurlijk nogal gauw in de herfst en winter…

  2. Goed voor de huid
    Pompoen is ook gezond voor de huid dankzij de hoeveelheid bètacaroteen. Dat is het stofje dat pompoenen hun oranje kleur geeft, maar ook bekend staat als pro-vitamine A. Dat betekent dat bètacaroteen wordt omgezet in vitamine A. Dat is niet alleen goed voor je gezichtsvermogen, maar verhoogt ook de weerstand van je huid. Met andere woorden: pompoenen zorgen voor een gezondere huid die beter beschermd is tegen UV-straling van de zon.

  3. Vol vitamine E
    Naast vitamine A zit er over het algemeen ook veel Vitamine E in pompoen. Vitamine E werkt als antioxidant. Het beschermt je lichaam tegen schade aan cellen en weefsels. Van binnenuit én van buiten, want het zorgt ook voor meer stevigheid en elasticiteit van de huid. Een soort natuurlijk anti-aging dus!

  4. Betere weerstand
    Bij een betere weerstand denken we vaak aan vitamine C. Logisch, want dat is een belangrijke vitamine voor je afweer en je raadt het al: pompoenen zitten er vol mee. Maar dat is nog niet alles. Ook vitamine A en E (zie hierboven) dragen bij aan een betere werking van het immuunsysteem. Regelmatig pompoen op het menu scheelt je deze winter dus misschien wel een verkoudheidje. Of twee.

  5. Laag in calorieën
    Pompoenen zijn heel voedzaam, maar bevatten ook maar weinig calorieën. Je kunt er dus lekker veel van eten (en zo meer dan genoeg van al die vitamines mee binnenkrijgen) zonder dat je het terugziet op de weegschaal. Daarbij zorgen de vezels ervoor dat je langer een verzadigd gevoel hebt en je minder snel zin hebt om te snacken. Win-win.
697 Lassie Orzo Saffraanorzotto met pompoen garnalen en citroengremolata
614 Poke bowl rijst Pompoen pokébowl kruidige tofu mango

En vergeet de pompoenpitten niet!

We hebben het nu vooral gehad over de voedingsstoffen in de schil en het vruchtvlees van pompoenen. Maar ook dit pitjes kun je zeker toevoegen aan je gerecht. Pompoenpitten zitten namelijk boordevol vezels en eiwitten, maar zijn ook rijk aan vitamines (B3 en B11) en mineralen als fosfor, ijzer, magnesium en zink. Echte gezondheidsbommetjes dus!

Tip: Lees ook Zelf pompoenpitten roosteren in de oven of pan!

3 gezonde pompoen recepten

Laat je lekker inspireren door deze lekkere, makkelijke en gezonde pompoen recepten:

Thaise Pompoensoep Pandanrijst Extra Vezels

Thaise pompoensoep met pandanrijst

Als pompoen gezond is, dan is deze vegetarische Thaise pompoensoep met pandanrijst dat zeker. Daarin blijven alle voedingsstoffen namelijk behouden. Bovendien voeg je er eenvoudig wat extra veggies als paprika of peultjes aan toe voor nog meer vitamientjes… en smaak!

Bekijk het recept

694 Lassie Orzo Pompoenstoof rozemarijn en kikkererwten

Orzo met pompoenstoof, rozemarijn en krokante kikkererwten

Is het buiten nat en koud? Dan kun je je lekker opwarmen aan de pompoenstoof met orzo, rozemarijn en krokante kikkererwten waarbij je de groenten stooft in een smaakvolle tomatensaus met komijn, paprikapoeder en venkelzaad. Een bordje comfort food - maar dan verantwoord.

Bekijk het recept

Quinoa Runderreepjes Spruitjes En Pompoen

Runderreepjes met quinoa, spruitjes en pompoen

Dit gerecht met kerrie en rozemarijn is laag in calorieën, zit bomvol eiwitten en staat binnen 20 minuten op tafel. Dat maakt het hem ideaal voor als je net uit de gym komt of die dag gewoon hard gewerkt hebt. Bestrooi met geroosterde pompoenpitten voor een lekkere en gezonde crunch!

Bekijk het recept

Nog meer inspiratie nodig?

Check dan al onze gezonde pompoen recepten en laat je verrassen door smeuïge risotto’s, herfstige traybakes en kruidige curry’s. Om maar eens wat te noemen.