2018 Logo Lassie Nr1 Witte ondergrond Pay off
Lassie

Edamame bonen bereiden: zo doe je dat

1 nov. 2023 – Leestijd 3 min

Lekker als gezond tussendoortje of door je Aziatische salade: edamame of sojaboontjes. Maar hoe moet je eigenlijk die edamame bonen bereiden?

673 Poke bowl rijst Kant en klaar Traybake Poké gerookte kip sesamsaus

Wat zijn edamame bonen?

Edamame bonen zijn jonge sojabonen die nog in de peul zitten en worden geoogst voordat de peulen volledig rijp zijn. Verse sojabonen dus. Je kunt ze met peul eten als gezonde snack, maar wij gebruiken vaak alleen de boontjes zelf voor bijvoorbeeld een lekkere roerbakschotel of een zelfgemaakte poké bowl.

Edamame bonen bereiden: vers, uit blik of uit de diepvries?

Hoe je edamame bonen hangt af van welke je koopt. Verse bonen en diepvries edamame moet je bijvoorbeeld eerst koken, stomen of roerbakken. Haal je ze uit blik of zak? Dan zijn ze vaak al voorgekookt en kun je ze zo gebruiken in een salade of wokschotel. Je kunt ze gewoon opwarmen in de pan, bij de rest van je gerecht. Of je doet ze in een schaaltje in de magnetron. Na ongeveer 1 minuut op 750W zijn ze dan al klaar!

Edamame bonen koken

Wil je edamame bonen koken? Dat is heel makkelijk. Breng hiervoor een pan met ruim water aan de kook. Voeg de sojaboontjes toe en kook ze in 3-5 minuten gaar. Proef na 3 minuten of ze al gaar zijn. Het lekkerste zijn ze als ze nog een beetje een bite hebben. Klaar? Giet ze dan af in een zeef en spoel ze na met koud water. Zo voorkom je dat ze nog nagaren en te zacht worden!

Stomen

Je kunt ook edamame bonen bereiden door ze te stomen. Hiervoor zet je een pan met een dun laagje water op het vuur. Vervolgens zet je een stoommandje (of bolzeef) op de pan en dek je alles af met een deksel. Na 5-6 minuten stomen zijn ze vaak al mooi gaar en klaar om te serveren!

Bakken

Edamame bonen roerbakken of wokken is ook mogelijk. Verhit hiervoor een scheutje olie in een wok of koekenpan. Als de olie goed heet is, voeg je de (bevroren) boontjes toe en roerbak je alles een minuut of 5. Eventueel met andere groenten en je favoriete smaakmakers. Of strooi er op het eind met sesamzaadjes en/of chilivlokken overheen!

5 recepten met edamame boontjes

Vanavond edamame bonen bereiden? Laat je lekker inspireren door deze 5 makkelijke, snelle en gezonde recepten. Altijd goed!

676 Poké Bowl rijst pokébowl met katsu curry en edamamebonen

Poké bowl met katsu curry en edamamebonen

Edamame en poké bowls zijn twee handen op één buik. De frisgroene boontjes geven je bowl namelijk kleur én een een lekkere bite. Probeer onze poké bowl met katsu curry en edamamebonen maar eens. Lekker met (vega) kipschnitzel en de populaire katsu currysaus!

608 Poke bowl rijst kant en klaar Pokébowl tonijn edamame sushigember

Poké bowl met tonijn, edamame en sushigember

Geen tijd om te koken? Dan hoef je echt niet een poké bowl af te halen of te bestellen. Deze poké bowl met tonijn, edamame en sushigember

staat namelijk al binnen 10 minuten op tafel. Zonder dat je er een fornuis voor nodig hebt zelfs!

Minuutje Zilvervliesrijst Quinoa Chorizo Edamame En Tomaatjes

Chorizo met edamame en tomaatjes

Wist je dat je edamame bonen ook heel goed passen bij Mediterrane gerechten? Nee? Maak vanavond dan eens ons recept voor chorizo met edamame en tomaatjes. Een lekkere, snelle roerbak met Spaanse twist die je in één pan kunt bereiden!

Zilvervliesrijst Zwarte Bonen En Aubergine

Zilvervliesrijst met bonen en aubergine

Voor deze zilvervliesrijst met zwarte bonen en aubergine kun je verschillende soorten bonen gebruiken. In dit vegan recept gebruiken we zwarte bonen, maar voeg gerust wat sojaboontjes toe. Of vervang ze helemaal door edamame bonen. Waar je maar zin in hebt!

610 kant en klaar poke bowl rijst Beef pokébowl krokante nori zoetzure radijs

Beef poké bowl met krokante nori en zoetzure radijs

Deze beef poké bowl met krokante nori en zoetzure radijs zit bom- en bomvol smaak. De lichtzoete rijst gaat heerlijk samen met de radijs, de pittige srirachasaus en de umami van de gebakken champignons. Tel daar een goed gebakken biefstuk bij op en je weet het: dit wordt lekker.

Nog meer inspiratie?

Check dan ook deze sojabonen recepten!