2018 Logo Lassie Nr1 Witte ondergrond Pay off
Lassie

Zo kun je groene asperges bereiden (5 manieren)

1 apr. 2023 – Leestijd 3 min

Jij wilt iets maken met groene asperges of groene aspergetips. Lekker! Maar hoe kun je het best die groene asperges bereiden? Dat laten we je zien én we geven je er meteen 5 makkelijke recepten bij!

95 Risottorijst Risotto zalm groene asperges

Wat zijn groene asperges?

Groene asperges zijn asperges die boven de grond groeien in plaats van onder de grond zoals bij witte asperges. Daardoor krijgen ze een groene kleur en ook een wat sterkere, ietwat kruidige smaak. Ze passen daardoor goed bij vis, maar bijvoorbeeld ook in een Aziatische roerbak of smeuïge risotto. Je kunt er dus alle kanten mee op!

Hoe moet je groene asperges bereiden?

Groene asperges bereiden is gelukkig niet zo moeilijk. Je hoeft ze niet te schillen, maar snijd wel even de houterige onderkant eraf. Die is niet zo lekker. Daarna kun je ze koken, stomen, grillen, bakken of roosteren in de oven:

  1. Koken
    Groene asperges koken is heel makkelijk. Breng een pan met water en een snuf zout aan de kook en voeg de asperges toe. Hoe lang ze dan moeten koken? Na 2-3 minuten zijn ze beetgaar en nog lekker knapperig. Na 5-6 minuten zijn ze heerlijk zacht!

  2. Stomen
    Gestoomd zijn ze ook heel lekker. Zet hiervoor een stoompan op het vuur en stoom de groente beetgaar in ongeveer 4-5 minuutjes. Ze behouden dan een lekkere bite!

  3. Grillen
    Ook lekker: groene asperges grillen. Kan gewoon in een grillpan of op de bbq. Smeer de stengels dan in met olie of een marinade en grill ze in 8-10 minuten lekker gaar. Wel regelmatig draaien!

  4. Bakken
    Wil je groene asperges bakken? Ook dat kan. Verhit dan gewoon wat olie of boter in een koekenpan en voeg de asperges toe. Na ongeveer 10 minuutjes zijn ze klaar. Wokken gaat sneller. In een gloeiend hete wok zijn ze namelijk al na een minuut of 3 beetgaar!

  5. Roosteren in de oven
    Je kunt groene asperges ook roosteren in de oven. Zet je oven daarvoor op 220°C, leg de asperges op een bakplaat of in een ovenschaal en besprenkel met olie. Breng eventueel op smaak met peper, zout en kruiden. Schuif alles in de oven en na 20 minuutjes kun je aan tafel!
  6. Groene asperges bewaren
    Je kunt ze het best direct bereiden, maar anders blijven groene asperges ook nog 1-3 dagen goed in je koelkast. Wikkel ze dan wel in een vochtige doek, want zo blijven ze stevig en lekker knapperig. Wil je ze nog langer bewaren? Kook ze dan even kort voor (2-3 minuutjes), laat afkoelen en doe ze in een luchtdicht afgesloten bakje of zakje in de diepvries. Op die manier blijven ze wel een jaar houdbaar!

5 recepten

Zo. Nu weet je hoe je groene asperges moet bereiden. Tijd om de keuken in te duiken en aan de slag te gaan. Met deze 5 recepten wordt het altijd een succes!

Stazak Basmati Kokos Citroengras Oosterserundvleesreepjes Met Groene Asperges Uit De Wok

Oosterse rundvleesreepjes met asperges en spinazie

Zin in een snelle hap? Maak dan deze Oosterse rundvleesreepjes met asperges en spinazie. Een lekker wokgerecht dat je in 15 minuutjes al op tafel kan zetten. Ook lekker met shiitake en een gebakken eitje in plaats van het vlees!

Je vindt het recept hier.

522 Orzo Knapperige romainsalade kip orzo ansjovisdressing

Orzo met knapperige romainesalade, kip en ansjovisdressing

Groene asperges doen het ook heel goed in een salade. Zo geven ze bijvoorbeeld een lekkere bite aan onze orzo met knapperige romainesalade, kip en ansjovisdressing. Een gezonde versie van de bekende caesar salad!

Je vindt het recept hier.

95 Risottorijst Risotto zalm groene asperges

Risotto met zalm en groene asperges

Ga op de Italiaanse tour en maak vanavond eens deze risotto met zalm en groene asperges! Een heerlijk bordje comfort food om lekker samen van te genieten. Schenk er een wijntje bij in en je hebt gegarandeerd een romantische avond.

Je vindt het recept hier.

Toverrijst Kokant Gebakken Tofu Blokjes Met Geroosterde Gele Paprika

Krokante tandoori tofublokjes met geroosterde groente

Voor deze krokante tandoori tofublokjes met geroosterde groente smeren we groene asperges en paprika in met Indiase currypasta. Zo geven we ze extra smaak mee als we de groente roosteren in de oven. Moet je eens geprobeerd hebben!

Je vindt het recept hier.

634 Groene jambalaya feta amandel

Groene jambalaya met feta en amandel

Jambalaya is een rijstschotel die vooral veel in Amerika wordt gegeven. Vaak met vis en vlees, maar je kunt ‘m natuurlijk ook vegetarisch maken. Check deze groene jambalaya met feta en amandel maar eens!

Je vindt het recept hier.

Meer inspiratie nodig?

Staat je favoriete recept er niet tussen, maar wil je vanavond wel groene asperges bereiden? Check dan hier al onze gerechten met groene asperges en laat je inspireren!