2018 Logo Lassie Nr1 Witte ondergrond Pay off
Lassie

Wortel bereiden: koken, bakken & roosteren

29 jul. 2024 – Leestijd 3 min

Wortels zijn lekker en gezond. Maar hoe moet je ze koken of bakken? En hoe moet je zo roosteren in de oven? Met andere woorden: hoe moet je wortel bereiden? Daar geven we je graag antwoord op.

535 Voorgestoomde Couscous Snelle kip ras el hanout couscous

Koken, bakken & roosteren in de oven

Over het algemeen kun je wortels bereiden door ze te koken, (roer)bakken of roosteren in de oven. Dat doe je zo:

  • Wortels koken
    Wortels koken is misschien wel het allermakkelijkste. Verwijder eventueel groen, maak ze schoon en schil ze (optioneel). Doe de wortels dan in een grote pan en voeg water toe tot ze net onder staan. Breng aan de kook en laat met de deksel op de pan nog ongeveer 10 minuten doorkoken. Ze zijn gaar als je er met er met een vork of mes makkelijk in kunt prikken.
  • Wortels bakken
    Je kunt wortels ook bakken. Snijd ze hiervoor in gelijke stukken, plakjes of dunne reepjes. Verhit een scheutje olie in een koekenpan of wok en voeg de wortel toe. Roer regelmatig om te voorkomen dat ze aanbakken. Kleine stukjes en dunne reepjes zijn op die manier vaak al in 6-8 minuten klaar. Grotere stukken hebben 10-15 minuten nodig.
  • Wortels roosteren in de oven
    Wortels roosteren is misschien wel het lekkerst. Verwarm hiervoor de oven voor op 200°C en snijd de wortelen eventueel in gelijke stukken (minimaal 3 cm, want anders verbranden ze) of rooster ze in hun geheel. Bekleed dan een bakplaat met een bakpapiertje, leg de wortels erop en besprenkel met olie en je favoriete smaakmakers. Bak de wortels nu in ongeveer 30 minuten gaar. Schud halverwege een keer om.
636 BIO Quinoa Geroosterde wortel salade
Basmatirijst Gegrilde Chipolata Worstjes Met Paprika En Bospeen

Stomen, stoven of rauw in je salade

Wortels zijn heel veelzijdige groenten. Je kunt bijvoorbeeld ook wortel bereiden door de groente te stoven in een lekkere saus (10-15 minuten), te smoren in een laagje boter (10-15) minuten of te stomen (15-20 minuten). Of je verwerkt wat rauwe worteltjes in een gerecht. Snijd ze dan in dunne reepjes (julienne). Zo geven ze je salade een stevige bite met een gezonde touch.

Smaaktips

Wortels hebben van zichzelf vaak een beetje een zoete smaak waarmee je haast eindeloos kunt combineren. Zo doen ze het bijvoorbeeld goed met peultjes of doperwtjes, maar gaan ze ook perfect samen met allerlei kruiden en smaakmakers. Peterselie, tijm en rozemarijn zijn vaak favoriet. Lekker met knoflook en/of een likje honing. Maar ook kerrie of een kruidenmix als garam masala of ras el hanout passen er goed bij!

Inspiratie: 3 wortel recepten

Met deze 3 lekkere en gezonde recepten is wortels bereiden een makkie:

535 Voorgestoomde Couscous Snelle kip ras el hanout couscous

Snelle kip met ras el hanout en couscous

Geen tijd om te koken? Maak dan eens deze snelle kip met ras el hanout en couscous. Terwijl je de kip en de bosuitjes bakt, kook je de peultjes en worteltjes gaar en bereid je de couscous in de magnetron. Klein beetje multitasken, maar dan kun je wel in 10 minuten aan tafel.

Bekijk het recept

Minuutje Zilvervliesrijst Snelle Groenteroerbak Met Zilvervliesrijst

Groenteroerbak met zilvervliesrijst

Ook deze groenteroerbak met zilvervliesrijst is zo klaar. De gezonde vegetarische roerbakschotel met broccoli, bosui, cashewnoten en plakjes wortel ligt namelijk dankzij ons Minuutje Zilvervliesrijst al in 15 minuten op je bord. Ook lekker met een gebakken ei!

Bekijk het recept

Toverrijst Kerriekip En Geroosterde Wortel

Kerriekip met geroosterde wortel

Voor dit recept roosteren we de wortels in de oven. Precies zoals z’n naam doet vermoeden. Odertussen heb je dan mooi de tijd om de rijst te koken en de kip te smoren in een romige kerrie-kokossaus. Een match made in heaven met de geroosterde wortel. Al zeggen we het zelf.

Bekijk het recept

Nog meer inspiratie nodig?

Staat je favoriet er niet tussen, maar wil je vanavond wel wortel bereiden? Check dan al onze wortel recepten en laat je verrassen door de lekkerste salades, stoofschotels en roerbakschotels.