Vanavond witlof bereiden? Lekker! Maar hoe moet je koken? Kun je de groente ook bakken? En hoe maak je witlof uit de oven? Daar geven we je graag antwoord op. Inclusief 3 lekkere, makkelijke en gezonde recepten!
Koken, bakken & grillen in de oven
Je kunt witlof bereiden door de groente te koken, te bakken in de pan of te roosteren in de oven:
- Witlof koken
Witlof koken is best simpel. Breng hier een pannetje met (gezouten) water aan de kook. Verwijder ondertussen bruine en droge blaadjes en snijd een stukje van het kontje af. Halveer de stronken in de lengte en voeg toe aan het kokende water. Na 10 tot 15 minuten is de witlof klaar. Giet af en laat goed uitlekken in een vergiet. Er kan namelijk nog wat heet water in blijven hangen!
- Witlof bakken
Je kunt ook witlof bakken in de ban. Dan blijft ‘ie wat steviger en lekker knapperig. Haal hiervoor de blaadjes die er niet zo fris uitzien van de groente af, verwijder het onderkantje en snijd de stronk in vieren. Verhit olie of boter in een grote pan en roerbak de witlof in 3-5 minuten gaar.
- Witlof roosteren
Geroosterde witlof uit de oven? Yes, please! Verwarm hiervoor je oven tot 220 graden. Halveer ondertussen de stronken en leg met het snijvlak naar boven op een bakplaat met bakpapiertje. Smeer in met olijfolie of je favoriete marinade, schuif de plaat in de oven en bak de stronken in ongeveer 20 minuutjes gaar en krokant. Zo simpel kan het zijn!
Hoe lang moet witlof koken?
Er zit best een verschil in een kooktijd van 10 of 15 minuten. Dat komt omdat niet alle stronken gelijk zijn. Kleine stronkjes zijn sneller klaar dan grote stronken. Ook maakt het uit of je ze halveert of heel laat. Daarbij houdt ook niet iedereen ervan als de witlof helemaal zacht gekookt is. Sommige mensen hebben liever dat de groente nog een beetje een bite heeft. Prik er dus af en toe even met je vork. Als het van binnen zacht aanvoelt, is ‘ie gaar!
Tip voor iedereen die witlof uit de oven maakt
Wil je die klassieke witlof uit de oven maken? Met ham en kaas? Kook de stronken dan eerst een paar minuutjes voor in een klein laagje water, laat vervolgens goed uitlekken en dep ze nog even droog met een keukenpapiertje. Zo weet je namelijk zeker dat ze straks goed gaar zijn én voorkom je dat ze te waterig zijn.
3x inspiratie
Vanavond witlof bereiden? Check dan deze 3 makkelijke, lekkere en gezonde recepten. Net even anders dan je misschien gewend bent, maar minstens net zo lekker!
Voorgestoomde quinoa met gekarameliseerde witlof, ham en gember
Geen tijd om te wachten op die witlof uit de oven? Maak dan eens dit recept voor quinoa met gekarameliseerde witlof, ham en gember. Die staat al in 15 minuten op tafel en bevat ook nog eens heel weinig calorieën. Gezond en snel koken kan dus wel.
Risotto met Parmaham, peer en witlof
De ietwat bittere smaak van witloof past heel goed bij zoete ingrediënten. Daarom maken we graag deze risotto met peer, honing, tijm en stiekem een klein scheutje prosecco. Want risotto maken is natuurlijk altijd een feestje.
Witlof met gerookte zalm en kruidenrijst
Een variant van de klassieke witlof uit de oven. Deze keer maken we hem namelijk niet met ham en aardappelpuree, maar met luchtige kruidenrijst en plakjes gerookte zalm. Uiteraard wel gewoon met een lekker laagje gesmolten kaas.