Je kunt broccoli bereiden door de roosjes te koken, stomen, bakken (wokken), roosteren en stoven. Lekker veelzijdig dus. Maar hoe doe je dat allemaal? Dat laten we je graag zien. En we geven je er meteen 3 heerlijke recepten bij!
Snijden & schoonmaken
Voordat je kunt beginnen met het bereiden van de broccoli, moet je hem snijden en schoonmaken. Dat is gelukkig heel makkelijk. Snijd met een scherp mesje de roosjes los. Je kunt dan zelf kiezen voor grote of kleine roosjes. Je kunt ook de steel gebruiken. Die zit ook vol gezonde voedingsstoffen. Verwijder hiervoor het harde onderkantje, schil ‘m en snijd de stam vervolgens in blokjes of plakjes.
Tip: Heb je een verse broccoli? Dan kun je hem nog even afspoelen om eventueel vuil en beestjes te verwijderen. Doe de roosjes hiervoor in een zeef of pan en spoel goed om met koud water.
Zo kun je broccoli bereiden
Broccoli bereiden is heel makkelijk. Zo moet je de groenten koken, stomen, bakken, roosteren en stoven:
- Koken
Broccoli koken is misschien wel het makkelijkst. Zet een pan met ruim water (en eventueel een snufje zout) op het vuur en snijd ondertussen de groente. Voeg de broccoli toe en breng opnieuw aan de kook. Na 3-4 minuten is de groente vaak beetgaar en na een minuut of 6 is ‘ie extra zacht. - Stomen
Je kunt je broccoli stomen met een stoommandje of met bolzeef en deksel. Zet hiervoor een pannetje met een dun laagje water op het vuur en zet daarop het mandje of de zeef. Voeg de groente toe, doe de deksel er weer op en stoom de broccoli in 6 minuten gaar. - Bakken, wokken & grillen
Ook lekker: broccoli bakken of wokken. Verhit hiervoor een scheutje olie in de pan en bak de roosjes in ongeveer 5-6 minuten gaar op hoog vuur. Blijf omscheppen om te voorkomen dat de roosjes aanbranden. Liever grillen? Smeer de broccoli in met olie (en kruiden) en bak ze 5-6 minuten in een gloeiendhete grillpan. Draai de roosjes halverwege om.
Tip: Je kunt de broccoli ook even 2-3 minuutjes voorkoken. Daardoor zijn ze wat zachter en ook sneller klaar! - Roosteren
Broccoli roosteren is ook erg lekker … en makkelijk! Je verwarmt hiervoor je oven voor op zo’n 200 graden. Doe ondertussen de gesneden roosjes in een kom en schep om met olie en kruiden. Leg een bakpapier op de bakplaat, verdeel de roosjes erover en rooster de groente in 15-20 minuten gaar en goudbruin. Schep tussendoor om en houd het de laatste minuten even goed in de gaten. Zeker de roosjes kunnen namelijk snel iets te hard gaan! - Stoven
Tot slot: broccoli stoven. Smelt hiervoor een klontje boter in een pan, doe de broccoli erbij en laat met de deksel op de pan ongeveer 10 minuten stoven op laag vuur. Of gooi de broccoli gewoon in je saus en laat 10 minuten op laag vuur pruttelen. Kan ook!
Lees ook: Is broccoli gezond?
3 makkelijke recepten
Zo. Nu kun je op meerdere manieren broccoli bereiden. Tijd om de keuken in te duiken. Check voor inspiratie deze 3 makkelijke, lekkere en gezonde recepten. Met vlees, vis en vegetarisch!