2018 Logo Lassie Nr1 Witte ondergrond Pay off
Lassie

Hoe moet je pastinaak bereiden?

8 nov. 2023 – Leestijd 3 min

Pastinaak. Een ‘vergeten groente’ waar je heel veel lekkere dingen mee kunt maken. Maar hoe moet je eigenlijk zo’n pastinaak bereiden? Hoe lang moet je ‘m koken? En kun je ze ook bakken of roosteren?

528 Notenrijst Rode pastinaakcurry cashewnoten koriander notenrijst

Wat is een pastinaak?

Pastinaak een witte groente die een beetje doet denken aan een wortel, maar dan met een iets zoetere, anijsachtige smaak. Daarbij bevatten pastinaken veel vitamine C en krijg je er ook heel wat vezels mee binnen. Supergezond dus! Bovendien zijn het echte herfst- of wintergroenten waarmee je alle kanten mee op kunt. Gebruik ze dus vooral eens in een soep, stoofschotel of stamppot. Ook lekker als geroosterde groente!

Hoe moet je pastinaak koken?

Pastinaak koken is best eenvoudig. Zo moet je ze koken:

  1. Maak eerst de pastinaken goed schoon. Borstel en spoel eventueel zand eraf of schil ze met een dunschiller.
  2. Snijd nu de boven- en onderkant eraf. Die zijn niet zo lekker. Snijd de groente vervolgens in gelijke stukken, zodat ze straks allemaal tegelijkertijd gaar zijn.
  3. Breng een pan met ruim water aan de kook en voeg de pastinaakstukjes toe.
  4. De kooktijd is afhankelijk van de grootte van je stukjes, plakjes of blokjes. Check daarom of ze al gaar zijn door er met een vork in te prikken. Zijn ze mooi zacht? Dan zijn ze klaar en kun je de pastinaak afgieten. Nog even uit laten dampen en je kunt aan tafel!

Hoe lang moet pastinaak koken?

Dat ligt eraan. Hele pastinaken en dikke stukken moeten meestal 15 tot 20 minuten koken. Kleinere stukken hebben ongeveer een minuut of 10 nodig. Soms iets meer, soms iets minder. Je kunt het dus het beste checken door er met een vork in te prikken. Net als met een aardappel!

Pastinaak bakken in pan of oven

Je kunt ook een pastinaak bakken. Voor bereiding in een pan snijd je ze na het schoonmaken in dunne plakjes. Vervolgens verhit je een scheutje olie in een pan met anti-aanbaklaag en (roer)bak je de plakjes in 10-15 minuten mooi goudbruin.

Pastinaak bereiden in de oven is nog makkelijker. Snijd de groente dan in plakjes, blokjes of dunne frietjes, halveer hem of leg hem in z’n geheel op de bakplaat. Besprenkel met olie en schuif alles zo’n 25-30 minuten in een oven die is voorverwarmd op 200 graden. Niet vergeten om tussendoor even om te draaien!

Moet je pastinaak schillen?

In principe kun je de schil gewoon eten. Je hoeft pastinaak dus niet per se te schillen. Maar deze witte jongens groeien wel onder de grond en daardoor kan er soms wat zand of grond op de groente blijven zitten. Dat krijg je er niet altijd even makkelijk afgeborsteld of gespoeld. In dat geval kun pastinaken dus beter wel even schillen met een dunschiller!

Inspiratie

Vanavond ook pastinaak bereiden? Probeer dan eens één van deze gerechten:

528 Notenrijst Rode pastinaakcurry cashewnoten koriander notenrijst
  • Thaise pastinaakcurry met cashewnoten
    Je kunt heel goed curry maken met pastinaken. Is weer eens een keer wat anders dan die stamppot. In deze Thaise pastinaakcurry stoven we de groente in een kruidige kokosmelk met rody currypasta en cashewnoten. Een heerlijke combi!
Zilvervliesrijst Linzen Geroosterde Wortels Met Linzenmix.jpg
  • Geroosterde wortels met linzenrijst
    Zet de oven maar vast aan, want het is tijd om te roosteren! Voor deze geroosterde wortels met linzenrijst gooien we de bakplaat goed vol. Met wortels en pastinaak, maar ook met rode uien en cherrytomaatjes. Lekker met pompoenpitten!
639 Voorgestoomde Couscous Winterse salade
  • Winterse salade met couscous, pastinaak en chilivlokken
    Liever gewoon pastinaak koken? Kan ook. Maak er dan eens deze winterse salade met couscous, pastinaak en chilivlokken mee. Een bijzonder gerecht met gegrilde sinaasappel en blauwe bessen. En eten er kinderen mee? Vervang de chilivlokken dan door ahornsiroop of honing!