2018 Logo Lassie Nr1 Witte ondergrond Pay off
Lassie

Hoe moet je pastinaak bereiden?

8 nov. 2023 – Leestijd 3 min

Pastinaak. Een ‘vergeten groente’ waar je heel veel lekkere dingen mee kunt maken. Maar hoe moet je eigenlijk zo’n pastinaak bereiden? Hoe lang moet je ‘m koken? En kun je ze ook bakken of roosteren?

528 Notenrijst Rode pastinaakcurry cashewnoten koriander notenrijst

Wat is een pastinaak?

Pastinaak een witte groente die een beetje doet denken aan een wortel, maar dan met een iets zoetere, anijsachtige smaak. Daarbij bevatten pastinaken veel vitamine C en krijg je er ook heel wat vezels mee binnen. Supergezond dus! Bovendien zijn het echte herfst- of wintergroenten waarmee je alle kanten mee op kunt. Gebruik ze dus vooral eens in een soep, stoofschotel of stamppot. Ook lekker als geroosterde groente!

Hoe moet je pastinaak koken?

Pastinaak koken is best eenvoudig. Zo moet je ze koken:

  1. Maak eerst de pastinaken goed schoon. Borstel en spoel eventueel zand eraf of schil ze met een dunschiller.
  2. Snijd nu de boven- en onderkant eraf. Die zijn niet zo lekker. Snijd de groente vervolgens in gelijke stukken, zodat ze straks allemaal tegelijkertijd gaar zijn.
  3. Breng een pan met ruim water aan de kook en voeg de pastinaakstukjes toe.
  4. De kooktijd is afhankelijk van de grootte van je stukjes, plakjes of blokjes. Check daarom of ze al gaar zijn door er met een vork in te prikken. Zijn ze mooi zacht? Dan zijn ze klaar en kun je de pastinaak afgieten. Nog even uit laten dampen en je kunt aan tafel!

Hoe lang moet pastinaak koken?

Dat ligt eraan. Hele pastinaken en dikke stukken moeten meestal 15 tot 20 minuten koken. Kleinere stukken hebben ongeveer een minuut of 10 nodig. Soms iets meer, soms iets minder. Je kunt het dus het beste checken door er met een vork in te prikken. Net als met een aardappel!

Pastinaak bakken in pan of oven

Je kunt ook een pastinaak bakken. Voor bereiding in een pan snijd je ze na het schoonmaken in dunne plakjes. Vervolgens verhit je een scheutje olie in een pan met anti-aanbaklaag en (roer)bak je de plakjes in 10-15 minuten mooi goudbruin.

Pastinaak bereiden in de oven is nog makkelijker. Snijd de groente dan in plakjes, blokjes of dunne frietjes, halveer hem of leg hem in z’n geheel op de bakplaat. Besprenkel met olie en schuif alles zo’n 25-30 minuten in een oven die is voorverwarmd op 200 graden. Niet vergeten om tussendoor even om te draaien!

Moet je pastinaak schillen?

In principe kun je de schil gewoon eten. Je hoeft pastinaak dus niet per se te schillen. Maar deze witte jongens groeien wel onder de grond en daardoor kan er soms wat zand of grond op de groente blijven zitten. Dat krijg je er niet altijd even makkelijk afgeborsteld of gespoeld. In dat geval kun pastinaken dus beter wel even schillen met een dunschiller!

Inspiratie pastinaak recepten

Vanavond ook pastinaak bereiden? Probeer dan eens één van deze gerechten:

528 Notenrijst Rode pastinaakcurry cashewnoten koriander notenrijst
  • Thaise pastinaakcurry met cashewnoten
    Je kunt heel goed curry maken met pastinaken. Is weer eens een keer wat anders dan die stamppot. In deze Thaise pastinaakcurry stoven we de groente in een kruidige kokosmelk met rody currypasta en cashewnoten. Een heerlijke combi!
Zilvervliesrijst Linzen Geroosterde Wortels Met Linzenmix.jpg
  • Geroosterde wortels met linzenrijst
    Zet de oven maar vast aan, want het is tijd om te roosteren! Voor deze geroosterde wortels met linzenrijst gooien we de bakplaat goed vol. Met wortels en pastinaak, maar ook met rode uien en cherrytomaatjes. Lekker met pompoenpitten!
639 Voorgestoomde Couscous Winterse salade
  • Winterse salade met couscous, pastinaak en chilivlokken
    Liever gewoon pastinaak koken? Kan ook. Maak er dan eens deze winterse salade met couscous, pastinaak en chilivlokken mee. Een bijzonder gerecht met gegrilde sinaasappel en blauwe bessen. En eten er kinderen mee? Vervang de chilivlokken dan door ahornsiroop of honing!

Veelgestelde vragen over dit onderwerp

Is pastinaak gezond?

Is een pastinaak gezond? Het korte antwoord: jazeker. Maar hoe gezond is pastinaak dan precies? Daar geven we je graag antwoord op.

Dankzij deze voedingsstoffen is pastinaak gezond:

  1. Vezels
    Pastinaak zit bom- en bomvol vezels. Met één portie tik je je al gauw 20 tot 25% van je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vezels aan. Daarmee zorg je voor een gezonde darmen en verminder je het risico op diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. En ook niet onbelangrijk: het zorgt voor een extra lang verzadigd gevoel, waardoor je minder snel weer behoefte hebt aan een snack. Kan helpen bij het afvallen!
  2. Vitamine C
    Pastinaken zijn ook echte krachtpatsers als het aankomt op vitamines en mineralen. De groente is met name rijk aan vitamine C. Die heb je nodig voor een sterke weerstand, maar helpt bijvoorbeeld ook bij de opname van ijzer in het bloed waardoor je lichaam genoeg zuurstof krijgt om goed te kunnen functioneren. Best belangrijk dus!
  3. Vitamine K
    Ook is de pastinaak een goede bron van vitamine K. Die kennen we vooral van de bloedstolling. Met voldoende vitamine K stolt je bloed precies goed. Niet te snel en niet te langzaam. Dat is vooral handig als je nog wel eens een ongelukje hebt, maar anders het helpt ook je bloedvaten gezond en sterk te houden.
  4. Foliumzuur (vitamine B11)
    Foliumzuur is belangrijk voor zwangere vrouwen. Het is namelijk een belangrijke stof voor de ontwikkeling van ongeboren baby’s. Maar ben je niet zwanger of überhaupt geen vrouw? Ook dan is deze vitamine natuurlijk goed voor je. Je hebt het bijvoorbeeld nodig voor groei en de aanmaak van witte en rode bloedcellen. Voor een goede werking van het lichaam dus!
  5. Verschillende mineralen
    Naast vitamines en vezels zitten er nog heel wat andere goede stofjes in die een pastinaak gezond maken. We hebben het over mineralen. Dat zijn kleine voedingsstoffen waar je niet veel van nodig hebt, maar die wel belangrijk zijn om je lijf te laten functioneren. In pastinaken zitten vooral mineralen als magnesium, fosfor en zink die helpen vermoeidheid te verminderen en zorgen voor sterke botten en gezond haar.


Is een pastinaak koolhydraatarm?

Of een pastinaak koolhydraatarm is te noemen, is maar hoe je het bekijkt. In vergelijking met een aardappel zitten er in ieder geval minder koolhydraten in. Per 100 gram bevatten gekookte aardappelen namelijk zo’n 17 gram koolhydraten en pastinaken ‘slechts’ 11 gram. In die zin maak je met pastinaken in plaats van aardappelen dus wel een stamppot of ovenschotel met minder koolhydraten … en ook nog eens minder calorieën!