2018 Logo Lassie Nr1 Witte ondergrond Pay off
Lassie

Zelf pompoenpitten roosteren in de oven of pan

5 jun. 2022 – Leestijd 2 min
Gojibessen Zonne Pompoenpitten

Geroosterde pompoenpitten koop je vaak kant-en-klaar in de supermarkt. Of ze zitten op het korstje van je favoriete brood. Kan ook. Maar je kunt ook zelf je eigen, verse pompoenpitten roosteren. Gewoon in de pan of oven. Zo hoef je niks weg te gooien van die grote oranje vriend en je hebt ook meteen een gezonde snack of een lekkere topping voor op je yoghurt. Win-win. Maar hoe moet je eigenlijk pompoenpitten roosteren?

Zelf pompoenpitten roosteren in de oven

Pompoenpitten roosteren in de oven is het makkelijkst. Je doet dat op de volgende manier:

  1. Lepel de pompoenpitten uit de pompoen en was ze in een vergiet of zeef tot er geen pompoenvlees meer aan zit.
  2. Breng een pannetje met gezouten water aan de kook en kook de pompoenpitten 20 minuten op laag vuur. Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden Celsius.
  3. Giet de pompoenpitten af en laat ze uitlekken. Maak ze vervolgens goed droog met een schone theedoek of wat keukenpapier.
  4. Bekleed een bakplaat met bakpapier en verdeel de pitten erover. Voeg een scheutje olijfolie, kruiden en specerijen toe en schep om zodat alle pitjes een laagje olie hebben.

Rooster de pitten nu in de hete oven. In ongeveer 15-20 minuten kleuren ze bruin en zijn ze klaar. Houd het dus even goed in de gaten en schep halverwege om. Zo worden ze aan alle kanten lekker crunchy. Je kunt ze direct eten of even af laten koelen en bewaren in een luchtdicht bakje.

Kun je ook pompoenpitten roosteren in de Airfryer?

Zeker! Volg dan ook bovenstaande stappen, maar zet je Airfryer iets lager dan je oven. Ongeveer op 160°C. Niet hoger, want anders verbranden ze in plaats van te roosteren. Ze zijn dan ook weer na ongeveer een kwartiertje klaar. Vergeet niet tussendoor om af en toe om te schudden!

Pompoenpitten roosteren in de pan

Je kunt ook pompoenpitten roosteren in een pan. Maak ook hiervoor de pitten schoon, kook ze 20 minuutjes en maak ze vervolgens goed droog. In plaats van de oven aan te zetten, zet je nu een koekenpan op een halfhoog vuur. Verhit een scheutje olijfolie en voeg de pitten toe. Blijf schudden en draaien, want anders branden ze aan. Na een minuutje of 5 kunnen de pitjes poppen zoals popcorn. Ze zijn dan klaar.

Tip: Om te voorkomen dat ze uit de pan springen, kun je eventueel een deksel op de pan doen totdat alle pitten klaar zijn!

Kruiden & smaakmakers

Het is wel zo lekker om je geroosterde pitten op smaak te brengen met peper en zout, kruiden of andere smaakmakers. Je kunt hiervoor gewoon gebruiken wat je lekker vindt. Een mix van cayennepeper, komijn en paprikapoeder doet het bijvoorbeeld altijd goed. Speculaaskruiden en kaneel zijn ook lekker. En voor de zoetekauwen onder ons: giet er op het eind wat salted caramel over of breng ze op smaak met een lepeltje honing!

Pompoenpitten roosteren zonder koken

Kun je ook pompoenpitten roosteren zonder ze eerst te koken? Het antwoord: ja. Maar houd er dan wel rekening mee dat schilletje wat hard en taai blijft. Een beetje houterig zelfs. Daar houdt niet iedereen van. Door het koken gaat die schil geleidelijk open en kun je ze eventueel ook pellen. Dat is even een werkje, maar veel mensen vinden ze daardoor wel lekkerder!

Recepten met (geroosterde) pompoenpitten

Klaar met het roosteren van je pompoenpitten? Dan is het hoog tijd om ze te gebruiken. In deze recepten komen ze perfect tot hun recht: