Vanavond eens koken met venkel? Lekker! Maar wat kun je er eigenlijk allemaal mee? Of met andere woorden: hoe moet je venkel bereiden? Wij laten je graag zien hoe je de de witte groente moet koken, bakken, grillen, stoven of roosteren in de oven.
Eerst snijden & schoonmaken
Voor veel bereidingen moet je de venkel eerst schoonmaken en snijden. Dat doe je door eerst de groene stelen een stukje af te snijden. Vervolgens snijd je de knol doormidden, spoel je de groente af onder de kraan en verwijder je met je mes de harde onderkant. Je kunt nu de venkel snijden in plakken, repen of blokjes.
Venkel bereiden: 5 manieren
Je kunt venkel bereiden door de groente te koken, bakken, grillen, stoven of roosteren in de oven:
- Venkel koken
Venkel koken is heel makkelijk. Hiervoor maak je de groente eerst schoon en snijd je hem in dikke repen. Breng ondertussen een pan met (gezouten) water aan de kook en doe de venkel in de pan. Kook de groente in ongeveer 13-17 minuten gaar. Met een vork kun je erin prikken om te checken of de groente beetgaar is.
- Venkel bakken
Venkel bakken, roerbakken of wokken is ook erg lekker. Bovendien gaat het een stuk sneller dan koken. Als je de venkelknol in kleine blokjes of dunne reepjes snijdt, kun je deze in 6-8 minuten al gaar bakken in een scheutje olijfolie of boter.
- Venkel grillen
Je kunt venkel ook grillen in een grillpan of op de bbq. Snijd de venkelknol dan verticaal zodat je grote, dunne plakken krijgt. Bestrijk de plakken aan beide kanten met een beetje olie en breng eventueel op smaak met peper en zout. Grill de groente vervolgens in 4 à 5 minuutjes per kant bruin en gaar.
- Venkel stoven
Heb je alle tijd? Probeer dan de venkel eens te stoven! Gebruik hiervoor grotere stukken. Bijvoorbeeld een halve of kwart knol. Bak deze op hoog vuur aan in wat olie of boter en voeg na een minuut of 5 wat water, bouillon of witte wijn toe. Draai het vuur laag, doe de deksel op de pan en laat de groente 20-30 minuten rustig garen.
- Venkel in de oven roosteren
Misschien heb je wel eens gehoord van gegratineerde venkel. En misschien ook niet. Geloof ons in ieder geval maar, als we zeggen dat geroosterde venkel uit de oven echt heerlijk is. En je maakt het heel eenvoudig: snijd de groente in parten, besprenkel met olie en schuif het in de oven. Na 30-40 minuten op 180 ºC zijn ze vaak mooi zacht en gaar.
3 lekkere, makkelijke & gezonde recepten
Vanavond ook een keertje venkel bereiden? Laat je dan inspireren door deze lekkere, makkelijke en gezonde recepten.