2018 Logo Lassie Nr1 Witte ondergrond Pay off
Lassie

Venkel bereiden: 5 manieren

4 sep. 2024 – Leestijd 3 min
Zilvervliesrijst Linzen Geroosterde Venkel En Radicchio Met Linzenmix

Vanavond eens koken met venkel? Lekker! Maar wat kun je er eigenlijk allemaal mee? Of met andere woorden: hoe moet je venkel bereiden? Wij laten je graag zien hoe je de de witte groente moet koken, bakken, grillen, stoven of roosteren in de oven.

Eerst snijden & schoonmaken

Voor veel bereidingen moet je de venkel eerst schoonmaken en snijden. Dat doe je door eerst de groene stelen een stukje af te snijden. Vervolgens snijd je de knol doormidden, spoel je de groente af onder de kraan en verwijder je met je mes de harde onderkant. Je kunt nu de venkel snijden in plakken, repen of blokjes.

Venkel bereiden: 5 manieren

Je kunt venkel bereiden door de groente te koken, bakken, grillen, stoven of roosteren in de oven:

  1. Venkel koken
    Venkel koken is heel makkelijk. Hiervoor maak je de groente eerst schoon en snijd je hem in dikke repen. Breng ondertussen een pan met (gezouten) water aan de kook en doe de venkel in de pan. Kook de groente in ongeveer 13-17 minuten gaar. Met een vork kun je erin prikken om te checken of de groente beetgaar is.
  2. Venkel bakken
    Venkel bakken, roerbakken of wokken is ook erg lekker. Bovendien gaat het een stuk sneller dan koken. Als je de venkelknol in kleine blokjes of dunne reepjes snijdt, kun je deze in 6-8 minuten al gaar bakken in een scheutje olijfolie of boter.
  3. Venkel grillen
    Je kunt venkel ook grillen in een grillpan of op de bbq. Snijd de venkelknol dan verticaal zodat je grote, dunne plakken krijgt. Bestrijk de plakken aan beide kanten met een beetje olie en breng eventueel op smaak met peper en zout. Grill de groente vervolgens in 4 à 5 minuutjes per kant bruin en gaar.
  4. Venkel stoven
    Heb je alle tijd? Probeer dan de venkel eens te stoven! Gebruik hiervoor grotere stukken. Bijvoorbeeld een halve of kwart knol. Bak deze op hoog vuur aan in wat olie of boter en voeg na een minuut of 5 wat water, bouillon of witte wijn toe. Draai het vuur laag, doe de deksel op de pan en laat de groente 20-30 minuten rustig garen.
  5. Venkel in de oven roosteren
    Misschien heb je wel eens gehoord van gegratineerde venkel. En misschien ook niet. Geloof ons in ieder geval maar, als we zeggen dat geroosterde venkel uit de oven echt heerlijk is. En je maakt het heel eenvoudig: snijd de groente in parten, besprenkel met olie en schuif het in de oven. Na 30-40 minuten op 180 ºC zijn ze vaak mooi zacht en gaar.

3 lekkere, makkelijke & gezonde recepten

Vanavond ook een keertje venkel bereiden? Laat je dan inspireren door deze lekkere, makkelijke en gezonde recepten.

708 Lassie bijnaklaar paella paella met venkel en gerookte zalm liggend beeld

Paella met venkel en warmgerookte zalm

Venkel en zalm zijn twee handen op één buik. De anijsachtige smaak past ontzettend goed bij de vis. Dat maakt deze paella misschien wel één van onze favoriete recepten met de groente. Probeer het zelf!

Bekijk het recept

Zilvervliesrijst Linzen Geroosterde Venkel En Radicchio Met Linzenmix

Geroosterde venkel en radicchio met linzenrijst (vega)

Voor deze vega venkelsalade rooster je de groente samen met radicchio. Dat is een soort rode witlof uit Italië. Kun je die nou niet vinden? Gebruik dan een kropje little gem. Die is geroosterd ook erg smaakvol!

Bekijk het recept


Zilvervliesrijst Venkel Munt Geroosterde Roodbaarsfilet

Roodbaars met venkel en zilvervliesrijst

Indruk maken op je vriend(in) vanavond? Zet dan eens deze roodbaars met venkel en zilvervliesrijst op tafel. Frisse tomatensalade erbij en je scoort sowieso wat bonuspunten. Bovendien is ‘ie makkelijker te maken dan je denkt!

Bekijk het recept

En nog meer inspiratie
Staat je favoriet er niet tussen? Geen zorgen. Check dan gewoon al onze venkel recepten en laat je verrassen door bijvoorbeeld zalmpakketjes met parelcouscous, risotto’s of een Hollands vispotje!