2018 Logo Lassie Nr1 Witte ondergrond Pay off
Lassie

Bimi bereiden op 5 manieren

5 jun. 2023 – Leestijd 3 min

Jij gaat iets met bimi maken. Goed idee, want het is een lekkere en gezonde groente. Maar hoe moet je die bimi bereiden? Moet je de groente roerbakken, koken of roosteren in de oven? Dat laten we je zien. Inclusief 5 makkelijke recepten!

615 Poke bowl rijst Teriyaki pokébowl kip gegrilde bimi cashewnoten

Wat is bimi eigenlijk?

Bimi is een kruising tussen een broccoli en kai lan (Chinese stengelkool). Een soort stengelbroccoli dus. We kennen het daarom ook wel onder de naam aspergebroccoli. En net als broccoli is de groente ook heel gezond. Daarbij heeft het ook een zachte broccolismaak. Maar het is dan wel wat knapperiger. Dat maakt de groente perfect voor bijvoorbeeld in een salade, poké bowl of roerbak!

Hoe moet je het bewaren?

Bimi is het lekkerst als ‘ie nog een beetje een bite heeft. Je kunt er dus het best zo snel mogelijk mee koken. Ga je de groente later gebruiken? Bewaar ze dan in de originele verpakking (of in plastic folie) in de koelkast. Daar blijft het nog 2 dagen goed. Invriezen kan ook. Kook de groenten dan even kort voor en stop ze in een goed afgesloten diepvrieszakje. Kun je ze zeker 3 maanden later nog gebruiken!

Hoe moet je bimi bereiden?

Bimi bereiden is heel eenvoudig. Je kunt de groenten roerbakken, stomen, roosteren in de oven, grillen of gewoon koken:

  1. Roerbakken
    Bimi kun je perfect roerbakken. Zo behouden de groenten namelijk prima hun bite en smaak. Verhit hiervoor een scheutje olie in een wok of grote hapjespan en bak stengels vervolgens in 5 minuutjes gaar. Wel blijven omscheppen!

  2. Stomen
    Nog een manier waarop aspergebroccoli zijn bite (en vitamines!) goed behoudt: stomen. Zet voor deze bereiding een stoommandje of vergiet op een pan met kokend water en stoom de groenten zo in ongeveer 4 minuten gaar. Hartstikke simpel!

  3. Roosteren in de oven
    Kun je bimi ook in de oven bereiden? Jazeker! Verwarm de oven voor op 200 °C, spreid de stengels dan over een bakplaat met bakpapiertje en besprenkel vervolgens met olie. Na ongeveer een kwartiertje zijn ze lekker geroosterd.

  4. Grillen
    Ook gegrild is de groente waanzinnig lekker. Zorg er dan voor dat de stengels een lekker laagje olie hebben, leg ze in een hete grillpan of op de bbq en laat ze lekker gaan. Na een minuut of 8 tot 10 zijn ze klaar. Niet vergeten tussendoor om te draaien!
  5. Koken
    Tot slot kun je bimi koken in een pan met kokend water. Doe hiervoor een klein laagje water in de pan zodat de aspergebroccoli net onder staat en breng aan de kook. Check met een vork of de stengels al gaar zijn (meestal na 4-6 minuten) en giet af.

Tip: Je hoeft de groente niet te schillen, maar soms is de onderkant van de stengel wel wat uitgedroogd of houterig. Snijd er in dat geval even een stukje af!

5 makkelijke recepten

Zo. Nu kan jij ook bimi bereiden. Laat je dus lekker inspireren door deze 5 makkelijke en leuke recepten:

Lauwwarme quinoasalade

Een lekker snel gerecht! Deze lauwwarme quinoasalade met ook radijsjes en Parmigiano Reggiano staat namelijk al in 10 minuutjes op tafel. Je maakt ‘m bovendien gewoon in één pan!

Basmatirijst Extra Vezels Eieren Tomatencurry

Tomatencurry met eieren

Aspergebroccoli geeft een lekkere bite aan curry’s. Daarom stomen wij de groenten graag en maken er vervolgens deze vegetarische tomatencurry met eieren mee. Ons favoriete gerecht voor op meatless monday!

615 Poke bowl rijst Teriyaki pokébowl kip gegrilde bimi cashewnoten

Teriyaki poké bowl met kip

Teriyaki, kip en broccoli zijn een match made in heaven. Dat bewijst deze teriyaki poké bowl met kip wel. Tel daar wat zoetzure radijsjes en crunchy cashewnoten bij op en je hebt een heerlijk bordje comfort food te pakken.

Zilvervliesrijst Met Sorghum En Wilde Rijst Geroosterde Groenten Met Halloumi

Geroosterde groenten met halloumi

Maken we bimi in de oven, dan maken we bijna altijd dit recept voor geroosterde groenten met halloumi. Een makkelijk ovengerecht met heel veel verschillende smaken en texturen. Succes gegarandeerd.

548 Zilvervliesrijst Quinoa Granen Italiaanse citroenkip tomaten basilicumsaus olijven

Citroenkip met tomatensaus en olijven

Ga ook eens op de Italiaanse tour met dit recept voor citroenkip met tomatensaus en olijven! Hierbij stoven we de aspergebroccoli in een smaakvolle tomatensaus langzaam gaar. Zeker het proberen waard!

En nog meer inspiratie!

Weten wat je allemaal nog meer met bimi kan bereiden? Check dan al onze bimi recepten en ontdek misschien wel je nieuwe favoriete gerecht!

Veelgestelde vragen over dit onderwerp

Wat is bimi?

Bimi is een kruising tussen broccoli en een Chinese stengelkool (kailan). Daardoor krijg je een soort lange stengels met kleine broccoliroosjes aan het uiteinde. We noemen dan ook wel aspergebroccoli of broccolini en je kunt het net als broccoli koken, bakken, stomen of roosteren in de oven. Vooral lekker in Aziatische gerechten!

Hoe lang moet bimi koken?

Bimi heeft een kooktijd van ongeveer 4-6 minuten. Daarmee is de groente lekker snel klaar. Bovendien heb je er niet zoveel water voor nodig. Een klein laagje, ongeveer tot de broccolini net onder staat, is vaak al voldoende. Denk je dat je groente klaar is? Prik dan met een vork in de stengel. Als die zacht is, kun je aan tafel!

Kun je bimi bakken?

Bimi kun je zeker bakken! De groente doet het bijvoorbeeld erg goed in roerbakgerechten. Na 5 minuutjes wokken zijn ze gaar en nog lekker knapperig. Je kunt ze trouwens ook goed grillen (8-10 minuten en regelmatig omdraaien) of roosteren in de oven. Op 200 graden zijn ze dan ongeveer in een kwartiertje al klaar.

Is bimi stomen gezond?

Bimi stomen is zeker gezond! Door te stomen behoud je namelijk ook alle wateroplosbare vitamines en daarnaast heeft de groente ook een iets sterkere smaak. Je krijgt wat dat betreft dus meer waar voor je geld. Bovendien gaat het ook heel snel. Na ongeveer 4 minuten in een stoommandje of vergiet is de aspergebroccoli al gaar!