2018 Logo Lassie Nr1 Witte ondergrond Pay off
Lassie

Paksoi bereiden: koken, bakken & grillen

3 okt. 2022 – Leestijd 3 min
572 Pandanrjist Gekaramelliseerde ketjapkip zoetzure paksoi

Je hebt ‘m ongetwijfeld wel eens in de supermarkt zien liggen: de paksoi. Die groente met witte stengels en groene bladeren die vooral gebruikt wordt in de Aziatische keuken. Maar wat kun je eigenlijk allemaal met deze koolsoort? Of belangrijker: hoe moet je paksoi bereiden? Check daarom hier hoe je deze groente kunt koken, bakken en grillen … en meer!

Eerst wassen!

Er kan zand of grond tussen de stengels en bladeren blijven zitten. Daarom is het slim om je paksoi eerst te wassen voordat je hem gaat bereiden. Snijd hiervoor de achterkant (waar de stelen bij elkaar komen) van de groente af en spoel alle stengels afzonderlijk af onder de kraan. Afhankelijk van de bereiding kun je ‘m ook in z’n geheel doormidden snijden en wassen onder de kraan.

Paksoi bereiden: 3 manieren

Je kunt paksoi op meerdere manieren klaarmaken:

  • Paksoi koken
    Paksoi koken is heel eenvoudig. Breng een pan met ruim water aan de kook. Eventueel met een snufje zout. Houd de stengels heel of snijd ze ondertussen in reepjes of boogjes (houd dan wel de bladeren apart, want die hebben minder lang nodig). Kook de paksoi vervolgens in 4 minuten gaar. Optioneel: voeg na 2 minuten de bladeren toe.
  • Paksoi bakken
    Ook kun je paksoi bakken. Bijvoorbeeld voor in een roerbakschotel of wokgerecht. Hierdoor blijft de groente lekker knapperig. Snijd hiervoor de witte stengels weer in (schuine) boogjes en verhit wat olie op hoog vuur (!). Er komt namelijk best wat vocht uit de groenten en je wilt ‘m ook weer niet koken. Na ongeveer 3-5 minuten zijn de stengels klaar. De blaadjes hebben maar 1-2 minuten nodig.
  • Paksoi grillen
    Paksoi grillen wordt wat minder gedaan … maar is zeker niet minder lekker! Om de groente te grillen snijd je hem eerst over de lengte doormidden. Vervolgens smeer je hem in met (sesam)olie en leg je hem in een gloeiend hete grillpan. Na 3 minuten aan elke kant kun je de helften op smaak brengen met peper en zout en kun je aan tafel!

Paksoi uit de oven

Ook lekker: paksoi in de oven roosteren. Snijd hem hiervoor ook weer in stukjes (of door de helft) en schep om met een marinade. Of in ieder geval met wat neutrale olie, peper en zout. Knoflook en chilivlokken doen het er ook goed bij. Verwarm de oven voor tot 200 graden en spreid de stukjes uit over een met bakpapier beklede bakplaat. Rooster de groente 10 minuten, schep om en vervolgens nog een minuut of 8 tot de blaadjes bruin kleuren en lekker crispy worden!

Bewaren

Je kunt een verse paksoi bewaren in de groentelade van je koelkast. Zo blijft ‘ie wel een paar dagen goed. Gesneden stukjes kun je 1 dag goed houden in de koelkast. Daarna worden ze slap en zuur. Invriezen kan ook. Dan blijven ze wel 2 maanden goed. Vergeet dan niet om de groente wel eerst even twee minuutjes te blancheren.

Lees ook: Hoe moet je een koelkast indelen?


3 recepten met paksoi

Op zoek naar inspiratie? Dit zijn onze lekkerste recepten waarin we de paksoi koken, bakken of grillen:

Stazak Basmati Naturel Kipkerrie Ana Nasi Met Paksoi

Kip kerrie ‘ana nasi’

In deze kip kerrie ‘ana nasi’ bereiden we de paksoi door ‘m te grillen en serveren we hem - zoals de naam al doet vermoeden - bij een nasi van kip kerrie en ananas. Lekker met paprika of sugarsnaps voor wat extra groenten!

Stazak Pandan Pad Thai Met Paksoi

Pad thai van rijst

Een variant op de klassieke pad thai: de pad thai met rijst! Net even anders, maar minstens net zo lekker. En als we dan toch aan het variëren zijn, vervangen we de traditionele pinda’s ook meteen door cashewnoten. Lekker met gebakken paksoi uit de wok!

653 Basmatirijst Pittige Sichuan hotpot bief wortel paksoi

Pittige sichuan hotpot

Een lekker gerecht om met familie en vrienden van te genieten, deze pittige sichuan hotpot. Hierbij zet je een grote pan kokende bouillon op tafel, zodat iedereen zijn of haar favoriete vlees of groenten erin kan garen. Ook geschikt voor paksoi!

Leestip: Ontdek hier je favoriete hotpot recept

En nog meer recepten

Vanavond wel paksoi bereiden, maar staat je lievelingsrecept niet hierboven? Check dan al onze paksoi recepten voor nog veel meer inspiratie!

Veelgestelde vragen over dit onderwerp

Moet je paksoi wassen?

Ja, het is aan te raden om je paksoi te wassen. Er kan namelijk een beetje zand in zitten. Vooral tussen de stengels vind je wel eens wat grond. Snijd dus even de onderkant van de groente af en spoel de stengels en bladeren één voor één af onder de kraan. Zo weet je zeker dat je paksoi mooi schoon is!

Welke delen kun je eten?

Goed nieuws: je kunt bijna de hele paksoi eten! Zowel de stengels als de bladeren doen het bijvoorbeeld goed in een roerbakgerecht, curry of poké bowl. Check wel altijd even de onderkant. Waar de stengels bij elkaar komen. Daar is de groente vaak wat hard en dat is niet zo lekker. Je kunt dat stukje dus vaak het best even afsnijden.

Hoe moet je ‘m bewaren?

Verse paksoi kun je het best bewaren in de koelkast. Onderin. In de groentelade. En bij voorkeur verpakt in een open, plastic zak. Op die manier blijft ‘ie 2-3 dagen goed. Gesneden stukjes zijn goed afgedekt ongeveer een dag houdbaar. In de vriezer blijft paksoi tot wel 2 maanden goed. Maar kook de paksoi dan wel even een paar minuutjes voor voordat je de groente invriest!

Hoe moet je paksoi bereiden?

Je kunt paksoi koken, bakken, grillen of roosteren in de oven. De stengels kook je in ruim water in 4 minuten gaar. De bladeren in twee. Wokken of roerbakken op hoog vuur duurt ook ongeveer 4 minuten. De stengels zijn dan nog lekker knapperig. Grillen is ook eenvoudig: smeer de groente in met olie en grill hem 3 minuten aan elke kant. Roosteren in de oven doe je in ongeveer 20 minuten op 200 graden. Wel even omscheppen!