Je hebt ‘m ongetwijfeld wel eens in de supermarkt zien liggen: de paksoi. Die groente met witte stengels en groene bladeren die vooral gebruikt wordt in de Aziatische keuken. Maar wat kun je eigenlijk allemaal met deze koolsoort? Of belangrijker: hoe moet je paksoi bereiden? Check daarom hier hoe je deze groente kunt koken, bakken en grillen … en meer!
Veelgestelde vragen over dit onderwerp
Ja, het is aan te raden om je paksoi te wassen. Er kan namelijk een beetje zand in zitten. Vooral tussen de stengels vind je wel eens wat grond. Snijd dus even de onderkant van de groente af en spoel de stengels en bladeren één voor één af onder de kraan. Zo weet je zeker dat je paksoi mooi schoon is!
Goed nieuws: je kunt bijna de hele paksoi eten! Zowel de stengels als de bladeren doen het bijvoorbeeld goed in een roerbakgerecht, curry of poké bowl. Check wel altijd even de onderkant. Waar de stengels bij elkaar komen. Daar is de groente vaak wat hard en dat is niet zo lekker. Je kunt dat stukje dus vaak het best even afsnijden.
Verse paksoi kun je het best bewaren in de koelkast. Onderin. In de groentelade. En bij voorkeur verpakt in een open, plastic zak. Op die manier blijft ‘ie 2-3 dagen goed. Gesneden stukjes zijn goed afgedekt ongeveer een dag houdbaar. In de vriezer blijft paksoi tot wel 2 maanden goed. Maar kook de paksoi dan wel even een paar minuutjes voor voordat je de groente invriest!
Je kunt paksoi koken, bakken, grillen of roosteren in de oven. De stengels kook je in ruim water in 4 minuten gaar. De bladeren in twee. Wokken of roerbakken op hoog vuur duurt ook ongeveer 4 minuten. De stengels zijn dan nog lekker knapperig. Grillen is ook eenvoudig: smeer de groente in met olie en grill hem 3 minuten aan elke kant. Roosteren in de oven doe je in ongeveer 20 minuten op 200 graden. Wel even omscheppen!