2018 Logo Lassie Nr1 Witte ondergrond Pay off
Lassie

Spruitjes bereiden: zo maak je ze lekker

21 jun. 2024 – Leestijd 3 min

Vanavond een keer iets met spruiten maken? Goed idee. Maar hoe moet je eigenlijk spruitjes bereiden? Daar geven we je graag antwoord op. Hieronder lees je hoe ze kan koken, bakken of roosteren in de oven. Inclusief 3 recepten!

601 Voorgestoomde couscous Voorgestoomde couscous geroosterde spruiten slavink

Moet je spruitjes eerst schoonmaken?

Je kunt ook prima spruitjes bereiden zonder ze eerst schoon te maken. Maar ze zien er wel mooier uit op je bord als je ze even ‘kuist’. Hiervoor snijd je het droge kontje eraf, verwijder je de blaadjes die er niet zo fris meer uit zien en spoel je ze even onder stromend water. Daarna kun je ze gewoon koken, bakken of roosteren zoals hieronder beschreven.

Spruitjes bereiden: 3 manieren

Spruitjes bereiden is gelukkig niet zo moeilijk. En zo maak je ze klaar:

  • Spruitjes koken
    Spruiten koken is misschien wel het allermakkelijkst. Zet met een mesje eerst een kruisje in het stammetje van ieder spruitje. Zo worden ze namelijk gelijkmatig gaar. Vul dan een pan met ruim water en een snuf zout, doe de spruitjes erin en breng aan de kook. Als het water kookt, zijn ze meestal in 10-13 minuten beetgaar en kun je ze afgieten. Tip: prik er na 10 minuten af en toe met een vork in om te checken of ze al zacht genoeg zijn!

  • Spruitjes bakken
    Gebakken spruitjes zijn ook heel lekker. Maar soms blijven ze wel een beetje bitter. Kook ze daarom eerst een minuutje of 5 voor en voeg ze dan toe aan een pan of wok met wat boter of een scheutje olie. Op middelhoog vuur zijn ze dan na 2-3 minuten al klaar. Tijdens het bakken kun je ze op smaak brengen met je favoriete kruiden, honing of bijvoorbeeld wat spekjes.

  • Spruitjes roosteren in de oven
    Door spruiten te roosteren blijven ze lekker knapperig. Bovendien hoef je er niet veel voor te doen. Verwarm de oven voor op 220°C. Leg ondertussen een bakpapiertje op een bakplaat of vet een ovenschaal in. Leg de spruiten erop en besprenkel met wat olijfolie, peper en zout of je favoriete marinade. Hussel alles even door en bak de groentjes in ongeveer 20-25 minuten gaar. Vergeet ze tussendoor niet om de schudden!

Gestoofde of gesmoord

Gestoofde of gesmoorde spruiten zijn misschien minder bekend, maar minstens net zo lekker en net zo makkelijk te maken. Smelt hiervoor eens wat boter in een braadpan of koekenpan en voeg de spruitjes en smaakmakers toe. Fruit 1-2 minuten aan, doe de deksel op de pan en zet het vuur laag. Na ongeveer 15 minuten zijn ze beetgaar. Schep ze tussendoor regelmatig even om en voeg een scheutje water toe als het te droog wordt.

Inspiratie voor het avondeten

Zo. Je kunt nu zelf die spruitjes bereiden. Tijd om aan de slag te gaan. Probeer vanavond bijvoorbeeld eens één van deze makkelijke, lekkere en gezonde recepten:

Quinoa Runderreepjes Spruitjes En Pompoen

Runderreepjes met quinoa, spruitjes en pompoen

Dit recept met runderreepjes, quinoa en pompoen zit bom- en bomvol smaak. Eerst bakken we namelijk het vlees met wat kerriepoeder en in het overgebleven bakvet stoven we vervolgens de groenten met wat extra rozemarijn. Heer-lijk.

Bekijk het recept

637 Basmatirijst Kokosrijst

Kokosrijst met gebakken spruiten en kikkererwten

Ga ook eens op de Thaise tour en zet vanavond deze vegan kokosrijst met gebakken spruiten en kikkererwten van Living the Green Life op tafel. Een fris en lichtpittig gerecht voor die lekkere nazomer.

Bekijk het recept

601 Voorgestoomde couscous Voorgestoomde couscous geroosterde spruiten slavink

Couscous met geroosterde spruiten en slavink

Is het buiten koud en guur? Dan is het tijd voor een lekkere ovenschotel. Wij raden je deze couscous met geroosterde spruiten en slavink aan. Daar krijg je het namelijk wel weer warm van. Gegarandeerd.

Bekijk het recept

Nog meer inspiratie nodig?

Wil je wel spruitjes bereiden, maar heb je je favoriete recept nog niet gevonden? Check dan al onze spruitjes recepten en laat je verrassen!