2018 Logo Lassie Nr1 Witte ondergrond Pay off
Lassie

Is zoete aardappel gezond?

4 dec. 2023 – Leestijd 3 min

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: ja, zoete aardappelen zijn gezond. Ze zitten vol vezels, belangrijke vitamines en mineralen. Maar hoe gezond zijn ze nu echt? En is een zoete aardappel gezonder dan een gewone aardappel?

630 Massaman curry zoete aardappel Variatie Klassiekers 1

Hierom is zoete aardappel gezond

Een zoete aardappel zit boordevol goede voedingsstoffen:

 1. Vezels
  Zoete aardappelen zitten vol vezels. Die zijn goed voor je darmen en spijsvertering. Maar ze verminderen ook het risico op hart- en vaatziekten en diabetes type 2. Bovendien houd je dankzij diezelfde vezels lekker lang een verzadigd gevoel. Je blijft er langer vol van zitten. Dus grijp je ook minder snel naar die ongezonde snacks!
 1. Vitamine A
  De oranje jongens zijn ook rijk aan vitamine A. Een belangrijke vitamine met meerdere functies. Zo is vitamine A goed voor je ogen, draagt het bij aan een goed afweersysteem én zorgt het voor een gezonde huid, gezond haar en gezonde nagels. En het speelt ook nog een rol bij de ontwikkeling en groei van kinderen!
 1. Vitamine B6
  Naast vezels en vitamine A, zijn zoete aardappels een bron van vitamine B6. Die kennen we vooral door zijn rol bij de stofwisseling. Maar vitamine B6 helpt ook bij de aanmaak van bloed, draagt bij aan een goede werking van het zenuwstelsel én regelt de werking van bepaalde hormonen.

 2. Vitamine C
  Ook is de zoete aardappel gezond omdat er veel vitamine C in zit. Met 100 gram van de groente krijg je ongeveer ⅓ van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid binnen en jij weet het: dat is goed voor je weerstand. Maar daarnaast is vitamine C ook nodig voor de vorming van bindweefsel én bevordert het de opname van ijzer, zodat er genoeg zuurstof door je bloed vervoerd kan worden!

 3. Koper
  Tot slot vinden we ook veel koper terug in de bataat. Net als vitamine C is die nodig voor sterk bindweefsel en sterke botten, een goede werking van je afweersysteem en de overdracht van zuurstof. Maar het zorgt ook voor een goede bloedstolling bij wondjes en speelt het een rol bij de vorming van je haarkleur.

Is zoete aardappel gezonder dan gewone aardappel?

Dat kun je niet zo zeggen. Beide aardappels hebben namelijk hun eigen voedingswaarde en hun eigen belangrijke voedingsstoffen. Wel bevatten zoete aardappels vaak wat meer vezels, vitamine A en vitamine C. Maar aan de andere kant bevatten gewone aardappels dan weer juist meer vitamine B6 en magnesium!

3 gezonde zoete aardappel recepten

Geroosterd uit de oven of gebakken en gestoofd. Maar altijd lekker, makkelijk te maken en natuurlijk gezond. Laat je inspireren!

630 Massaman curry zoete aardappel Variatie Klassiekers 1

Massaman curry

Deze vegetarische massaman curry zit boordevol groenten. Niet alleen met zoete aardappel, maar ook nog met rode uien en sugarsnaps. Tel daar romige kokosmelk en de lichtpittige smaak van de currypasta bij op en je hebt meteen een nieuwe favoriet te pakken. Zeker weten.

581 Parelcouscous Parelcouscoussalade geroosterde zoete aardappel mozzarella

Parelcouscoussalade met geroosterde zoete aardappel en mozzarella

Zin in een frisse salade? Maak dan eens deze parelcouscoussalade met geroosterde zoete aardappel en mozzarella. Een lekker gerecht met ook zongedroogde tomaten en rucola. En door de groenten te roosteren, blijven alle voedingsstoffen ook beter behouden. Mooi meegenomen!

Zilvervliesrijst Spelt Quinoa Groentestoof Van Zoete Aardappel En Champignons

Groentestoof van zoete aardappel en champignons

Is het buiten koud en guur? Warm jezelf dan op ons recept voor een groentestoof van zoete aardappel en champignons. Een echt bordje comfort food met een sticky glaze van rode wijn én makkelijk te maken in de oven. Beter wordt het niet op een herfstige dag.

Is het buiten koud en guur? Warm jezelf dan op ons recept voor een groentestoof van zoete aardappel en champignons. Een echt bordje comfort food met een sticky glaze van rode wijn én makkelijk te maken in de oven. Beter wordt het niet op een herfstige dag.