Rijst over? Dit kun je maken met een restje rijst!

03 november 2021 – Leestijd 3 minuten
669 Half Volkoren Toverrijst Gevulde Mexicaanse puntpaprikas rijst tonijn cheddarkaas

Je kent het wel: iedereen heeft opgeschept maar je hebt nog heel wat rijst over in de pan. Je bent niet de enige. Heel veel mensen weten niet precies hoeveel gram rijst per persoon ze het best kunnen rekenen of maken simpelweg gewoon te veel. Maar dat betekent niet dat je het moet weggooien. Integendeel zelfs! Je kunt nog heel veel lekkere dingen maken met een restje rijst. We laten je graag zien wat je allemaal kunt maken met je leftover rice. Dat scheelt weer tijd (en geld)!

Tip: Het is natuurlijk wel belangrijk om je rijst goed te bewaren. Daar lees je hier meer over!

1. Gebakken rijst

Een restje rijst is perfect voor gebakken rijst. Fried rice gerechten als nasi goreng of khao pad vragen namelijk specifiek om wat droge, afgekoelde rijst. Bovendien zijn gebakken rijst recepten heel makkelijk en snel te maken met groenten die je nog hebt liggen. Ga bijvoorbeeld voor gebakken rijst met kip of laat je verrassen door één van onze andere fried rice recepten!

2. Gevulde groenten

Heb je wat rijst over? Dan kun je daar de volgende dag prima groenten mee vullen. Die hoef je dan alleen nog even op smaak te brengen en in de oven te schuiven om af te bakken terwijl je de keuken opruimt en de tafel dekt. Makkelijker wordt het bijna niet. Onze favoriete gerechten met gevulde groenten: aubergine gevuld met pilav, gevulde courgette en gevulde Mexicaanse puntpaprika’s met tonijn en cheddar.

3. In de soep!

Je restje rijst is ook perfect om een pan soep met groenten om te toveren tot volledige maaltijdsoep. Het geeft de soep namelijk net even wat meer body. Het vult net wat beter dan alleen wat bouillon met groenten en vlees of vis. Check deze Thaise pompoensoep met pandanrijst , romige kippensoep met Toverrijst of verse tomatensoep met zilvervliesrijst maar eens. Gegarandeerd genieten!

THAISE POMPOENSOEP MET PANDANRIJST

4. Snelle leftover rice bowl

Leftover rice bowls zijn ideaal voor als je nog een restje rijst over hebt. Je hoeft de gekookte rijst namelijk alleen nog maar even op te warmen en je kommetje op te maken met verse groenten, vlees of vis. Zo ben je vaak al klaar in een kwartiertje en kun je lekker snel aan tafel. Dat scheelt weer. Onze aanraders: deze Mexicaanse burritobowl of deze poké bowl met pittige zalm en broccoli!

5. Rijstsalades

Met een restje rijst maak je eenvoudig een warme of koude rijstsalade. Het meeste werk is namelijk al gedaan. Je hoeft vaak alleen nog maar je groenten te snijden en eventueel wat vlees of vis te bakken. Nieuwsgierig naar onze favoriete recepten of gewoon wat inspiratie nodig? Hier vind je 12 lichte rijstsalades om de zomer mee door te komen … maar ook prima voor in de winter!

6. Maak een frittata!

Een frittata is een soort omelet die je vult met allerlei lekkers: groenten, vlees, kaas … of dat restje rijst! In deze rijstfrittata vullen we het eimengsel met spinazie, broccoli, Parmezaanse kaas en gorgonzola. Voor een stevige omelet waar je lekker lang vol van zit, maar met ondertussen ook relatief weinig kilocalorieën. Lekker met een frisse tomatensalade. Ook als lunch!

7. Snacks

Met een restje rijst kun je ook een heleboel lekkere en gezonde snacks maken. Rijstcrackers met pindadip, bijvoorbeeld. Of deze spicy toverkoekjes van Milou van der Will. Die zitten ondertussen ook nog boordevol groenten. En wat dacht je van rijstkroketjes met kaas of rijstempanada’s? Lekker als hapje bij de borrel. Laat je vooral eens lekker inspireren door al onze snack recepten en ontdek de lekkerste hapjes die je kunt maken met een restje rijst!

RIJSTEMPANADA’S

Nog meer recepten met een restje rijst?

Met een restje rijst heb je eigenlijk je eigen kant-en-klare rijst. En daar hebben we nog veel meer snelle recepten voor bedacht. Benieuwd? Bekijk dan alle Lassie kant-en-klaar recepten. Ook lekker met een restje bulgur, couscous of quinoa!

Veelgestelde vragen over dit onderwerp

Wat kun je maken met een restje rijst?

Met een restje rijst kun je nog heel veel lekkere gerechten maken! Het is bijvoorbeeld perfect voor een fried rice als nasi of Thaise khao pad. Maar je kunt er ook nog groenten mee vullen en roosteren in de oven of in de soep doen om er een maaltijdsoep van te maken. En wat dacht je van een rijstsalade, rice bowl of frittata? Er zijn mogelijkheden genoeg!

Hoe kun je een restje rijst opwarmen?

Je kunt een restje rijst opwarmen in de magnetron, in de pan of door het te stomen. Doe het samen met een eetlepeltje water in een afgesloten bakje en warm één minuut op de hoogste stand. Verwarm wat olie in de pan en bak de rijst mee met je groenten, vlees en/of vis. Of doe die leftover rice in een stoommandje (of zeef) en zet die op een pan met kokend water. In 2-5 minuutjes is je rijst dan warm!

Kun je koekjes maken van een restje rijst?

Heb je rijst over? Dan kun je daar heel goed koekjes van maken! Meng de rijst door een beslag van bloem, melk en eventueel wat groenten of smaakmakers en frituur vervolgens kleine beetjes in een frituurpan of wok. Je kunt de rijst ook verdelen in de vorm van kleine koekjes en een uurtje op 100 graden in de oven drogen. Als je ze dan frituurt, worden het lekkere rijstcrackertjes!

Kun je rijstepap maken als je rijst over hebt?

Ja, je kunt van een restje rijst ook heel goed rijstepap maken! Doe je leftover rice dan in een pannetje en voeg melk toe totdat de rijst net onder staan. Breng langzaam aan de kook en blijf ondertussen roeren, zodat de pap niet aankoekt. Voeg eventueel nog wat suiker of andere smaakmakers toe. Na 10-15 minuutjes heb je een heerlijke warme rijstepap. Lekker als toetje of als ontbijt!