Hoe moet je rijst opwarmen (gekookt en bevroren)?

Hoe moet je rijst opwarmen (gekookt en bevroren)?


Je kent het wel. Je hebt weer eens te veel rijst gekookt. Zonde om weg te gooien en dus besluit je het te bewaren, zodat je er morgen of uiterlijk overmorgen nog iets lekkers mee kunt maken. Heel goed! Dat kan prima en zo ga je voedselverspilling tegen. Maar rechtstreeks uit de koelkast is je rijst natuurlijk wel koud. Daar moeten we iets aan doen. Gelukkig is rijst opwarmen helemaal niet zo moeilijk.

We laten je met drie manieren zien hoe simpel en eenvoudig rijst opwarmen is:

Gekookte rijst opwarmen in de magnetron

Wil je heel snel kunnen je rijst opnieuw opwarmen om bijna meteen weer aan tafel te kunnen? Goed nieuws: je kunt je rijst opwarmen in de magnetron. Doe dan de rijst in een magnetronbestendig bakje. Om ervoor te zorgen dat de rijst niet uitdroogt kun je er een doe je er een vochtig keukenpapiertje bij of meng je er een eetlepel water door. Sluit het bakje af met een deksel.

Zet je magnetron vervolgens op de hoogste stand en verhit het bakje rijst gedurende één minuut. Haal uit de magnetron en roer de rijst even goed door met een vork. Verwarm vervolgens nog een keer één minuut op de hoogste stand en check of je rijst al warm genoeg is. Zo niet, herhaal deze stappen dan net zo lang totdat de rijst heet genoeg is voor je gerecht!

Rijst opwarmen in de pan

De makkelijkste en meest veelzijdige manier om je rijst opnieuw op te warmen is door de rijst even te roerbakken in een pan of wok. Draai het vuur hoog, doe wat olie in de pan en voeg de koude rijst toe. Even goed omscheppen en je hebt binnen een paar minuten al lekker warme rijst. Voor een lekker krokant korstje moet je de korrels echter wel even 10 minuutjes goed bakken.

Wil je er in één keer een complete maaltijd van maken? Bak dan eerst wat groenten, vlees en kruiden in de pan voordat je de rijst erbij doet en maak het af met wat bosuitjes, sojasaus of bijvoorbeeld sesamzaadjes. Zo heb je in een handomdraai een lekker en gezond gerecht op tafel staan. Om je wat inspiratie te geven hebben we een paar van onze favoriete gebakken rijst recepten voor je op een rijtje gezet. Check ze allemaal!

Of even stomen!

Gekookte rijst opwarmen door te stomen? Jazeker! Je kunt er gewoon een stoommandje voor gebruiken. Of zelfs een zeef (als je geen stoommandje hebt). Roer de rijst van tevoren even goed los met een eetlepel water, zodat er geen klonten in zitten en de stoom er goed doorheen kan. Zet je stoommandje op een pan met kokend water, verdeel de rijst over de bodem en doe de deksel erop. Of gebruik een zeef en sluit af met een bord.

Afhankelijk van de hoeveelheid is alles na 2 tot 5 minuten stomen wel opgewarmd en kun je aan tafel. Ook lekker met kruiden of een klontje boter!

Bevroren rijst opwarmen?

Soms wil (of moet) je je rijst wat langer bewaren dan twee dagen. Dan kun je het beter invriezen. Bevroren rijst opwarmen gaat het best als je het eerst laat ontdooien. Haal het ‘s ochtends op tijd uit de vriezer en leg het in de koelkast. Zo kan het rustig op handelbare temperatuur komen en is het klaar als je uit je werk thuis komt. Sneller ontdooien? Je kunt het ook 2 uur van tevoren eruit halen en ontdooien op het aanrecht. Vervolgens kun je gewoon je ontdooide rijst opwarmen in de magnetron, in de pan of door te stomen.

Recente blogs

Ontdek onze recepten