Hoe moet je rijst opwarmen (gekookt en bevroren)?

18 december 2022 – Leestijd 3 minuten
Rijst opwarmen 1

Je kent het wel. Je hebt weer eens te veel rijst gekookt. Zonde om weg te gooien en dus besluit je het te bewaren, zodat je er morgen of uiterlijk overmorgen nog iets lekkers mee kunt maken. Heel goed! Dat kan prima en zo ga je voedselverspilling tegen. Maar rechtstreeks uit de koelkast is je rijst natuurlijk wel koud. Daar moeten we iets aan doen. Gelukkig is rijst opwarmen helemaal niet zo moeilijk.

We laten je met drie manieren zien hoe simpel en eenvoudig rijst opwarmen is:

Gekookte rijst opwarmen in de magnetron

Wil je heel snel kunnen je rijst opnieuw opwarmen om bijna meteen weer aan tafel te kunnen? Goed nieuws: je kunt je rijst opwarmen in de magnetron. Doe dan de rijst in een magnetronbestendig bakje. Om ervoor te zorgen dat de rijst niet uitdroogt kun je er een doe je er een vochtig keukenpapiertje bij of meng je er een eetlepel water door. Sluit het bakje af met een deksel.

Zet je magnetron vervolgens op de hoogste stand en verhit het bakje rijst gedurende één minuut. Haal uit de magnetron en roer de rijst even goed door met een vork. Verwarm vervolgens nog een keer één minuut op de hoogste stand en check of je rijst al warm genoeg is. Zo niet, herhaal deze stappen dan net zo lang totdat de rijst heet genoeg is voor je gerecht!

Rijst opwarmen in de pan

De makkelijkste en meest veelzijdige manier om je rijst opnieuw op te warmen is door de rijst even te roerbakken in een pan of wok. Draai het vuur hoog, doe wat olie in de pan en voeg de koude rijst toe. Even goed omscheppen en je hebt binnen een paar minuten al lekker warme rijst. Voor een lekker krokant korstje moet je de korrels echter wel even 10 minuutjes goed bakken.

Wil je er in één keer een complete maaltijd van maken? Bak dan eerst wat groenten, vlees en kruiden in de pan voordat je de rijst erbij doet en maak het af met wat bosuitjes, sojasaus of bijvoorbeeld sesamzaadjes. Zo heb je in een handomdraai een lekker en gezond gerecht op tafel staan. Om je wat inspiratie te geven hebben we een paar van onze favoriete gebakken rijst recepten voor je op een rijtje gezet. Check ze allemaal!

Of even stomen!

Gekookte rijst opwarmen door te stomen? Jazeker! Je kunt er gewoon een stoommandje voor gebruiken. Of zelfs een zeef (als je geen stoommandje hebt). Roer de rijst van tevoren even goed los met een eetlepel water, zodat er geen klonten in zitten en de stoom er goed doorheen kan. Zet je stoommandje op een pan met kokend water, verdeel de rijst over de bodem en doe de deksel erop. Of gebruik een zeef en sluit af met een bord.

Afhankelijk van de hoeveelheid is alles na 2 tot 5 minuten stomen wel opgewarmd en kun je aan tafel. Ook lekker met kruiden of een klontje boter!

Bevroren rijst opwarmen?

Soms wil (of moet) je je rijst wat langer bewaren dan twee dagen. Dan kun je het beter invriezen. Bevroren rijst opwarmen gaat het best als je het eerst laat ontdooien. Haal het ‘s ochtends op tijd uit de vriezer en leg het in de koelkast. Zo kan het rustig op handelbare temperatuur komen en is het klaar als je uit je werk thuis komt. Sneller ontdooien? Je kunt het ook 2 uur van tevoren eruit halen en ontdooien op het aanrecht. Vervolgens kun je gewoon je ontdooide rijst opwarmen in de magnetron, in de pan of door te stomen.

Veelgestelde vragen over dit onderwerp

Hoe moet je rijst opwarmen in de magnetron?

Rijst opwarmen in de magnetron is heel makkelijk … en snel! Doe de gekookte, koude rijst samen met een vochtig keukenpapiertje of eetlepel water in een magnetronbestendig bakje met de deksel erop. Verwarm één minuut op de hoogste stand, roer door en verwarm nog een keer een minuutje op maximaal vermogen. Check of de rijst warm genoeg is en verwarm eventueel nog even door tot ‘ie goed is!

Hoe moet je rijst opwarmen zonder magnetron?

Geen magnetron? Geen zorgen! Je kunt je een restje rijst prima opwarmen in de pan. Doe wat olie in een koekenpan, braadpan of wok en bak de rijst in een paar minuutjes lekker warm. Even stomen kan ook! Zet een stoommandje of zeef op een pan met kokend water en sluit af met een deksel of bord. Na 2-5 stomen is je rijst warm genoeg om te serveren!

Hoe moet je bevroren rijst opwarmen?

Het is altijd aan te raden om je rijst eerst te laten ontdooien in de koelkast. Maar soms ben je dat misschien vergeten of moet je gewoon snel iets uit de vriezer halen. Laat het in dat geval 2 uur ontdooien op het aanrecht en verwarm in de magnetron of pan. Nog sneller ontdooien? Doe de bevroren rijst in een afgesloten plastic zakje en leg dat vervolgens in een bak of pan met koud water. Zo is het vaak na een half uurtje al te gebruiken!

Hoe vaak kun je rijst opnieuw opwarmen?

Er wordt aangeraden rijst maximaal 1 keer opnieuw te verwarmen. Wanneer je de rijst vaker opnieuw opwarmt, creëer je omstandigheden waarin bacteriën zich namelijk steeds makkelijker vermenigvuldigen. Daardoor loop je een steeds grotere kans op problemen als braken, diarree of zelfs een voedselvergiftiging. Goed gekoeld bewaren en opwarmen dus!