5x een lekker fried rice recept voor vanavond

5x een lekker fried rice recept voor vanavond

Fried rice is een ontzettend populair gerecht. In Azië kun je het als streetfood op nagenoeg iedere hoek vinden, in Amerika bestel je het zelfs in restaurants en ook in Nederland komen we het steeds vaker tegen. Gelukkig, want gebakken rijst is een heerlijk gerecht waarmee je eindeloos kunt variëren. Nu kun je die natuurlijk bestellen, maar met een fried rice recept van Lassie maak je het heel makkelijk zelf. Bovendien is het sneller en vaak ook nog gezonder dan die van de plaatselijke toko!

Zo kun je zelf fried rice maken

Fried rice maken is heel makkelijk. Je hebt er wat gekookte en afgekoelde rijst voor nodig, wat gesneden groenten, vlees of vis en wat kruiden en een sausje. Zet een wok of koekenpan met een scheutje neutrale olie op het vuur en fruit wat ui, knoflook en/of gember aan. Bak de rest van je ingrediënten mee tot ze gaar zijn en voeg je rijst toe. Schep om tot alles goed warm is en breng je rijst op smaak met bijvoorbeeld soja- of oestersaus. Bestrooi nog even met toppings als sesamzaadjes, bosuitjes of chilipepertjes en serveer!

Ontdek je favoriete fried rice recept

Er is geen ultiem fried rice recept, maar er zijn wel een heleboel lekkere gerechten uit een heleboel verschillende keukens. Van een Chinese en Japanse variant tot Thais, Indonesisch en zelfs gewoon lekker Hollands. Met vlees, vis of vega. We zetten een paar van onze favorieten voor je op een rijtje. Laat je dus lekker inspireren en ontdek jouw nieuwe, favoriete fried rice recept!

Nasi goreng met pittige omelet en broccoli

In Nederland is Indonesische nasi goreng misschien wel het bekendste voorbeeld van gebakken rijst. Een klassiek fried rice recept waarmee je heel veel kanten op kunt. In deze vegetarische Nasi goreng met pittige omelet en broccoli gebruiken we ook taugé, rode paprika, uien en zilvervliesrijst. Zo geven we een lekker gezonde touch aan deze rijstklassieker!

Tip: Nog meer nasi? Lees dan ook Zelf nasi maken: simpel & snel (inclusief 5 recepten).

Nasi goreng met pittige omelet in broccoli
Nasi goreng met pittige omelet in broccoli

Khao pad

Khao pad is een Thais fried rice recept. Deze roerbak wordt vaak geserveerd met kip (khao pad kai), maar wij maken onze Thaise gebakken rijst graag met garnalen (khao pad kung). Uiteraard mogen hierbij de typische Thaise smaken van chili’s en vissaus niet ontbreken. Voor de groenten kun je bijvoorbeeld paksoi of paprika gebruiken. Of iets dat je nog hebt liggen!

Miso-gebakken rijst met boerenkool en paddenstoelen

Typisch Japans en oer-Hollands komen samen in de miso-gebakken rijst met boerenkool en paddenstoelen van Milou van der Will. Dit vegan fried rice recept is een echte umami bom dankzij de miso. Dat is een pasta van gefermenteerde sojabonen, zout, rijst en eventueel wat andere ingrediënten als zeewier. Een smaakmaker die je simpelweg eens geprobeerd moet hebben!

Hawaïaanse zilvervliesrijst met ham en ananas (kidsproef)

Een lekker kindvriendelijk fried rice recept! Met tomaatjes, groene broccoli en eventueel een extra prei krijgen de kids namelijk makkelijk hun dagelijkse portie groenten binnen. Maar ook volwassenen genieten van deze Hawaïaanse zilvervliesrijst met ham en ananas, hoor. Zeker met wat srirachasaus voor extra pit. En het mooie? Dit gerecht staat al in 20 minuten op tafel!

Oosterse rundvleesreepjes met asperges en spinazie

Last but not least, deze Oosterse rundvleesreepjes met asperges en spinazie. Met teriyaki en sesamzaadjes een echt klassiek fried rice recept. Succes gegarandeerd! Zeker als je hem, net als wij, maakt met onze kant-en-klare Basmatirijst Kokos-Citroengras. Het is trouwens ook lekker met reepjes shiitake of een gebakken ei als je liever vegetarisch wilt eten!

Oosterse rundvleesreepjes met asperges en spinazie
Oosterse rundvleesreepjes met asperges en spinazie

Nog meer inspiratie

Wil je nog meer inspiratie? Check dan nog meer gebakken rijst recepten of maak je eigen fried rice recept! Je kunt immers gebruiken wat je wil of wat je nog hebt liggen. Het is een ideaal gerecht om met kliekjes te maken, dus je ruimt er ook nog eens je koelkast mee op. Twee vliegen in één klap!

Recente blogs

Ontdek onze recepten